Regionalne > Århus, Aalborg ...
Swiecenie potraw
faja:
Nie rozumiem, dlaczego kpisz.
Jest to piekny polski katolicki zwyczaj, nie chcesz to nie idziesz.
rocznik 1971:
Fajny zwyczaj pewnie ....tylko ze protestanci zrobili z tym " sprzedawaniem kawalkow krzyza chrystusa " porzadek dzieki Luterowi .. wiec jak pojdziesz do komuny i krzywo beda patrzec to juz wiesz dlaczego ....... Oni po prostu sa o poziom wyzej religijnie ..dlatego to jest nazwane " reformacja " Ostatnio duzo bylo w TV na temat katolickich ksiezulkow w Danii ktorzy malych chlopcow zaczepiaja ....pedofilia ..czy cos takiego ...
faja:
Sprawy religii to twoja prywatna sprawa, nie spotkalam sie z gorszym traktowaniem w kommune z uwagi na religie jaka wyznajesz, nie wazne czy jestes katolikiem, zydem czy muzulmaninem.
Moze zle traktowanie Polakow bierze sie stad, ze zawsze mowimy, ze nam sie nalezy?
rocznik 1971:
Wiesz ..ja nigdy od nich nigdy niczego nie chcialem .............. nie mam pojecia czy juz jest taki najazd ludzi z pl ktorzy nawet za bardzo dobrze po polsku nie potrafia mowic ze jakas anty -polska rewolucja sie w tych podkopenhaskich komunach zaczyna . Natomiast wydaje mi sie ze zerwanie z kultem maryji i wprowadzenie kosciola narodowego to byla dobra sprawa .
Zaczelo sie od tego ze Luter pojechal do Rzymu i zobaczyl jak to papiez i biskupi prowadza zwykle burdele ..
A po cholere tym ktorzy teoretycznie maja zyc jak Jezus i dzielic sie ze wszystkim co maja jakies miliony hektarow w PL ???
faja:
Nie bede z toba polemizowac na temat wyzszosci jednej religii nad druga, zawsze mozesz zmienic kosciol, ale nie wysmiewaj sie z innych. Kosciol protestanski tez czeka na nowych wyznawcow.
God Påske!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej