poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wybor związków!!  (Przeczytany 41666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Wybor związków!!
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Lis 2011, 13:33:55 »
3F jako zwiazki nie zachwycaja... placilam caly miesiac. :D naobiecywali, ile to sie zmieni, jak bedzie lepiej, a potem, jak sie ludzie pozapisywali, to cisza... :P wszystkie osoby, ktore znam, wypisaly sie i placa tylko A-kasse lub zmienili calkowicie zwiazki.
teraz 3F wymyslilo sobie, ze trzeba placic albo calosc (A-kasse i zwiazki) albo nie mozna zostac ich czlonkiem (nie mozna placic tylko A-kassy). o czyms to swiadczy, skads w koncu musza brac fundusze na swoje wyplaty. ;)

Offline syzyf80

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Lis 2011, 17:39:13 »
witam mam na imie Piotr i tylko podpowiem zeby was w chu..a nie zrobili jak mnie w tych zwiazkach wiec ja byłem w FTFDIN-AKASSE no i w maju szef mnie woła bedzie podwyzka z uwagi ze podwyzki dostałem tylko 10 dkk/h prace rzuciłem wiec poszedłem do zwiazków i mówie ze tak i tak mało podwyżki  odchodze ---- i wezcie sobie wyobrazcie ludzie ze przez prawie 6 miesiecy od czasu gdy prace rzuciłem do dzisiejszego dnia walcze o jakiekolwiek pieniadze a w sposób taki np. przychodzi list i pisza mi w nim ze kasy nie bedzie bo nie mam 1924 godz. przepracowane <dodam ze miałem przepracowanych ok 5500 tys >powinni to wiedziec  bo skserowałem kontrakt z pracy kiedy zaczołem i kiedy skonczyłem <ale własnie chyba takie to ot związki > innym razem ze chca wiedziec co robiłem w okresie od ? do?  pracowałem przez posredniaka  wiec im dostarczyłem co i gdzie robiłem w tym i tym czasie zaniosłem im to powiedzieli ze za 3 dni kasa bedzie na koncie po 4 dniach przysłali nowy list zebym im dostarczył cos z byłem firmy gdzie pracowałem nie wiem co chcieli <dałem sekretarce ona z nimi załatwiała> kolejnym razem cos innego zeby im wyciagi za ostatni rok dostarczyc <wczesnie juz  im dostarczyłem > az w koncu powiedziałem im ze niechce juz płacic i ze nie chce od nich tez zadnych pienedzy <wisza mi okolo 40-50 tys dkk> płaciłem 3lat  i teraz powiem co mysle ze te k........y jak im płacic to jeden kwitek i wszystko gra a jak oni tobie to panie tak cie zaczarują ze ci sie wszystkiego odechce wiec ja zwiazki  a kassy i tym podobnym  Z GÓRY DZIEKUJE pozdr. piotr         FTFDIN-AKASSE

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Lis 2011, 23:03:51 »
Do jamruranda:

Jestem tutaj zadomowiona i to nieźle, a związki o tyle mi kiedyś pomogły że w sprawie sądowej (!) miałam adwokata za darmo i wygrali dla mnie sprawę. Sama też dostałam się do ich głównego zarządu w którym przesiedziałam kilka lat, i wiem ile związki mogą wywalczyć dla zwykłych pracowników - zatrudnionych w normalnych, duzych i małych firmach. Zwykły pracownik praktycznie nie musi się martwić o żadne prawne kruczki - bo ma od tego właśnie związki  :)
A moja składka członkowska nie wynosi jak inni piszą "od 800 do 1000 kr miesięcznie" ale 505 kr.

[Posted on: 04 Lis 2011, 22:56:51]

Do Kitty:

Nie tylko 3F wymaga całości ale większość "A-kas" w Danii, jeśli chcesz należeć do a-kasse to musisz należeć do związków z którymi dana A-kasse współpracuje.

[Posted on: 04 Lis 2011, 23:01:40]

Mała pomyłka  :) Napisałam wcześniej, że płacę składki na związki 505kr. To się zgadza, ale ja to płacę raz na kwartał a nie miesięcznie  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Lis 2011, 23:31:06 »
nie wiem, jak inne zwiazki, bo znam tylko 3F i wczesniej tak nie bylo. zreszta, do roznych metod sie uciekali, zeby naklaniac ludzi do czlonkostwa, z chodzeniem po domach wlacznie... tak wiec bez komentarza.
ps czy ktos wie, czy jest mozliwe (w razie koniecznosci) placenie A-kassy w jednej firmie, a zwiazkow w innej? czy to sie jakos wyklucza? pytam czysto teoretycznie. :)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Lis 2011, 23:48:35 »
nie wiem, jak inne zwiazki, bo znam tylko 3F i wczesniej tak nie bylo. zreszta, do roznych metod sie uciekali, zeby naklaniac ludzi do czlonkostwa, z chodzeniem po domach wlacznie... tak wiec bez komentarza.
ps czy ktos wie, czy jest mozliwe (w razie koniecznosci) placenie A-kassy w jednej firmie, a zwiazkow w innej? czy to sie jakos wyklucza? pytam czysto teoretycznie. :)

Od kilku lat jest tutaj wolny wybór związków, tzn. jeśli jesteś np. w budowlance to wcale nie musisz należeć do 3F/TIB tylko np. do HK. Ale jak już wcześniej pisałam, każde związki mają "swoją" a-kasse z którą współpracują. Ta współpraca najczęściej polega na tym, że płaci się taniej za członkostwo. 
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lis 2011, 10:32:58 »
Nie ma obowiazku bycia i w fagforening i w A-kasie.
Niektóre zwiazki "zapominaja " o tym po informowac ale to niezgodne z prawen.
Na kazdej stronie internetowe mozna zapisac sie do wyboru do koloru: do A-kasse i zwiazków razem albo tylko do A-kasse, albo tulko do zwiazków, znizek tez nie ma.

Np.
https://www.3f.dk/optagelse/Default.aspx
http://www.foa.dk/Forbund/Medlemsservice/Bliv-medlem/Meld-dig-ind-online
http://www.krifa.dk/blivkunde.aspx

I jeszcze link do wypowiedzi Lrifa na temat artykulu ze niby jest róznica prawna miedzy zwiazkami http://blog.krifa.dk/2011/11/det-er-lgn.html

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lis 2011, 11:02:20 »
ok, dzieki za odpowiedzi. :) mam nadzieje, ze nie bede nigdy musiala korzystac z ich pomocy, ale gdyby cos, to chyba Krifa jest ok - dosyc tania i jakos nie slyszalam, zeby ktos narzekal. ;)
pozdrawiam!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lis 2011, 11:02:20 »

Offline mariuszk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Lis 2011, 00:28:39 »
ok, dzieki za odpowiedzi. :) mam nadzieje, ze nie bede nigdy musiala korzystac z ich pomocy, ale gdyby cos, to chyba Krifa jest ok - dosyc tania i jakos nie slyszalam, zeby ktos narzekal. ;)
pozdrawiam!

A niech ktos z was w koncu sie zapyta KRIFY czy maja jakis uklad zbiorowy!!!!
Owszem maja ale jeden z wlasnymi zwiazkami pracodawcow!
Sprawy to moze i wygrywaja ale tylko takie gdzie nie musza isc do sadu pracy!
Bo tam nie maja wstepu.
A wiec po co  wam takie zwiazki?
Tylko do tego zeby kase lapac!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Lis 2011, 09:01:23 »
...Sprawy to moze i wygrywaja ale tylko takie gdzie nie musza isc do sadu pracy!...

W Danii nie ma czegos takiego jak sad pracy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lis 2011, 10:36:00 »
...Sprawy to moze i wygrywaja ale tylko takie gdzie nie musza isc do sadu pracy!...

W Danii nie ma czegos takiego jak sad pracy.
To może chętnie wytłumaczysz co to jest arbejdsretten???

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Lis 2011, 11:16:49 »
Przepraszam, mialam na mysli sad pracy dla mnie Arbejdsretten to cos bardziej "overordnet". Np sprawa z Lalandia itp: http://www.arbejdsretten.dk/generelt/arbejdsretlige-afgoerelser/arbejdsretten/2011.aspx nie pojedynczy pracownicy.

Normalne sprawy typu niewyplacone feriepenge, za malo wyplacone cos tam, brak pension, zwolnienie z pracy bez naleznej rekompensaty rozstrzyga sie w normalny sadzie cywilnym i do tego sa uprawnione wszystkie zwiazki zawodowe.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lis 2011, 16:55:14 »
mariuszk: nie rozumie twojej agrsywnosci. Byc moze tobie odpowiada 3F a innym nie. Nie jestem czlonkime zwiazkow ale znam doskonale zasady dzialania. minely czasy kiedy najwieksze zwiazki zawodowe w Danii mialy, ze ak powiem monopol. Wiekszosci osobom tutaj na forum zalezy na uzyskaniu zapomogi dlabezrobotnych w razie utraty pracy nie ze swojej winy. A generalna zasada jest nastepujaca:

Byc moze, ze Krifa nie ma zawartej umowy (overenskomst) z miejscem pracy. Nie ma to znaczenia, poniewaz i tak jestes objety umowa Krifa bedac jej czlonkiem, bowiem umowa/overenskomst dotyczy wszystkich pracownikow w danym miejscu pracy.

Bedac zatrudnionym w firmie gdzie nie Krifa ale inny zwiazek ma umowe, jestes objety umowa tego zwiazku, ktory zawarl umowe z pracodawca, np. 3F mimo, ze nie jestes czlonkiem 3F.  I odwrotnie pracownicy nie bedacy czlonkami Krifa sa objeci umowa jaka Krifa zawarla z pracodawca.

Umowa/overenskomst sa objeci wszyscy pracownicy w miejscu pracy, bez wzgledu na to czy sa czlonkami tego czy innego zwiazku oraz jezeli w ogole nie sa czlonkami zwiazku. Jezeli pracujesz w firmie ktora ma umowe/overenskomst, masz zapewniona stawke i warunki zatrudnienia zawarte w umowie.

Umowy sa zawierane miedzy zwiazkiem pracodawcow i zwiazkiem zawodowym albo bezposrednio miedzy zwiazkiem a pracodawca. Jest to wolny wybor danego zwiazku zawodowego.

[Posted on: 06 Lis 2011, 16:49:21]

I oczywiscie nalezy placic skaldke A-kasse, aby uzyskac zapomoge w razie utraty zatrudnienia. A do jakiej A-kassy ta skladke placisz - nie ma wiekszego znaczenia. Wysokosc zapomogi dagpenge jest przeciez jednakowa bez wzgledu na zwiazek. Natomiast jest roznica w wysokosci skladek oplacanych na A-kasse.

Offline mariuszk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Lis 2011, 18:27:31 »
Roga nie jestem wrogo nastawiony,tylko chodzi o to ze krifa nie moze prowadzic spraw tam gdzie pracodawca ma podpisany uklad zbiorowy z 3f.
To sie pytam po co byc w krifie jezeli 3f razem z LO maja ponad 150 ukladow zbiorowych a Krifa az 1!!!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Lis 2011, 18:39:47 »
Roga nie jestem wrogo nastawiony,tylko chodzi o to ze krifa nie moze prowadzic spraw tam gdzie pracodawca ma podpisany uklad zbiorowy z 3f.
To sie pytam po co byc w krifie jezeli 3f razem z LO maja ponad 150 ukladow zbiorowych a Krifa az 1!!!!

A wiec wedlug ciebie, wszystkie pozostale zwiazki sa tak slabe, a ich czlonkowie (nie tylko polacy) sa naiwni i nadaremnie placa skladki. Nie zaglebialem sie w szczegoly tych innych zwiazkow, ale sprobuje "poglebic moja wiedze" i odpowiem.   

Offline Marcinnow

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Lis 2011, 19:13:52 »
Myśle że mowa o układach zbiorowych, kto ile ma, robi sie trochę przestarzała. Polacy nie są w ogulę przyzwyczajeni do pracy regulowanej umowami zbiorowymi i nie chcą być. Nawet Duńczycy mają sporą niewjede na ich temat. Tradycyjne związki zawodowe tracą członków, bo nie potafją odnaleźć się w dzisiejszych czasach! Coraz wiecej spraw jest regulowana przez państwo i tradycyjne układy tracą ważność. Dlatego też, ludzie szukają pomocy w innych miejscach, gdzie jest ona o wiele tańsza. I daje rezultat na konkretne potrzeby.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 06 Lis 2011, 19:13:52 »

Osoba ktora mnie zapisze do zwiazkow zawodowych

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 7407
Ostatnia wiadomość 10 Lip 2010, 18:18:22
wysłana przez robertcph
Kontakt do zwiazkow 3f

Zaczęty przez zielona1113Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3683
Ostatnia wiadomość 29 Paź 2011, 11:10:56
wysłana przez zielona1113
Czy moga zmusic do zmiany zwiazkow zawodowych?

Zaczęty przez BluszczDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 8177
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2011, 19:34:49
wysłana przez @ae@
pilny kontakt do zwiazkow

Zaczęty przez zielona1113Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 4177
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2011, 11:04:57
wysłana przez kitty
Zmiana zwiazkow