Regionalne > Århus, Aalborg ...

Swiecenie potraw

<< < (4/5) > >>

faja:
Nie rozumiem, dlaczego kpisz.
 Jest to piekny polski katolicki zwyczaj, nie chcesz to nie idziesz.

rocznik 1971:
Fajny  zwyczaj  pewnie  ....tylko  ze  protestanci  zrobili  z tym  " sprzedawaniem  kawalkow  krzyza  chrystusa  "  porzadek  dzieki  Luterowi  ..  wiec  jak  pojdziesz  do  komuny  i  krzywo  beda  patrzec  to  juz  wiesz  dlaczego  .......  Oni  po  prostu  sa  o  poziom  wyzej  religijnie ..dlatego  to jest  nazwane  " reformacja  "  Ostatnio  duzo  bylo  w  TV  na  temat  katolickich  ksiezulkow  w  Danii  ktorzy  malych  chlopcow zaczepiaja  ....pedofilia  ..czy  cos  takiego  ... 

faja:
Sprawy religii to twoja prywatna sprawa, nie spotkalam sie z gorszym traktowaniem w kommune z uwagi na religie jaka wyznajesz, nie wazne czy jestes katolikiem, zydem czy muzulmaninem.
Moze zle traktowanie Polakow bierze sie stad, ze zawsze mowimy, ze nam sie nalezy?

rocznik 1971:
Wiesz ..ja  nigdy  od  nich nigdy niczego nie  chcialem ..............  nie  mam  pojecia  czy juz  jest  taki  najazd  ludzi  z pl  ktorzy nawet  za  bardzo  dobrze  po  polsku  nie potrafia  mowic ze  jakas anty  -polska  rewolucja  sie  w  tych  podkopenhaskich  komunach  zaczyna  .  Natomiast  wydaje  mi  sie  ze  zerwanie  z  kultem maryji  i  wprowadzenie  kosciola  narodowego  to  byla dobra  sprawa .
Zaczelo  sie  od  tego  ze  Luter  pojechal  do  Rzymu  i zobaczyl  jak  to  papiez  i  biskupi  prowadza  zwykle  burdele  ..
A po  cholere  tym  ktorzy teoretycznie  maja  zyc  jak  Jezus  i  dzielic  sie  ze  wszystkim  co maja  jakies  miliony hektarow  w  PL  ???

faja:
Nie bede z toba polemizowac  na temat wyzszosci jednej religii nad druga, zawsze mozesz zmienic kosciol, ale nie wysmiewaj sie z innych. Kosciol protestanski tez czeka na nowych wyznawcow.
 God Påske!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej