Ogólne > Kącik Kulinarny

ser żółty

<< < (2/6) > >>

Mrozik:
Mi najbardziej smakuje ten

http://profile.ak..net/hprofile-ak-snc4/41590_87133690493_3376_n.jpg

Manior:

--- Cytat: Mrozik w 09 Maj 2011, 21:24:46 ---Mi najbardziej smakuje ten
http://profile.ak..net/hprofile-ak-snc4/41590_87133690493_3376_n.jpg

--- Koniec cytatu ---

No, smak jak smak, ale popatrz kiedyś ile to cudo ma tłuszczu !
Np ten "Den Go`e" - http://arla.dk/Produkter/Brands/Den-Goe-/den-go-e-floedehavarti-60/

Polecam Maasdamer.

andyandy:

--- Cytat: @ae@ w 09 Maj 2011, 18:54:36 ---Havarti, ale czy to mozna nazwac serem?

--- Koniec cytatu ---

Havarti to taka podróbka tylżyckiego (tilistera)...
W Polsce pojawiły się rewelacyjne sery twarde długo dojrzewające z Radzynia Podlaskiego, jak Bursztyn i Rubin, a trochę wcześniej litewski Dziurgas. Jak wpadniecie do kraju, polecam, są super, dostępne też w marketach jak Auchan/Real! W Danii pozostają chyba tylko holenderskie , jak Old Amsterdamer itp. po pewnie 300 kr./kg... albo to mydło z Arli.

jamjurand:
Trudno jest obecnie kupic nowy, dobry, ciekawy "zagraniczny" ser w supermarketach; 2-3 potentaty spozywcze decyduja o tym co mamy jesc i pic, nie ma zupelnie konkurencji. Wiekszosc specjalistycznych sklepow z serami w Kbh splajtowala; przecietny dunczyk kupuje "ceny", a nie ciekawe nowosci, przeraza i smieszy mnie widok kupujacych polmetrowe kawaly sera czy pasztetu.
To takie zale, na marginesie :)

roga:

--- Cytat: jamjurand w 09 Maj 2011, 19:35:56 ---Za jakimi przepadaja madrale  :) : Roga i AE? Roga majacy posiadlosci, rowniez we Francji, zaimponuje pewnie dluga interesujaca lista :)
Przepadam za roquefortem, pecorino i apenzeller (mleko krowy)
Z serow dla dzieci (lagodnych bez zapachu) na pewno sie nie zawiedziesz kupujac jarlsberg (norweski) czy emmentaler (nie z discount sklepow).

--- Koniec cytatu ---

Nie trzebs byc madrala, zeby lubiec sery ;) Absolutnie zgadzam sie z tobe, jezeli chodzi o pecorino. Osobiscie bardzo lubie sery francuskie. Cxzy wiedzilales, ze sery podobnie jak wina maja klasyfikacje, np. AOC (Appelattion d,origine controlle) ?
z tych serow, jak juzjest mowa o kozich i owczych to wedlug mnie najlepsze sa:
Broccio (z Korsyki), Ossan Iraty (owczy), Valencay (owczy) czy Cabichou (kozi). Niestety w regionie w ktorym mam jak ty to nazywasz "posiadlosc" nie ma wiele lokalnych serow, ale za to Rose vin, najlepsze w Europie. Dobry ser i dobre vino - smacznego

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej