poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zatrzymanie nadpłaconej kwoty  (Przeczytany 18302 razy)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: zatrzymanie nadpłaconej kwoty
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Mar 2011, 23:51:50 »
Nie tylko ty masz taki problem mi tez wstrzymali za dużo wyjazdów do Polski ,ale z tego co słyszałem to jest nas o wiele więcęj walić ich trzeba czekać i tak nic nie zrobią skoro napisałem prawdę .Pozdrawiam wszystkich którzy musieli wyjechać z polski za pracą .

Nikt nikomu nie moze wstrzymac za duzo wyjazdow do Polski. Miales chyba na mysli wstrzymanie wyplaty nadplaty podatkowej, a to co innego. Nie ze wzgledu na za duza ilosc, tylko ze wzgledu na to czy sie tobie nalezaly. To ze ty napisales ze jezdziles i ze to jest prawda - nie ma znaczenia, jezeli jazdy sie nie nalezaly, albo nie sa udokumentowane. Jazdy moga byc potraktowane przez Skat jako sprawa prywatna nie upowazniajaca do ulgi. 

fabo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Kwi 2011, 20:14:50 »
i co dostał już ktoś jakieś pismo w związku z powyższym?

[Posted on: 07 Kwi 2011, 20:07:53]

u mnie na razie wszystko ucichło

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Kwi 2011, 22:49:46 »
Zdarzają się przypadki wstrzymania wypłaty nadpłaty podatku ale nie wynika to z tego, że Skat kwestionuje twoje zeznanie - rozliczenie pod względem merytorycznym (wypłacają a przecież mają 5 lat aby dobrać się ewentualnie do du....ci). Z reguły powodem wstrzymania kasy jest to, że są jakieś długi, sprawy wcześniejsze z lat ubiegłych np. nie zapłacone podatki, długi w instytucjach państwowych (znam przypadek gościowi nie słusznie wypłacono rodzinne i nadpłatę z podatku przeznaczono na pokrycie tej kwoty). Każdy komu wstrzymano wypłatę musi się zastanowić co u niego może być nie tak.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Kwi 2011, 00:20:26 »
Zdarza sie ich coraz wiecej. Jest ich juz ich chyba sporo, skoro Skat, dzwoniac do nich i czekajac na polaczenie, zaczal umilac czasoczekiwania informacja miedzy innymi o wstrzymaniu wyplaty nadplaconego podatku. Poza tym kazdy moze sam sobie sprawdzic w swojej teczce podatkowej, czy ma restancer/dlug dla"offentlige".

fabo

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Kwi 2011, 16:09:01 »
ja tam sprawdzałem już nie raz żadnego długu nie mam... nie wiem o co im chodzi .... te czekanie to najgorsze...

[Posted on: 08 Kwi 2011, 16:05:13]

a możecie napisać dokładnie jak to się sprawdza się swój dług tak w co trzeba wejść itd... może to być pomocne nie tylko dla mnie..

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Kwi 2011, 16:19:42 »
zaloguj i przejdź do zakładki  "Oplysninger om restancer"

jeżeli masz taki tekst    jest dobrze  :D

Du har ikke personlig gæld, som administreres i Inddrivelsescentret eller personskatter, arbejdsmarkedsbidrag og kommunale restancer, som skattecentret inddriver. Virksomhedsgæld og visse personlige gældsposter kan du ikke se her.

ale jak widać, nie wszystkie Twoje  dlugi sa tutaj widoczne

fabo

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Kwi 2011, 16:43:27 »
tak też robiłem.. no i nie mam długu... dzieki za szybką odpowiedz

[Posted on: 08 Kwi 2011, 16:40:49]

Mam takie pytanie : W razie kontroli skat odnośnie wyjazdów do polski czy zwykłe paragony ze sklepów wystarczą w celu ich udokumentowania? Miał ktoś taką kontrolę? Jakie dokumenty przedstawiał?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 08 Kwi 2011, 16:43:27 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwi 2011, 16:44:22 »
Jak sie czegos dowiesz, dokoncz temat . Jestem ciekaw o co chodzi.
Pozdrawiam

fabo

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Kwi 2011, 16:46:47 »
dokończę na pewno 

Offline robert73

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Kwi 2011, 17:10:38 »

w moim przypadku nie chodziło o udokumentowanie wyjazdów, lecz o to czy one Ci sie należą czy też nie, a dokumenty ,  o jakie mogą poprosić, to kontrakty na prace w Danii, pozwolenia na pobyt, zaświadczenie z polskiego urzędu skarbowego (czy się rozliczałeś w Polsce),to by było tyle,
odezwali sie do mnie około w połowie maja

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Kwi 2011, 20:48:24 »
Jest tak jak Robert73 pisze. Przy kontroli podatkowej Skat w pierwszym rzedzie ocenia czy ulga w ogole sie nalezy. dokumentacja samego pobytu w Polsce to inna sprawa. Tak jak i wielu inncyh przypadkach, Skat nie jest konsekwentny. zalezy kto to rozpatruje, ale musze stwierdzic, ze coraz czesciej, a powiedzialbym od zeszlego roku to juz nagminnie, skat wymaga innej dokumentacji niz paragony , miedzy innymi imiennej faktury, lub wyciagu konta bankowego wskazujacego na platnosci karta kredytowa poza Dania.

fabo

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Maj 2011, 17:35:30 »
na razie cisza ......żadnego dokumentu ze skatu.... do kogoś się już odezwali?

[Posted on: 05 Maj 2011, 17:28:35]

i co wiadomo już coś na ten temat?

[Posted on: 09 Maj 2011, 17:29:58]

roga pisałeś wcześniej że znasz osoby którym w tym roku zatrzymali pieniądze... u nich też cisza jak do tej pory?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Maj 2011, 13:59:29 »
Cytat: fabo
roga pisałeś wcześniej że znasz osoby którym w tym roku zatrzymali pieniądze... u nich też cisza jak do tej pory?
[/quote

Tak, Skat wstrzymal nadplate kilku osobom, ktorym pomagalem w rozliczenie. W ich imieniu osobiscie interweniowalem w Skacie, przedkladajac wymagane dokumenty i wyjasnienia. Zapytalem rowniez, czy jest to nowa procedura "przedkontrola"
podatowa, poniewaz normalnie: wpierw elektroniczne rozliczenie, ewetualny zwrot nadplaconego podatku (komputer m Nemkonto) a dopabuse pozniej  kotrola podtkowa. Odpowiedz troche wymijajaca: Kazdy oddzial Skatu, moze na wlasna reke wprowadzic swoje zasady profilaktycznej kontroli podatkowej, rowniez w czasie skladania zeznan podatkowych (poprawek do propozycji rozliczenia Skatu). To samo dotyczy zaliczkowej deklaracji podatkowej (=karta podatkowa). Kiedys bylo nie do pomyslenia, aby Skat interweniowal w wprowadzone kwoty do deklaracji. Teraz coraz staje sie to bardziej nagminnym, a to z powodu tego, ze wielu podatnikow z innych krajow Unii wnosilo zaliczkowo bardzo duze ulgi podatkowe a na konies roku albo po przepracowaniu krotszego okresu, wyjezdrzali i Skat mial dodatkowe koszty z odnalezieniem ich adresow, korespondencja i oczekiwaniem na wplate zaleglego podatku, kontakt do US itp.

Offline kasi241

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Maj 2011, 14:04:43 »
Hej
Mam zapytanie do was, otoz 16 kwietnia zostalo zlozone moje nowe zeznanie podatkowe. Mam tam zwrot ale ze rok temu wzielam kredyt na depozyt mieszkania i splacam w ratach, na stronie skatu moge sprawdzac jak ono schodzi i jest ok. Tylko ze to juz miesiac a ja mam po odliczeniu zadluzenia 8000 do zwrotu no i tu jest moje pytanie bo ile oni maja czasu na sprawdzenie i odpowiedz jak wyglada moja sytuacja i kiedy zwroca mi pieniazki. Planuje wyjazd do domu na dluzej i przyznam ze pieniadze by mi sie przydaly a boje sie ze beda chcieli cos ode mnie jak mnie nie bedzie. Wiec jaki czas maja na to by sie odezwac.
Dziei i pozdrawiam

fabo

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Maj 2011, 15:33:50 »
Dzięki Roga za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy do tych osób skat odezwał się pierwszy prosząc o jakieś dokumenty, czy po prostu Ty na nic nie czekając zacząłeś sam interweniować w skacie ? Bo u mnie na razie cisza żadnego listu ze skatu... już mnie denerwuje te ciągłe czekanie i ta niepewność... A jakie dokumenty ty musiałeś przedstawić? Z góry dzięki za pomoc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Maj 2011, 15:33:50 »

pytanie dotyczące kwoty wolnej od podatku

Zaczęty przez am22Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2852
Ostatnia wiadomość 03 Kwi 2016, 11:35:25
wysłana przez willy
Zmiana kwoty którą zarobie w 2016

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9293
Ostatnia wiadomość 01 Lut 2017, 17:16:53
wysłana przez Jalokim
Skat Zmiana Kwoty Przypuszczalnej Do zarobiebia?

Zaczęty przez kwxDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2567
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2014, 19:57:29
wysłana przez Jomir
55% podatku po zmianie kwoty dochodu za 2017

Zaczęty przez ArianV8Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4397
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2017, 23:16:40
wysłana przez ArianV8
które kwoty do rozliczenia PIT za 2008 (pl)

Zaczęty przez Kris123Dział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3359
Ostatnia wiadomość 05 Kwi 2009, 20:45:31
wysłana przez Kris123