poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Paszport dla dziecka  (Przeczytany 15401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HaniaSZ21

• Gość
Paszport dla dziecka
« dnia: 24 Lut 2011, 14:11:06 »
Witam mam takie pytanie otóż w marcu zostanę mamą mam i planuje pod koniec maja jechać z dzieckiem na urlop. Czy musze posiadać paszport dla dziecka jadąc do Polski czy zółta karta wystarczy. Proszę o pomoc

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: Paszport dla dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lut 2011, 14:13:44 »
Zwazywszy na to, ze trzeba miec przy przekraczaniu granicy dokument ze zdjeciem, zolta karta nie wystarczy.
O uzyskaniu paszportu dla dziecka pisalismy tu:
http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=6608.0

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lut 2011, 18:22:02 »
My naszemu dwu miesięcznemu dziecku wyrobiliśmy dowód osobisty, można podróżować po całej UE bez problemów. Ważny jest 5 lat.

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Mar 2011, 14:57:19 »
Ja pojechalem do ambasady w Kopenhadze(musza byc oboje rodzice,dziecko moze zostac w domu - jak ma z kim),po tygodniu przyszedl i teraz smigamy elegancko z malym do Polski :)

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Mar 2011, 16:43:52 »
Zwazywszy na to, ze trzeba miec przy przekraczaniu granicy dokument ze zdjeciem, zolta karta nie wystarczy.
O uzyskaniu paszportu dla dziecka pisalismy tu:
http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=6608.0

tutaj pragnę dopowiedzieć że będąc już w Konsulacie RP trzeba złożyć wniosek o nadanie PESEL w Polsce i przy pierwszej okazji wyjazdu do Polski należy wyrobić Polską metrykę urodzenia. Paszport dla dziecka wydany w konsulacie jest ważny tylko na 12 miesięcy i żeby po roku wyrobić kolejny trzeba mieć właśnie PESEL i odpis z polskiego aktu urodzenia. Najlepiej o następny paszport dla dziecka należy wnioskować w Polsce wydadzą wtedy paszport z 5 letnim terminem ważności. Obecnie moje dziecko ma paszport ważny na 5 lat.

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Mar 2011, 14:32:25 »
ja byłam w zeszłym tygodniu w konsulacie w Hellerup i złożyłam potrzebne dokumenty do paszportu dla dziecka tzn. kwestionariusz paszportowy, zdjęcie i duński akt urodzenia, oczywiście musieliśmy być tam razem ze swoimi dowodami osobistymi. Paszport będzie ważny rok, natomiast jeżeli będziemy chcieli wyrobić następny paszport to już będzie potrzebny polski akt urodzenia. Te wiadomości uzyskałam od pani z konsulatu.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Mar 2011, 11:43:24 »
do Piotr_223:

Ten dowód wyrabialiście w Polsce? Jak długo się czeka na niego?

Nam niestety drugi paszport dla córki wyrobili też na rok. I myślimy właśnie o dowodzie, ale jeszcze nie zagłębialiśmy się w ten temat.
Wyrabianie paszportu co rok jest nieco uciążliwe, bo musimy jechać do Polski akurat wtedy kiedy upływa jego ważność, no i od razu po przyjeździe załatwianie, wniosek itp a potem czekanie czy zdążą wyrobić przed naszym powrotem do Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Mar 2011, 11:43:24 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Mar 2011, 12:04:16 »
co prawda pytanie adresowane do konkretnego forumowicza , ale osmiele sie odpowiedziec. (tym razem moze nie zostane napietnowany)  ;)

Zgodnie z polskimi przepisami małoletni obywatele mają prawo do posiadania dowodu osobistego....
Dokument ten umożliwia przekraczanie granic krajów Unii Europejskiej, w tym granic pomiędzy Polską a Wielką Brytanią i Irlandią, oraz może być przydatny w załatwianiu formalności urzędowych w Polsce. Dowód może być wydany również dla osoby nieletniej, której ojciec jest obcokrajowcem, jeśli dziecko posiada obywatelstwo polskie.

Wniosek o wydanie tymczasowego dowodu osobistego dla dziecka składają w jego imieniu rodzice lub opiekunowie prawni ustanowieni przez sąd. Muszą oni w tym celu udać się do urzędu gminy, w której są zameldowani. Jeśli nie mają miejsca zameldowania na pobyt stały, muszą złożyć wniosek o wydanie dowodu w urzędzie właściwym dla miejsca ostatniego pobytu stałego. Jeżeli nigdy nie byli zameldowani na pobyt stały, organem właściwym do wydania dowodu jest urząd gminy w dzielnicy Warszawa-Śródmieście. Niestety dowodu osobistego nie można wyrobić za pośrednictwem Konsulatu RP (źródło: powroty.gov).

Wyrabianie dowodu dzieciom poniżej 13 roku życia
W wypadku dzieci poniżej 13 roku życia podczas składania wniosku muszą być obecni obydwoje rodzice lub opiekunowie prawni, którzy są zobowiązani podpisać przed urzędnikiem zgodę na wydanie dokumentu. Rodzice powinni stawić się z własnymi dowodami osobistymi.

W przypadku niemożliwości stawienia się o wydanie dowodu może wnioskować tylko jedno z rodziców, ale za pisemnym pozwoleniem drugiego, poświadczonym za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza. Jeśli natomiast jedno z rodziców przebywa za granicą, jego zgoda na wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka musi być poświadczona przez konsulat lub ambasadę RP, ewentualnie przez notariusza (w wielkiej Brytanii Notary Public). Aby upewnić się, czy taka możliwość istnieje i jakie dokumenty należy przygotować, lepiej uprzednio skontaktować się ze swoim urzędem gminy. Dowód może odebrać już tylko jeden z rodziców.

Przy załatwianiu formalności obecność dzieci do lat pięciu nie jest obowiązkowa. Warto jednak przyjść z dzieckiem, np. z uwagi na możliwość odrzucenia przez urzędnika nieprawidłowo wykonanej fotografii.

[Posted on: 16 Mar 2011, 12:00:22]

Wyrobienie dowodu kosztuje 30 zł. Na dokument czeka się do 30 dni od daty złożenia wniosku.

Dowód osobisty dziecka jest ważny 5 lat od daty jego wydania.

[Posted on: 16 Mar 2011, 12:03:01]

Źródło: Urząd Miasta Stołecznego Warszawy

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Mar 2011, 12:09:25 »
no właśnie z dowodem tylko po unii a z paszportem gdzie się chce a można ptrzecież wyrobić w ambasadzie i nie trzeba koniecznie jeździć do Polski

Offline Johny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Mar 2011, 13:07:58 »
Przy okazji tego wątku mam pytanie. Jaki dokument ze zdjęciem można wyrobić w Danii 15-letniemu dziecku z obywatelstwem polskim. Z góry dziękuje za ewentualną odpowiedż.

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Mar 2011, 14:47:52 »
odpowiedź jest prosta: paszport

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Mar 2011, 20:52:49 »
varszafiak bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź.
Wszystko fajnie, tylko znowu będzie problem z odbiorem takiego dowodu, bo nigdy nie jedziemy do PL aż na 30 dni.

A w ambasadzie paszportu nie będę wyrabiać bo mam za daleko i za drogo nas taka wycieczka kosztuje. Mamy 300 km jazdy w jedną stronę, więc załatwiamy takie sprawy przy okazji pobytów w PL.

Offline Johny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Mar 2011, 09:11:15 »
Do Sofii...Chodziło mi o duński dokument tożsamości ze zdjęciem. Dziecko tu mieszka i tu chodzi drugi rok do szkoły.

Offline aga01

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Mar 2011, 14:35:44 »
do turbo:kurcze,ja wlasnie w marcu wyrabialam synkowi drugi paszport juz w Polsce,pierwszy byl wystawiany tu w konsulacie i byl wazny na rok,teraz tez mam na rok tylko,
 i mialam juz wczesniej polski nr. pesel i polski akt urodzenia

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Mar 2011, 18:02:41 »
do Piotr_223:

Ten dowód wyrabialiście w Polsce? Jak długo się czeka na niego?
(...)

Przepraszam, że nie odpisałem :) :-X

kolega "varszafiak" udzielił wyczerpujących informacji na temat. Ja jedynie mogę potwierdzić, że tak było w naszym przypadku, jak to regulują przepisy. Chociaż, co do okresu oczekiwania to może on się skrócić, zależy to od urzędu miasta.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Mar 2011, 18:02:41 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 27088
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark