poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek do zwrotu-pytanie  (Przeczytany 3802 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
podatek do zwrotu-pytanie
« dnia: 04 Maj 2011, 21:05:28 »
Witam, mam pytanie do ludzi znających się na tym. W 2010 roku pracowałam 2 miesiące w Danii, miałam umowę na czas nieokreslony lecz po tych 2 miesiącach wróciłam do Polski. Skat wtedy dał mi  8% podatku, Teraz mi przyszło pismo ze skata , że mam zapłacić im 1200dkk. Czy mogę jakoś jeszcze odliczyc ulgi itd., czy pozostaje mi tylko zwrot pieniążków?

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
Odp: podatek do zwrotu-pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2011, 22:30:52 »
Na tym piśmie co dostałaś, pod danymi osobowymi masz nr dostępu do konta na stronie internetowej skat. musisz się zalogować i wprowadzić swoje przysługujące ulgi podatkowe, gdyż prawdopodobnie rozliczenie ich nie uwzględnia. Jeżeli to nic nie zmieni to niestety pozostanie zapłata 1200dkk. Proponuję również poczytać forum pod kątem rozliczenie ze skat i wyszukania potrzebnych info, gdyż ten temat był już przerabiany wiele razy. Życzę powodzenia

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2011, 06:09:33 »
 na internetowe rozliczenie jest chyba za pozno.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maj 2011, 11:07:30 »
na internetowe rozliczenie jest chyba za pozno.
Nie jest za pozno.

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2011, 17:37:42 »
Dziękuję za odp., czyli zgodnie z tym co nap. mi roga moge jeszcze coś zrobić na stronie skatu od 11 maja, tylko nie wiem czy dam radę...ale spróbuję. Pamiętam , że jak byłam zatrudniona to w skacie powiedzialam ,że zostaje tylko na 2 miesiące i ta Pani wtedy mi dała niski ten podatek. Ja się teraz nie rozliczałam , tylko rozliczał mnie mój były pracodawca i tak naprawde to nie wiem czy mi uznali jakies ulgi itd.

[Posted on: 05 Maj 2011, 12:35:10]

Jeszcze mam pytanie, czyli jak będę robiła korektę ,to mogę odliczyć sobie te ulgi na wyzywienie i za mieszkanie? jakie ulgi obowiązywały za 2010 rok? i w jakiej rubryce się je wpisuje?

[Posted on: 05 Maj 2011, 12:50:11]

hej ,czy można w końcu poprawić roczne zeznanie na stronie skat? Roga nap. mi że od 11 maja jeszcze można, ale jak wchodzę na stronę, to w sumie nie mogę nic zrobić...pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2011, 22:28:45 »
malwka: to co pani w Skacie powiedziala odnosnie zaliczkowej deklaracji podakowej, nie jest istotne. wpisala ci ulge, bo tak uwazala kierujac sie tym ze bedziesz tutaj krotko. Ale ne powinna tab zrobic. Jezeli postepowalaby wlasciwie, to powinna poprosic cie o kontrakt zatrudniena i na jego podstawie (kontrakt nieograniczony w czasie) nie powinna wpisywac ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie. wowczas zaliczkowo placilabys wyzszy podatek i teraz prawdopodobnie nie mialabys kwoty do zwrotu. W rozliczenie za 2010 Skat nie wliczyl cu ulgi (ktora ci sie nie nalezy). Poprawiajac rozliczenie Skatu, nanoszac ulgi, bo o tym piszesz, postepujesz niezgodnie z obowiazujacymi przepisami. Oczywiscie w pierwszym rzedzie zostana one "uznane" przez komputer i dostaniesz na pewno kote od Skatu (nadplata podatkowa), ale przy wyrywkowej kontroli podatkowej bedziesz musiala nadplate zwrocic + te 1.200 kr. + odsetki.

[Posted on: 12 Maj 2011, 21:58:45]

br]hej ,czy można w końcu poprawić roczne zeznanie na stronie skat? Roga nap. mi że od 11 maja jeszcze można, ale jak wchodzę na stronę, to w sumie nie mogę nic zrobić...pozdrawiam
[/quote]

Mysle, ze nie rozumialas "tlustego" tekstu Skatu, ze zamierzasz wniesc poprawki po uplywie terminu (1.5.2011).
Jezeli klikniesz na ten tekst uzyskasz dostep do ponownego wniesienie poprawek, ale przed przystapieniem do poprawek musisz
wpisac przyczyne zmian w rozliczeniu. Potem mozesz wnosic poprawki. 

[Posted on: 12 Maj 2011, 22:22:21]

A jaka podas przyczyne/argument, ze wnosisz np. ulge za wyzywienie i zakwaterowanie teraz po uplywie terminu rozliczenia ? Napiszesz, ze zapomnialas wniesc ulge - ryzykujesz, ze skat sprawdzi/zwroci sie do ciebie o dokumentacje w forme kontraktu zatrudnienia. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2011, 22:28:45 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7329
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15