poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: alimenty w danii szukam pomocy  (Przeczytany 28495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ysia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
alimenty w danii szukam pomocy
« dnia: 30 Maj 2011, 08:36:15 »
mój były mąż od grudnia 2010 r. nie płaci alimentów w polsce ja obecnie mieszkam w danii z moją corka i partnerem gdzie sie mam z tym udac ?dziękuje

Offline karolwb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
Odp: alimenty w danii szukam pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2011, 21:16:24 »
Udaj się z tym do kościoła. Tam Ci na pewno pomogą :D :D :D :D.

Offline ysia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2011, 21:50:41 »
a od kiedy kościół ma coś wspólnego z alimentami a jak masz takie bzdety pisać to nie pisz wcale

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2011, 21:53:00 »
no z tym to chyba do polski do komornika bo gdzie by indziej

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maj 2011, 01:05:32 »
Spośród wszystkich działań, jakie w stosunku do dłużników podejmują gminy, większość z nich najbardziej chwali możliwość występowania do starosty z wnioskiem o odebranie im prawa jazdy.

– Dłużnik, który otrzymuje pismo w tej sprawie, bardzo szybko z własnej woli zgłasza się do nas, bo taka kara jest dla niego dotkliwa i ma bezpośredni wpływ na jego codzienne funkcjonowanie – mówi Edyta Łukowiec, kabusewnik sekcji świadczeń alimentacyjnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie we Włocławku.

Dodaje, że w wielu przypadkach działa sama groźba odebrania tego dokumentu, a dłużnik zaczyna spłacać.
Dobre efekty przynosi też umieszczanie danych dłużników w jednym z trzech biur informacji gospodarczej na ogólnopolskich listach dłużników. To powoduje, że rodzic ma problem z uzyskaniem kredytu lub dokonaniem zakupów na raty, bo rejestry dłużników są sprawdzane przez instytucje finansowe i firmy.

fragment artykułu z Gazety Prawnej

amica

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maj 2011, 02:19:50 »
teraz to alimenciarzy wsadzają do więzienia jeśli nie mają chęci płacić. Pełno takich ukrywa się w Danii którzy w sposób bezczelny nie poczuwają się do  obowiązku alimentacji. Osobiście jestem za dotkliwym karaniem tego typu przestępców, np. kastracja, sterylizacja.Bo jeśli nie łoży na to dziecko, to i na następne też jest szansa, ze nie będzie.
Napłodzi taki dzieci wszędzie a potem państwo, czyli my podatnicy utrzymujemy takie dziecko, bo juchas nie chce łożyć.
  Jest to najgorszy rodzaj przestępstwa bo krzywdzone jest własne dziecko. Potępiam takich przestępców i klasyfikuję ich jako tych najgorszych.

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2011, 17:13:11 »
Ysia,ja byłam w takiej samej sytuacji.Moje dziecko jest ze mną tutaj,eks mąż w Pl i też nie płacił alimentów.Udałam sie do kommuny,tam Pani dala mi dokumenty,które pomogła wypełnić i wysłałam je .Następnie dostałam od nich informacje,papiery do wypełniania min.o ojcu dziecka,czy na pewno nie płaci i itd.Jemu też wysłali(nie wypełnił i nie odesłał ich)i dostałam po paru miesiącach całą kwotę.Tylko muszę Ci powiedzieć,że u mnie to bardzo długo trwało(7 miesięcy)i pomogła mi Dunka z pracy,która stwierdziła,że to nienormalne aby czekać tak długo.Wiesz,że alimenty tu są stałe.Teraz dostaję ok 1200 dkk/m.Poza tym dołączam stronkę gdzie znajdziesz wszystkie informacje(tam też wysyłałam dokumenty,do Aaberny bo mieszkam na Fynie,nie wiem skąd Ty jesteś i gdzie jest Twój oddział ale jestem pewna,że w kommunie Ci pomogą)Jak coś to pisz na priv,a w miarę możliwości Ci pomogę.
Pozdrawiam

[Posted on: 31 Maj 2011, 17:12:39]

ten link www.statsforvaltning.dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2011, 17:13:11 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Cze 2011, 10:10:15 »
...Osobiście jestem za dotkliwym karaniem tego typu przestępców, np. kastracja, sterylizacja.Bo jeśli nie łoży na to dziecko, to i na następne też jest szansa, ze nie będzie.
Napłodzi taki dzieci wszędzie a potem państwo, czyli my podatnicy utrzymujemy takie dziecko, bo juchas nie chce łożyć.
  ....

A mamusie to gdzie sa?? Nie wiedza ze mamy XXI wiek? A srodki antykoncepcyjne juz od wielu dziesiatków lat sa powszechnie dostepne? A moze je tez trzeba by wysterylizowac?
Do "robienia dzieci" trzeba dwojga, ja znam kilka mamus które po prostu "sie zakochuja" i nastepny dzieciaczek w drodze...sam z siebie...

Nie bronie nieplacacych alimentów tatusiów ale przeszle mamusie tez moga uzywac glowy i mózgu. Nie jest to zabronione ...

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline asia1234

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Cze 2011, 11:08:48 »
do @ae@,co ma piernik do wiatraka?!dziewczyna pyta się,jak załatwić alimenty,a Ty wyskakujesz z głupimy,nie w temacie tekstami!ja nie wiedziałam,tak ,jak i może Ysia,że rozstanę się z ojcem dziecka.nikt nie wie,jak długo będzie z drugim człowiekiem!i co,teraz mamy darować?!dziecko powietrzem żyje?!a może Ty dasz?lepiej się zamknij,niż masz wypisywać bzdury!poza tym,ktoś prosił o pomoc,a nie tego typu uwagi!

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Cze 2011, 11:09:42 »
Do @ae@. Ty sie chyba wogole nie zastanowilas co piszesz. Juz nie pierwszy raz wtykasz nos w temat o ktorym zupelnie nie masz wiedzy a potem rozkrecasz awanture. Osobista prosba - zniknij z tego forum bo zaklocasz atmosfere.

Offline ysia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Cze 2011, 11:16:12 »
sory bardzo moja córka ma już 10 lat , jestem 7 lat po rozwodzie a ojciec córki okazał się agresywny koledzy ważniejsi i niedojrzały by założyć rodzine nie utrzymuje kontaktów z córką to o czym my  tu mówimy ?  jest tak samo ojcem tak ja matka a mojej córce te pieniądze się przydadzą

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Cze 2011, 11:35:42 »
Osobista prosba do EVA77:

Zalóz wlasny portal internetowy i wtedy rozkazuj innym gdzie moga pisac a gdzie nie .  ;D

Ysia: Moja uwaga komentowala wypowiedz amica nie twoja.  Chodzilo mi o amici agresywny ton i wypowiedz typu: kastracja, sterylizacja, przestepca, juchas. Ta wypowiedz byla cytowana w moim poscie. Nie twoja.

I jeszcze raz podkreslam - nie bronie nieplacacych tatusiów.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Cze 2011, 13:46:48 »
No to jestem spokojniejsza. Juz myslalam nawet ze ktos podkradl sie w profil @ae@ bo to raczej nie bylo w jej stylu, ale roznie bywa - pomyslalam. Zwracam honor bo nie doczytalam ze to byla kogos innego wypowiedz.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Cze 2011, 20:06:26 »
mój były mąż od grudnia 2010 r. nie płaci alimentów w polsce ja obecnie mieszkam w danii z moją corka i partnerem gdzie sie mam z tym udac ?dziękuje
Udaj się do MOPS w PL bo to oni przejmują obowiązek alimentacyjny max do 500 zł jeśli miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza 725zł  :) Tyle ci może zaoferować nasza ojczyzna. Ojciec jest bezkarny no chyba że głupi, a jak głupi to gdzie  miałaś oczy   ???.

Offline angi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lip 2011, 21:18:31 »
Jezeli ojciec dziecka nie placi idziesz  do statsforvaltning i wypelniasz ansøgning  http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=5029 znajdziesz go po prawej stronie tej strony. Musisz wypelnic od kiedy ojciec nie placi. Mozesz dlugo czekac na decyzje, ale dostaniesz wszystkie pieniadze od tej daty co napisalas czyli grudzien 2010 w twoim wypadku.

pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lip 2011, 21:18:31 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 307792
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16590
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39505
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45567
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42530
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand