poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CPR jak otrzymać?  (Przeczytany 59305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elede2005

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: CPR jak otrzymać?
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Maj 2011, 23:17:06 »
teraz troche sie zmienilo, widocznie dawno to robilas kopytko, teraz trzeba miec zaswiadczenie o troche dluzszym stazu wspolnego mieszkania na pod jednym adresem i jest tez jeszcze jedno wyjscie o ktorym wspomnialem wczesniej...a moja dziewczyna chce kontynuowac nauke po licencjacie jak TY i do tego uczyc sie dunskiego, wiec mysle ze nie bedzie zadnych problemow z uzyskaniem CPR dla niej...dzieki ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Maj 2011, 00:32:00 »
,,,,,,,,,Znam też inna sytuację. Moja znajoma wraz z utratą pracy straciła ophold. Jest tutaj z narzeczonym. Nowy ophold uzyskała właśnie dzięki temu,że on zapewnił jej utrzymanie. Z tego co pamiętam to trzeba potwierdzić,że się mieszka razem minimum rok, zaświadczenie chyba może być nawet z Polski,,,,,,,,,,.

Masz racje, jest taka mozliwosc, ale przepisy sa surowe, aby uzuskac status "ægteskabs lignede forhold" i jest duzo wymagan ktore nalezy spelnic, nie tylko wspolnhy adres w Danii, ale mowao realnym parforhod - wspolnym pozyciu, "wspolnym domu" nie tylko miejscu zamieszkania, zaswiadczenie z Polsce. Przepis mowi, ze Statsforvaltningen  ma prawo uzyc wszelkich srodkow do sprawdzenia czy starajaca sie osoba o zarejestrowanie pobytu na tej zasadzie jest do tego upowazniona. 

[Posted on: 02 Maj 2011, 00:10:35]

Bardzo obszerne objasnienie Ministerstwa dla Statsforvaltningerne (wewnetrzny dokument) wskazuje konkretnie jak Statsfrovaltningenre powinny "pracowac" w przypadku rozpatrywania wnioskow (OD1) o laczenie osob nie bedacych malzenstwem, tzn. osoby starajacej sie o zarejestrowanie pobytu w zwiazku z pozyciem z osoba juz tutaj przebyawjaca i zarejestrowana.

Oto tylko kilka wskazowek dla Statsforvaltningen, ale realnie jest mowa o nieograniczonych mozliwosciach kontroli takch par, zachowujac oczywiscie odpowiednie przepisy prawa o nienaruszalnosci praw osobistych itp.

Om ansøgeren og EU-statsborgeren bor og har boet på samme adresse
Om ansøgeren og EU-statsborgeren kommunikerer på samme sprog
Om der er tale om en stor aldersforskel mellem ansøgeren og EU-statsborgeren
I hvilket omfang, ansøgeren og EU-statsborgeren havde personligt kendskab til hinanden forud for par dannelsen
Ansøgerens og EU-statsborgerens tidligere ægteskaber
Unormale bevægelsesmønstre
Andre forhold, som giver grund til at antage, at parforholdet ikke er ægte
De nævnte forhold er eksempler og ikke en udtømmende liste over forhold, der kan pege på, at et forhold ikke er reelt (proforma). Alle proceduremæssige garantier - herunder proportionalitetsprincippet - skal overholdes.

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Maj 2011, 11:33:47 »
Hej,ja mam pytanie,moja mama przyjezdzie do mnie by opiekowac sie moim dzieckiem , czy moze otrzymac cpr nummer ?jesli tak to jak to zalatwic ? moze ktos wie ?

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Maj 2011, 22:31:06 »
Dzieki kopytko ;) a podanie o cpr sklada sie w komunie czy skacie, bo o żółtą karte jechalem do komuny wiec to juz wiem

W komunie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Maj 2011, 22:46:08 »
Hej,ja mam pytanie,moja mama przyjezdzie do mnie by opiekowac sie moim dzieckiem , czy moze otrzymac cpr nummer ?jesli tak to jak to zalatwic ? moze ktos wie ?

Nie moze otrzymac cpr.nr. Pilnowanie wnuka/czki to sprawa prywatna. cpr.nr. mozna otrzymac albo na zasadzie kontraktu pracy albo w zwiazku z laczeniem rodzin, ale nie sadze ze laczenie rodzin wchodzi w rachube. Jestes dorosla samodzielna, osoba i Mama tez. Co innego gdyby Mama przyjezdrzala do swojego meza mieszkajacego/pracujacego tutaj.

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Maj 2011, 09:33:23 »
tak,tylko mama musi przyjechac bo komuna nie zagwarantowala dziecku dagpleje, wiec to juz nie jest sprawa prywatna,komuna bedzie wyplacala mamie pieniadze za opieke nad wnukiem,tylko najpierw musimy zdobyc cpr,no nic, mudze udac  sie do Statsfrovaltningenre moze uda mi sie cos zalatwic
dzieki za odp

Offline molly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sty 2016, 14:44:06 »
Dzień dobry.
Ponawiam wątek apropo CRP. Czy wiecie czy jest jakaś stawka pieniężna jeśli osoba chce poręczyć za mnie majatkowo czy jak to się nazywa ;). @kopytko

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sty 2016, 14:44:06 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Sty 2016, 16:52:52 »
Nie ma czegos takiego, jak "poręczenie finansowe" za osobę, która w innym wypadku nie kwalifikuje się do otrzymania CPR . Jeszcze do niedawna było coś takiego w wypadku małżeństwa mieszanego - dńsko -polskiego np., wówczas małżonek - Duńczyk, płacił "kaucję". Czy nadal ten przepis obowiązuje i czy Ciebie dotyczy- nie wiem.
Ale Ty sama możesz "poręczyć finansowo" za siebie, starając się o CPR na podstawie "posiadania odpowiednich środków na utrzymanie" . Nie wiem, czy coś się zmieniło, ale zdaje się, że było to chyba 50 czy 60 tys DKK, które sa blokowane na Twoim koncie, jako taka "rękojmia".
" Polak gorszego sortu"

Offline molly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Sty 2016, 18:17:45 »
Uwierz mi jest może źle to opisałam, właśnie chłopak próbował się dzisiaj dodzwonić cały dzień na infolinię aby się tego dowiedzieć ale z fiaskiem więc zajrzałam tutaj :).
Istnieje coś takiego, że on bierze w Dani za mnie odpowiedzialność i musi sie wykazać, że ma wystarczającą ilość środków na koncie by mi to zapewnić. Stąd moje pytanie jaka ma być to suma.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sty 2016, 21:25:21 »
Jak bedziesz jego zona tak. Jak mozecie wykazac wspolne zamieszkiwanie przez 2 lata w Polsce, tak.
W innym przypadku nie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sty 2016, 21:25:21 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25721
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22171
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21774
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24261
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Jak Julia księdza po kolędzie przyjmowała.

Zaczęty przez willyDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 44101
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2013, 03:57:29
wysłana przez happybeti