poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zatrzymanie nadpłaconej kwoty  (Przeczytany 18329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fabo

• Gość
Odp: zatrzymanie nadpłaconej kwoty
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Mar 2011, 21:47:42 »
Jakaś kara czy coś wchodzi w rachubę? jak to tutaj wygląda? ja naprawdę nie chciałem z tym przesadzić...

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Mar 2011, 21:50:47 »
wyluzuj do maja masz prawo poprawic jak nie przez neta to zapytaj w Skat jak

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Mar 2011, 22:18:41 »
rozłożą ci na raty i będziesz spłacał.

Nie wsadzą cie za to na pewno, oni też chcą zarobić i nie pozwolą ci zginąć tak nagle.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Mar 2011, 23:19:20 »
a czym sie przejmowac przeciez nie wyplacili to i oddawac nie musisz  :D

Nadplata powstaje (najczesciej)na skutek wprowadzenia ulg podatkowych. Jezeli nie zostana zaakceptowane i usuniete z rozliczenia spowoduja doplate/dlug podatkowy i wtedy bardziej slusznym jest stwierdzenie: "nie wyplacili  a oddac i tak musisz".   

Offline mirabu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Mar 2011, 05:28:33 »
Hm, mam taką samą sytuację. Wstrzymanie wypłaty należnych 8 000 dkk za dojazdy do pracy (w sumie naliczone było ponad 9 500 dkk, ale w całości zwrot 8 000) Dojeżdżam do pracy 50 km. Nie rozumiem dlaczego. Wczoraj przesiedziałam pół nocy licząc dokładnie dni pracy, czy aby na pewno nie popełniłam błędu (cóż, zdarza się czasem :P) i wyszło, że nawet podałam zaniżoną ilość dni, a więc należy mi się jeszcze więcej, ale kij im w oko :P ... generalnie nie podoba mi się ta sytuacja!! Co o tym sądzicie ?

Offline robert73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Mar 2011, 12:47:29 »
po prostu wstrzymali Ci wypłatę bo chcą Cie skontrolowac, jeżeli Ci sie należy to dostaniesz te pieniądze. chyba że odliczałeś cos jeszcze co Ci sie nie powinno należeć. teraz czekaj aż skat sie odezwie i pewnie zażyczy sobie jakieś dokumenty  z tym związane. uzbrój sie w cierpliwość bo to może trwac kilka miesięcy zamin sie odezwą. ja czekałem ok 2 mies. a tak wogóle to wszystko zależy na kogo trafisz tzn kto Cie bedzie kontrolował z resztą jak w kazdym tutejszym urzędzie. zwykły urzędnik skatu tu Ci nic nie pomoże, bo kontrole przeprowadzają urzędnicy specjalne w tym celu zatrudnieni. mozesz trafić na kogoś z Kopenhagi czy Arhus czy nawet z Esbjerga.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Mar 2011, 13:05:46 »
Powiem tam , wielu naszych rodaków pisze , że jeździ do kraju co tydzień lub dwa. Ale muszą pamiętać , że wyjazdy trzeba jakoś udokumentować. A to już inna sprawa , mnie kazano zbierać paragony ze stacji paliw i to w określony sposób. Czyli tankuję tutaj , później z Pl tuż na granicą z niemcami i dalej w zależności kto gdzie mieszka. Bo tak na słowo honoru to już nikt nie wierzy. Oczywiście można zbierać bilety autobusowe lub lotnicze. Ostrzegam was bo skat nie będzie robił nikomu prezentów. Jeśli ci się należy to ok ale udowodnij to dokumentami. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Mar 2011, 13:05:46 »

fabo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Mar 2011, 13:37:28 »
No właśnie i problem jest taki,że mam z polski kilka paragonów ze stacji,ale nie wszystkie( nie przewidziałem tego) w innym razie bym robił inaczej. Próbuje się teraz dodzwonić pod ten nr telefonu,który mi podano wraz z tym pismem.Chcę się dowiedzieć  o co im dokładnie chodzi? czy o wyjazdy do Polski czy o tą firmę IS.Jestem w kropce i muszę czekać a to jest najgorsze bo nie wiem,jak ze mną postąpią...

[Posted on: 29 Mar 2011, 13:30:48]

Chcę dodać,że wczoraj księgowa rozliczyła znajomego na 35 tys.zł i on też miał kiedyś tą firmę IS co ja. Jestem zły bo ta firma...dawno wygasła i mam to nawet udokumentowane na papierze,ale nadal pojawia się w systemie skatowskim( podczas rozliczania) i jestem prawie pewien,że to przez tą firmę zatrzymali mi nadpłatę podatkową. Najgorsze jest to,że w Skacie nie mogą jej wymazać pewnie sami nie wiedzą o co chodzi...

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Mar 2011, 13:53:57 »
To normalne , wcześniej nie brakowało aż tyle w kasie skatowskiej i jeszcze sami pracownicy nie wiedzieli co mogą a co nie. Teraz jest inaczej , wszyscy jesteśmy zdecydowanie bardziej uświadomieni. Więc jeśli coś robimy to róbmy to z głową i wedle prawa (na ile to możliwe). Ja zleciłem swoje sprawy ze skatem firmie , płacę ale wiem , że mam wszystko ok. Jeśli coś to firma niech wyjaśnia , przecież zarabiamy więc stać nas na to. W Pl płacimy za rozliczenia to dlaczego tutaj nie. Pozdrawiam

[Posted on: 29 Mar 2011, 13:49:32]

A i jeszcze jedno jak zbieracie paragony to róbcie szybko kopię bo one blakną i później nic nie widać. U mnie jakieś 30% nie nadawało się do niczego. Pozdrawiam

fabo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Mar 2011, 14:50:03 »
Właśnie,że byłem rozliczany przez księgowego. On sam był zaskoczony,że podczas rozliczania nadal Skat w systemie wnosi zapytanie o tą firmę IS,której dawno już nie ma.Wpisał wszędzie 0 i wpisał dojazdy do Polski i wyskoczył zwrot dla mnie...Po tygodniu otrzymałem te pismo.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Mar 2011, 16:33:19 »
opcja może być taka że zatrzymanie dotyczy poprzednich lat
Problem polega na tym ze rozliczajac sie przez 4 ostatnie lata ten rok to pierwszy kiedy mamy zwrot-do tej pory zawsze placilismy po kilka tysiecy do Skatu.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Mar 2011, 20:36:31 »
tutaj jeszcze link ze Skata na temat wlasnie tilbageholdt z naglowkiem "Min overskydende skat er tilbageholdt af SKAT. Hvorfor?  tlumacz. " Moj nadpalcony podatek zostal zatrzymany prze SKAT ? Dlaczego?"

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oid=1817362

moze to cos jeszcze wyjasni...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Mar 2011, 21:08:26 »
Wstrzymanie dotyczy miedzy innymi, jezeli Skat posiada onformacje o innym dlugu dla "offentlige". Takim dlugiem jest rowniez "teoeretyczny" dlug spolki I/S lub jednoosobowej. Na przyklada juz dawno zamknieta spolka/firma nadal ma naliczany moms (Vat) dla Skatu mimo, ze nie ma obrotu ani zadnej dzialalnosci. Powodem tego jest, mimo zameldowania zamkniecia spolki (Ophørs Bevis) - nalezalo w okresie jej dzialalnosci raportowac 0 moms w okresach bez obrotu/faktur. Skat nalicza wiec nadal Moms wedlug budgetu jaki firma w swoim czasie przekazala do Skatu. Inne dlugi to dlug wobec komuny, instytucji jak przedszkole, czynsz itp. To tylko przyklad. Nie sprawdzalem w teczce podatkowej, ale mysle, ze sa informacje o dlugu. 

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Mar 2011, 06:22:37 »
to trzeba bylo tak od razu ...a my tu domysly snujemy  ;D
Roga  musi miec z nas ubaw  ;)

seaman

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Mar 2011, 23:23:45 »
Nie tylko ty masz taki problem mi tez wstrzymali za dużo wyjazdów do Polski ,ale z tego co słyszałem to jest nas o wiele więcęj walić ich trzeba czekać i tak nic nie zrobią skoro napisałem prawdę .Pozdrawiam wszystkich którzy musieli wyjechać z polski za pracą .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Mar 2011, 23:23:45 »

pytanie dotyczące kwoty wolnej od podatku

Zaczęty przez am22Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2858
Ostatnia wiadomość 03 Kwi 2016, 11:35:25
wysłana przez willy
Zmiana kwoty którą zarobie w 2016

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9303
Ostatnia wiadomość 01 Lut 2017, 17:16:53
wysłana przez Jalokim
Skat Zmiana Kwoty Przypuszczalnej Do zarobiebia?

Zaczęty przez kwxDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2574
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2014, 19:57:29
wysłana przez Jomir
55% podatku po zmianie kwoty dochodu za 2017

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4407
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2017, 23:16:40
wysłana przez ArianV8
które kwoty do rozliczenia PIT za 2008 (pl)

Zaczęty przez Kris123Dział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3365
Ostatnia wiadomość 05 Kwi 2009, 20:45:31
wysłana przez Kris123