poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wybor związków!!  (Przeczytany 41234 razy)

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
Odp: Wybor związków!!
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Paź 2011, 20:13:28 »
Witajcie
Mam pytanie co oznacza dopisek pod cena efter fradrag i podana kwota w kr
podaje link

http://www.detfagligehus.dk/fagforening/priser.html

link jest przykladem nie ma na celu reklamowanie konkretnego zwiazku zawodowego
dziekuje
Jakąś część składek na związki/a-kasse można odpisać od podatku. Cena "efter fradrag" to cena "netto" czyli tyle ile płacisz na czysto po odpisaniu.

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Lis 2011, 09:28:07 »
Witam.
Wybor związków w Danii, jest oczywiście dobrowolne. Należy jednak patrzeć uważnie jakie związki mają na danym miejscu pracy większość członków i co najważniejsze, jakie związki mają podpisaną z firmą umowę zbiorową. Bo w Danii jest to tak, co potwierdzł duński sąd pracy pare tygodni temu, że to tylko związki które mają podpisany układ zbiorowy, mogą walczyć o prawa pracownika! Członkowie innych związkó, mogą być w takiej sytuacji, że będą stali bez grosza w sytuacji wystąpienia sporów zbiorowych. Pracodawca może też jednocześnie powiedzieć, iż nie ma nic, co by go zobowiązywał do przestrzegania praw pracowniczych, przy braku ukłladu.
Pozdrawiam Marcin

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Lis 2011, 18:45:42 »
...Bo w Danii jest to tak, co potwierdzł duński sąd pracy pare tygodni temu, że to tylko związki które mają podpisany układ zbiorowy, mogą walczyć o prawa pracownika!...

??

Czy móglbys zamiescic link do tego wyroku/wiadomosci ?

...Członkowie innych związkó, mogą być w takiej sytuacji, że będą stali bez grosza w sytuacji wystąpienia sporów zbiorowych...

Nie masz racji.
Czesc zwiazków popiera strajki i te zwiazki wyplacaja pieniadze z "funduszu strajkowego", na który sami czlonkowie placa.
 Inne zwiazki popieraja rozmowy i uzgodnienia a nie strajki. Te zwiazki wyplacaja strejkgodtgørelse w momencie kiedy strajk innych uniemozliwia ci wykonanie twojej pracy.
 Wiec o zostaniu bez grosza nie ma mowy.

Np: http://www.krifa.dk/fagforening/fordele/strejkegodtgoerelse.aspx?gclid=CPmsiO3-lawCFQK_zAodkA-cNA
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Lis 2011, 18:54:01 »
tylko pelna stawka za związki  gwarantuje wyplate pieniedzy podczas strajków

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Lis 2011, 19:54:20 »
...Bo w Danii jest to tak, co potwierdzł duński sąd pracy pare tygodni temu, że to tylko związki które mają podpisany układ zbiorowy, mogą walczyć o prawa pracownika!...

??

Czy móglbys zamiescic link do tego wyroku/wiadomosci ?

...Członkowie innych związkó, mogą być w takiej sytuacji, że będą stali bez grosza w sytuacji wystąpienia sporów zbiorowych...

Nie masz racji.
Czesc zwiazków popiera strajki i te zwiazki wyplacaja pieniadze z "funduszu strajkowego", na który sami czlonkowie placa.
 Inne zwiazki popieraja rozmowy i uzgodnienia a nie strajki. Te zwiazki wyplacaja strejkgodtgørelse w momencie kiedy strajk innych uniemozliwia ci wykonanie twojej pracy.
 Wiec o zostaniu bez grosza nie ma mowy.

Np: http://www.krifa.dk/fagforening/fordele/strejkegodtgoerelse.aspx?gclid=CPmsiO3-lawCFQK_zAodkA-cNA

Pierwsze podaje link. Jest on z dunskiej strony http://modkraft.dk/nyheder/article/hojesteret-gule-fagforeninger

Nie chce wnikac w to, co każdy związek robi i myśli odnośnie strajków i zgód. Spory zbiorowe nie zawsze kończą się strajkami. Miałem na myśli sytuacje, gdzie związek prowadzący sprawe dla członków, może te pieniądze wypłacać tylko dla płacących członków. Do tej pory, wywalczane pieniądze były rozdzielane solidarnie, ale nie wiem jak dłógo będzie to kontynuowane:)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Lis 2011, 19:59:01 »
Juz nie pamietam kiedy byly strajki w prywatnych firmach produkcyjnych;w tych kryzysowych czasach pracownicy zdaja sobie sprawe, ze strajkujac moga "polozyc" firme i w rezultacie starcic prace, a strajkujac na "dziko" moga umrzec z glodu i zimna po paru tygodniach strajku i blokad. Pielegniarki itp. moga sobie pozwolic na strajki, no i smieciarze. Faktem tez jest ze "nasi" nie oczekuja pomocy strajkowej tylko asysty w razie przekretek pracodawcy i tutaj twoj sponsor Marcinnow jest na pewno mocna i korzystna znajomoscia.
Gdy pracujesz w porzadnej firmie zwiazki sa strata pieniedzy, a-kasa zawsze koniecznoscia.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Lis 2011, 20:47:49 »
...Medlemmet var rederiansat sømand, der blev syg. Under sin sygemelding blev han afskediget med kun to måneders sygehyre. Og ikke de seks måneder, som de øvrige fagforbunds overenskomt ville have givet ham ret til....

Nie chodzi w tej sprawie o cytuje twój post : Bo w Danii jest to tak, co potwierdzł duński sąd pracy pare tygodni temu, że to tylko związki które mają podpisany układ zbiorowy, mogą walczyć o prawa pracownika!

Marynarz zostal zwolniony z 2 miesieczna wyplata tak jak Krifa uzgodnila ale chodzilo o to ze inne zwiazkily uzgodnily 6 miesiecy - o to walczyla KRIFA o te dodatkowe 4 miesiace których nie miala KRIFA w umowie a inne zwiazki mialy.
 Nie ma tu nic o prawach pracownika ani o wylacznosci zwiazków o "walke o prawa pracownika" KRIFA chciala wiecej niz sami uzgodnili no i slusznie przegrali.

...Miałem na myśli sytuacje, gdzie związek prowadzący sprawe dla członków, może te pieniądze wypłacać tylko dla płacących członków. Do tej pory, wywalczane pieniądze były rozdzielane solidarnie, ale nie wiem jak dłógo będzie to kontynuowane:)...
Nie masz racji, zadne pieniadze nigdy nie byly rozdzielane solidarnie. Czlonkowie róznych zwiazków dostaja pieniadze "strajkowe" tylko i wylacznie ze swoich wlasnych zwiazków.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 01 Lis 2011, 20:47:49 »

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lis 2011, 18:36:07 »
Witam.
Okazało się, że artykuł podany wczoraj przez emnie, był niporozumieniem ze strony HK. Pomylili dwie sprawy. Troche za szybko chcieli pokazać atrybuty swojego związku:) http://modkraft.dk/nyheder/article/hk-beklager-falsk-historie-om

[Posted on: 02 Lis 2011, 18:32:58]

Juz nie pamietam kiedy byly strajki w prywatnych firmach produkcyjnych;w tych kryzysowych czasach pracownicy zdaja sobie sprawe, ze strajkujac moga "polozyc" firme i w rezultacie starcic prace, a strajkujac na "dziko" moga umrzec z glodu i zimna po paru tygodniach strajku i blokad. Pielegniarki itp. moga sobie pozwolic na strajki, no i smieciarze. Faktem tez jest ze "nasi" nie oczekuja pomocy strajkowej tylko asysty w razie przekretek pracodawcy i tutaj twoj sponsor Marcinnow jest na pewno mocna i korzystna znajomoscia.
Gdy pracujesz w porzadnej firmie zwiazki sa strata pieniedzy, a-kasa zawsze koniecznoscia.

Nie wiem co masz do konca na myśli jak piszesz " sponsor", ale mogę ciebie zapewnić że piszę tu 100% z własnej woli i nikt mi za to nie płaci!

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lis 2011, 18:58:01 »
Sorry, ale myslalem, ze jestes jakos tam do nich "podlaczony" bo ich zawsze bardzo pozytywnie (bezkrytycznie?) opisywales.

Offline emer

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lis 2011, 23:28:21 »
Polecam tylko 3F. Jest to jedyny związek, który na serio traktuje swoich członków. Oczywiście wielu Polaków utożsamia 3F z n.p. TIB. Popytajcie kolegów z Jutlandii. 3F rozpoczyna nową erę w swojej działalności, a za jedyne 277,- kr. miesięcznie (po odliczeniu ulgi z tytułu kontyngentu) możecie dostać bardzo dużo. Pogadajcie z ludźmi z NJA Furniture z Nors. Zapytajcie ich, jak wyglądało odzyskanie pieniędzy urlopowych za 2010 po bankructwie firmy. To właśnie 3F pomogło im w najtrudniejszym momencie.

[Posted on: 02 Lis 2011, 23:21:37]

No nie wiem, czy to taka strata pieniędzy. To trochę tak, jak z ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków. Wszystko jest o.k., dopóki nic się nie dzieje. Nagle dochdzi do "katastrofy" w takim, czy innym sensie, i bez związków zostajesz sam, z kolosalnymi wydatkami na pomoc prawną, albo rezygnujesz z walki. Obyś nie musiał tego doświadczać...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Lis 2011, 06:34:29 »
....Polecam tylko 3F...

A byles kiedys czlonkiem innych zwiazków ? Bo ja tak. I moge polecic wiele innych takze  :)

A poza tym 3 F jest dla pewnej grupy pracowników nie dla wszystkich. Bardzo watpie zeby lekarz czy socialrådgiver byli czlonkami 3 F  :)

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lis 2011, 13:38:17 »
Nie wiem jakie miał myśli emer, ale każdy chyba pisze opinie o związkach z którymi miał doświadczenia. Jak jestem budowlańcem, to będę pisał na temat 3F lub innych które mają coś wspólnego z budowlańcami a nie lekarzami lub socialrådgiver.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lis 2011, 14:44:35 »
3F może i pomagają, ale bardzo wybiórczo. Małe firemki , które z nimi nie współpracują mogą "dla pokazu" zablokować i wydoić na ogromną kasę i potem się tym chwalić w gazetkach i tv. Ale spróbujcie coś zdziałać w związkach przeciw dużej firmie objętej układem z nimi...
Zleją was, tylko będą udawać że chcą pomóc i znajdą tysiąc wykrętów, żeby nic nie zrobić. Takie są fakty. 3F w mojej opinii  działa w niektórych przypadkach nieco podobnie jak organizacje wymuszające haracze za "ochronę": zakłady objęte ich "nadzorem" podpisujące układy zbiorowe i zachęcające pracowników do członkostwa mają spokój. Mogą przymknąć oko na wszystko.
Natomiast dla innych są postrachem.

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lis 2011, 09:25:01 »
Masz rację Roxx. Zwiazki 3F są bardzo selewktywne w tym, komu pomagają i wczym. To czasami jest też takie wszystko na pokaz, bez żadnego skutku. Wieksze fimry są członkami jakis związków pracodawców i mają od nich pomoc. I wszystkie te piękne słowa i obiecanki z ich strony odwracają się w nic! No ale to jest ich strategia i z mojego doświadczenia jest to błędna strategia;)
Myśle że związki przed ewszystkim szukają ugody i chcą spokoju na miejscu pracy i czasami są gotowi poświęcić wiele a wygląda to tak, że jak mają wybierać między duńczykiem który płaci składki a polakiem który kręci nosem, to wybiorom duńczyka!

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Lis 2011, 09:41:44 »
3F i tylko 3F!!!!!
Są kochani, niezawodni, szczerzy i uprzejmi...i nie zapominają o mnie; gdybym się kiedyś pogubił w datach, miesiącach, tygodniach itd, wystarczy zajrzeć do skrzynki na listy....z zegarkową wręcz dokładnością przysyłają GIRO żeby zasilić ich konto...miło wiedzieć że ktoś o tobie pamięta. Za cały zeszły rok pracodawca nie wpłacał na pension i feriekonto, do tego wyliczyli że za pracę, którą wykonywałem miałem płacone za mało...tak było w lipcu i jest dzisiaj.Kiedy do nich dzwonię w tej sprawie to okazuje się że koleś, który się tym zajmuje "jest właśnie w terenie" lub "zachorował nagle"...podobnie to wygląda kiedy pofatyguję się tam osobiście. Raz na ileś tam razy udaje mi się go spotkać, wtedy "mumla" coś tam bez ładu i składu, a kiedy wyczerpie temat to oczywiście uprzejmie przypomina o terminowym wpłacaniu składek. Dobrze że im płacimy nasze pieniądze....za coś przecież muszą robić te ich niezwykle skuteczne reklamy, bez nich padli by na twarz....nasze kochane 3F

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 04 Lis 2011, 09:41:44 »

Osoba ktora mnie zapisze do zwiazkow zawodowych

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 7259
Ostatnia wiadomość 10 Lip 2010, 18:18:22
wysłana przez robertcph
Kontakt do zwiazkow 3f

Zaczęty przez zielona1113Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3627
Ostatnia wiadomość 29 Paź 2011, 11:10:56
wysłana przez zielona1113
Czy moga zmusic do zmiany zwiazkow zawodowych?

Zaczęty przez BluszczDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 8105
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2011, 19:34:49
wysłana przez @ae@
pilny kontakt do zwiazkow

Zaczęty przez zielona1113Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4115
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2011, 11:04:57
wysłana przez kitty
Zmiana zwiazkow