poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podwójna rezydencja podatkowa / ograniczony obowiązek podatkowy  (Przeczytany 8849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline br99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Dzień dobry,

Mam pewną zagwozdkę dotyczącą opodatkowania. Może na Forum są osoby znające ten temat. Niestety żaden z wcześniejszych wątków nie wydaje się odpowiadać na moje pytania.

Przyjechałem do Danii w październiku 2008 roku, studiowałem i przez miesiąc pracowałem. Zapłaciłem podatek w Danii oraz złożyłem PIT w Polsce. W 2009 i 2010 roku także byłem w Danii, studiowałem i nie miałem żadnych dochodów (poza odsetkami z banku duńskiego). Deklaracji PIT w Polsce nie złożyłem.

Teraz do rzeczy. Od początku bieżącego miesiąca znów zacząłem pracę. Mam kontrakt na 3 lata. Pracodawca mówi mi, że muszę się udać do SKAT-u i podać pewne informacje, by nie pobrali zaliczki na podatek dochodowy w wysokości 60%. Pierwsze pytanie: czy SKAT będzie chciał, bym wypełnił formularz 04.063, by ustalić rezydencję podatkową?
Osiągam w Polsce pewne dochody i chciałbym, by pozostały one opodatkowane jedynie tam. W dalszym ciągu posiadam w Polsce miejsce zamieszkania w domu rodzinnym (nie jest moją własnością) oraz meldunek. W Danii mieszkam w akademiku. Czy akademik można uznać za tymczasowe miejsce zamieszkania?

Co i jak należy wykazać, by SKAT uznał, że posiadam w Danii ograniczony obowiązek podatkowy? Ustawa o unikaniu podwójnego opodatkowania mówi, że jeżeli osoba ma stałe miejsce zamieszkania w obydwu krajach (mój przypadek?), to uważa się ja za zamieszkałą w tym państwie w którym leży centrum interesów życiowych. Uważam, że moje centrum leży w Polsce, gdyż tam jest moja rodzina, osiągam też pewne dochody.

Pewnego dnia byłem na spotkaniu informacyjnym dot. podatków i facet ze SKAT-u powiedział, że możliwe jest posiadanie podwójnej rezydencji podatkowej, w wyniku czego dochód z Danii mógłbym opodatkować w Danii, a z innych krajów w Polsce. Czy to w ogóle możliwe i czy nie sprowadza się po prostu do sytuacji ograniczonego obowiązku podatkowego w Danii? Jeśli tak, to co powinno się zrobić by zostać uznanym za podwójnego rezydenta? A może to taki trik, który polega na tym, że i tak trzeba wszystko z zagranicy zgłosić w Danii, wyliczyć podatek, odliczyć sobie to co zapłacono w Polsce a różnicę zapłacić w Danii (tj. łącznie i tak zapłaci się tyle samo ile  Danii)?

Dodam jeszcze, że posiadam wydany certyfikat rezydencji z Polski (CFR-1) z polem "Od: 01.01.2011" i pustym polem "Do: ".
W innym wątku przeczytałem też, że SKAT chce, by (co prawda w przypadku ulg) wykazano, że w Polsce składano PIT-y z zadeklarowanym duńskim dochodem. Planuję więc w tym roku złożyć PIT z zadeklarowanymi 5 zł odsetek z banku, gdyby SKAT domagał się PIT-u za 2010.

Czy ktoś się może spotkał z podobnym przypadkiem, może coś poradzić ws. rezydencji i wie, czego oczekuje urząd podatkowy by dowieść swoich racji?
A może wręcz przeciwnie -- to ja nie mam racji twierdząc, że powinienem pozostać polskim rezydentem podatkowym?

Dziękuję
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2011, 03:02:23 wysłana przez br99 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Podwójna rezydencja podatkowa / ograniczony obowiązek podatkowy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwi 2011, 14:05:32 »
Szczegolowa odpowiedz i komentarze wyslalem na Twoj priv.

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwi 2011, 23:43:20 »
Mozna  byc  teoretycznie  i  tu  tam  , albo na odwrot  ..to  sie nazywa  dobbelt domicil . Polega  na tym  ze  z  dochodow  w  Pl placi  sie podatek  w  Pl  a  z  dochodow  tutaj , podatek tutaj . Problem polega  na  tym  ze  to jest  stosowane  glownie  wobec  dunczykow ktorzy  chca  sie  stad  wyniesc  a jednoczesnie na przyklad  zatrzymac  mieszkanie  . W  zwiazku  z  czym  trzeba  udowodnic  ze  ma  sie  100 obowiazek podatkowy  w  innym panstwie .
"  A może to taki trik, który polega na tym, że i tak trzeba wszystko z zagranicy zgłosić w Danii, wyliczyć podatek, odliczyć sobie to co zapłacono w Polsce a różnicę zapłacić w Danii (tj. łącznie i tak zapłaci się tyle samo ile  Danii)? """
Generalnie  to jest  tak  ze  oba panstwa  chcialyby  podatek od  tych  samych  dochodow . W  dodatku  te  tlumoki   z  Pl  podpisaly niedawno umowe  o  unikaniu  podwojnego opodatkowania  i  wymianie  informacji  , w  zwiazku  z  czym polski  US  powinien  zaczac  wysylac informacje  o  odsetkach  do Danii  jezeli nagle  zmienisz dane  bankowe  na  " nierezydent " . Do  tego  dochodzi  opodatkowanie  ewentualnej  nieruchomosci  lezacej  za  granica  ( 1 procent ) itd .
Wydaje  mi  sie  ze  w  Twoim  przypadku  byloby  rozsadne zastanowienie  sie  jakie  sa plany  na  5-10  lat  itd.  W  Danii  to  juz  raczej  tylko bedzie "  z  gorki na pazurki " a kazdego  wieczora  kiedy  sie wlacza  tzw. wiadomosci  na  pierwszym miejscu  sa  debaty  o  tym jak  tu  ukrocic  tym niedobrym  cudzoziemcom  ktorzy tak  pasozytuja  na  tym  dunskim panstwie  :-\ . http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=119298
System  dunski podatkowo -socjalny  jest  ukierunkowany  na  calkowite  uzaleznienie  obywatela od  panstwa   od  kolebki  do  smierci  .......oni  chyba  juz  wiele  lat  temu przewidzieli  najazd  tych  tlumow  z  Pl ktore  nawet  nie bardzo  znaja  polski  , w  niektorych komunach  to juz  podobno  przewaga  klienteli  socjalnej   ;D

Offline br99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2011, 21:12:52 »
Poszedłem do Skatu przed Wielkanocą, ale nie byli w ogóle zainteresowani moim certyfikatem rezydencji. :)

Dzisiaj też rozmawiałem z kobietą ze Skatu, która, podobnie jak mój rozmówca z początku kwietnia, stwierdziła, że rzkomo mogę być rezydentem podatkowym obydwu krajów. Nie wiem, jak to się ma do umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, która chyba eliminuje tego typu rzeczy.
W każdym razie powiedziała, że w Danii mam się rozliczać z dochodów duńskich, a z innych dochodów z całego świata w Polsce, ponieważ tam mam domicyl.

Pytałem się też, jak miałbym udowodnić fakt polskiej rezydencji podatkowej, by za rok nie twierdzono, że mam obowiązek zapłacić podatek w Danii (gdyby Polska przekała jakeś informacje o moim dochodzie do Danii). Powiedziała, że polski certyfikat rezydencji jest wystarczający. Poradziła, by ewentualnie wystąpić do Skatu o interpretację (tę za 300 kr.) -- przedstawić wszystkie dokumenty i opisać co i jak, co chyba zrobię.

Jeśli chodzi o odsetki to wiem, że te dane są przekazywane, chyba na poziomie ministerstw, jeśli osoba określi się jako nierezydent. Natomiast nie ma możliwości, o ile nie toczy się postępowanie, by zajrzeć w konta rezydentom z powodu tajemnicy bankowej. Nie wiem za to, czy PIT-y przesłane przez polskie firmy do Urzędu Skarbowego (polskiego) mogą być przekazane Danii.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2011, 21:40:26 wysłana przez br99 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2011, 21:12:52 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12489
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Ulga podatkowa

Zaczęty przez DanielDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 7392
Ostatnia wiadomość 17 Sty 2008, 16:47:20
wysłana przez dar_czar
Zaliczkowa deklaracja podatkowa (Forskudsopgørelse 2012)

Zaczęty przez rogaDział Podatki

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 12053
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:16:06
wysłana przez noemi_1204
karta podatkowa a zasilek

Zaczęty przez tomi66Dział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5131
Ostatnia wiadomość 27 Lip 2015, 07:31:15
wysłana przez tomi66
Zaliczkowa Deklaracja Podatkowa 2011 (Forskudsopgøresle 2011)

Zaczęty przez rogaDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5062
Ostatnia wiadomość 09 Paź 2010, 20:02:51
wysłana przez roga