poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dla rodzicow  (Przeczytany 15311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Dla rodzicow
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Gru 2012, 19:51:06 »
A ja mysle, ze troche przesadzacie.
Praca niewdzieczna, bo na swiezym powietrzu, co najprzyjemniejsze nie jest (zwlaszcza zima).
Aczkolwiek, polega na ciagnieciu wozka i chodzeniu po okolicy. Wozka nie trzeba ladowac po brzegi, a na tyle by sie toczyl. Latem moze byc calkiem przyjemnie.

Co do wyzysku dzieci. Wyzysk jest, jak dla mnie, wtedy kiedy, dziecko sie do takiej pracy zmusza i kiedy musi nia zarobic na chleb. Ale jezeli chce zarobic na swoje przyjemnosci, to czemu nie?
Mowisz na gazetkach ciezko? W supermarkecie czy Mc Donaldzie jest jeszcze ciezej. I tam sie trzeba faktycznie nadzwigac.

No i kurcze, Aisak, 13 lat to juz nie takie znowu dziecko. Zwlaszcza, ze w Danii mowimy o trzynastu latach dopabuse po trzynastych urodzinach. A i Twoj syn kruszynka nie jest. Toc to kawal chlopa, ktory 170 cm przekroczyl!

Wynagrodzenie? Wielu doroslych po jakichs przynajmniej 12 klasach (a czeso po studiach) zarabia 100 koron. Dorosle kobiety, zasuwaja (bo inaczej sie tego nazwac nie da) na akord w hotelach za niewiele wiecej.

Moj syn nie chce takiej pracy, wiec nie zmuszam. Ale gdyby chcial ja wykonywac, to nie rozczulabym sie, ze taki biedny. Jakby mu bylo ciezko, to by po prostu zrezygnowal.
« Ostatnia zmiana: 04 Gru 2012, 20:19:07 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Gru 2012, 23:43:33 »
        No wlasnie z tego powodu mam mieszane uczucia. To takie troszke wykorzystywanie dzieci, bo 13-latek to jeszcze dziecko, stawka brutto 46kr/ godz., ciezka fizyczna praca... Tyle sie mowi/pisze w dunskich gazetach o wrecz niewolniczej pracy dzieci w Azji, Afryce...a  w samej Danii... Oczywiscie, ktos powie, nikt nie kaze im pracowac. Oczywiscie, nikt nikomu nie kaze, ani nie przymusza... Ale chyba nie o to ustawodawcy chodzilo, by 13-letnie dzieci "obebnialy" ciezka panszczyzne za psie pieniadze. Bo, czy maja jakis inny wybor? Albo sie zgodza, albo nie. Tak, tak, wiem, co ze mnie za matka, powinnam zakazac, itp, itd... Po prostu dziele sie watpliwosciami, moze racji nie mam. Syn mnie bardzo prosil. I nie jest to moja wymowka. Ale watpliwosci pozostaja...

rozumiem ciebie, tez bym miala watpliwosci i raczej traktowalabym ta prace jako wyzysk.
to sa psie pieniadze za ciezka prace , bo jak mozna inaczej nazwac ta stawke przeliczona na realne godziny pracy 92 korony za 4 godziny pracy -to wyzysk nie do zaakceptowania dla mnie

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Gru 2012, 17:26:39 »
A ja mysle, ze troche przesadzacie.
Praca niewdzieczna, bo na swiezym powietrzu, co najprzyjemniejsze nie jest (zwlaszcza zima).
Aczkolwiek, polega na ciagnieciu wozka i chodzeniu po okolicy. Wozka nie trzeba ladowac po brzegi, a na tyle by sie toczyl. Latem moze byc calkiem przyjemnie.

Co do wyzysku dzieci. Wyzysk jest, jak dla mnie, wtedy kiedy, dziecko sie do takiej pracy zmusza i kiedy musi nia zarobic na chleb. Ale jezeli chce zarobic na swoje przyjemnosci, to czemu nie?
Mowisz na gazetkach ciezko? W supermarkecie czy Mc Donaldzie jest jeszcze ciezej. I tam sie trzeba faktycznie nadzwigac.

No i kurcze, Aisak, 13 lat to juz nie takie znowu dziecko. Zwlaszcza, ze w Danii mowimy o trzynastu latach dopabuse po trzynastych urodzinach. A i Twoj syn kruszynka nie jest. Toc to kawal chlopa, ktory 170 cm przekroczyl!

Wynagrodzenie? Wielu doroslych po jakichs przynajmniej 12 klasach (a czeso po studiach) zarabia 100 koron. Dorosle kobiety, zasuwaja (bo inaczej sie tego nazwac nie da) na akord w hotelach za niewiele wiecej.

Moj syn nie chce takiej pracy, wiec nie zmuszam. Ale gdyby chcial ja wykonywac, to nie rozczulabym sie, ze taki biedny. Jakby mu bylo ciezko, to by po prostu zrezygnowal.
Rozczulam sie, bo to MOJE DZIECKO, niezaleznie od tego, czy ma 2 latka czy 22. Czy moge Jomir :)?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Gru 2012, 17:35:29 »
      A wyzysk? Tak, jak najbardziej. Bo on nie ma innej mozliwosci zarobienia pieniedzy, a mnie niestety nie jest obecnie stac na kieszonkowe. Ale chcialabym zeby w dorosle zycie wkraczal niekoniecznie z przeswiadczeniem, ze pracodawca wykorzystuje nieletnich.
        Tak zima, tak bardzo ciezki wozek ale latem bedzie na pewno lzejszy i sloneczko bedzie milo grzalo, juz sie doczekac nie moge :)
       Poza tym ,tak na marginesie dostalam informacje o firmie, prawnicy, ktorzy zajmuja sie sprawa lapia sie za glowy.... Tyle ogolmikowo i dalej milcze, bo nie dostalam zgody na mowienie....

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Gru 2012, 17:41:32 »
Rozczulam sie, bo to MOJE DZIECKO, niezaleznie od tego, czy ma 2 latka czy 22. Czy moge Jomir :)?
Jasne Aisak :)
Jeno trzeba czasem tym naszymy malutkm dzieciom dac szanse dorosnac.
Jak sie zdecydowal na taka prace, to bardziej mu pomoze Twoje duchowe wsparcie niz rozczulanie sie. Pozwol mu zmezniec! Ma w koncu wyrosnac na prawdziwego faceta ;D
Syn sasiadki, (ten z ktorym moj kiedys poszedl na gazetki) ma kole 140 wzrostu i jest chory na mukowiscydoze, a gania z gazetkami juz ponad rok bez wzgledu na pogode !
Tak i Twoje dziecie da rade! Oby do wiosny! Pozniej bedzie przyjemniej.
A swoja droga, po jakichs dwoch razach, jak nabierze wprawy i zobaczysz ile faktycznie mu to zajmuje, zadzwon do firmy i zaproponuj naliczanie dodatkowych godzin. 

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Gru 2012, 17:49:57 »
Jasne Aisak :)
Jeno trzeba czasem tym naszymy malutkm dzieciom dac szanse dorosnac.
Jak sie zdecydowal na taka prace, to bardziej mu pomoze Twoje duchowe wsparcie niz rozczulanie sie. Pozwol mu zmezniec! Ma w koncu wyrosnac na prawdziwego faceta ;D
Syn sasiadki, (ten z ktorym moj kiedys poszedl na gazetki) ma kole 140 wzrostu i jest chory na mukowiscydoze, a gania z gazetkami juz ponad rok bez wzgledu na pogode !
Tak i Twoje dziecie da rade! Oby do wiosny! Pozniej bedzie przyjemniej.
A swoja droga, po jakichs dwoch razach, jak nabierze wprawy i zobaczysz ile faktycznie mu to zajmuje, zadzwon do firmy i zaproponuj naliczanie dodatkowych godzin.
Dzieki Jomir :). A tak rozczulam  to sie tu przed wami na forum. Przy nim jestem "twarda  i stanowcza" ;D. Takie to serce matczyne :). Jak pisalam on sam jest bardzo zadowolony i z pracy i z siebie. To rzeczywiscie wielki chlop, choc malo lat sobie liczy. Ja wewnetrznie "latam" ale tego nie okazuje. Prosze tylko, zeby sobie calosc na 4-5 tur rozlozyl, bo boje sie o rosnacy kregoslup.
    A o godziny spytam :). Dzieki!!

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Gru 2012, 20:15:01 »
aisak - masz dzielnego i kochajacego syna - gratuluje :)
 sa jeszcze inne dostepne prace dla malolatow : tu masz liste prac dozwolonych dla dzieci w wieku 13-15 lat.
http://www.ungmedjob.dk/Underviser/Overblik%20Arbejdsmiljo/Tilladte%20job%2013-15.aspx

gdy szukalam tego linka to czytalam na forum wypowiedzi rodzicow dzieci roznoszacych reklamy i gazety.
czytalam ze na przyklad rodzice zglaszali do firmy ze dzieciak ma na swojej trasie duzo gorek albo ze zrobienie trasy zabiera bardzo duzo czasu i ich dzieci dostawaly w zwiazku z tym extra dodatek (tillæg) wysokosci 30 koron . upomnij sie o to , nic nie tracisz a tylko mozesz zyskac.powiedz ze syn uzywa duzo czasu - jestem pewna ze dadza mu ten dodatek

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Gru 2012, 20:15:01 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Gru 2012, 13:53:07 »
aisak - masz dzielnego i kochajacego syna - gratuluje :)
 sa jeszcze inne dostepne prace dla malolatow : tu masz liste prac dozwolonych dla dzieci w wieku 13-15 lat.
http://www.ungmedjob.dk/Underviser/Overblik%20Arbejdsmiljo/Tilladte%20job%2013-15.aspx

gdy szukalam tego linka to czytalam na forum wypowiedzi rodzicow dzieci roznoszacych reklamy i gazety.
czytalam ze na przyklad rodzice zglaszali do firmy ze dzieciak ma na swojej trasie duzo gorek albo ze zrobienie trasy zabiera bardzo duzo czasu i ich dzieci dostawaly w zwiazku z tym extra dodatek (tillæg) wysokosci 30 koron . upomnij sie o to , nic nie tracisz a tylko mozesz zyskac.powiedz ze syn uzywa duzo czasu - jestem pewna ze dadza mu ten dodatek
Dziekuje serdecznie Nutko :). Juz spogladam na link. Tak na marginesie, to fajnie, ze na forum znajduja sie ludzie, ktorzy potrafia podrzucic jakas mysl, informacje, pomocne slowo. Ja, mimo ze jestem w Danii juz 18 miesiecy i naprawde staram sie duzo czytac i samej wyszukiwac, to bardzo czesto takie informacje jak Wasze,  Forumowicze, bardzo ulatwiaja zycie.
Dziekuje :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Gru 2012, 14:02:44 »
        Na liscie prac dozwolonych dla mlodziezy w wieku 13-15 lat zauwazylam opieke nad zwierzetami. To chyba bardzo by mojemu "mlodemu" pasowalo :), sprobujemy poszukac. Mnie osobiscie natomiast (dla niego oczywiscie) praca z ksiazkami w bibliotece. Ale wiadomo- matce jedno, dziecku  drugie ;D.
        Najwazniejsze- sa rozne opcje i to mi sie bardzo w Danii podoba :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Gru 2012, 15:54:13 »
Popatrz wkolo na sasiadow kto ma psa, moze przygotujcie kilka listow i porzucajcie do skrzynek oferte wyprowadzania na dwor?
Moze nie systematycznie, ale kazdemu sie przyda taka pomoc.
Tydzien temu chcielismy wyjechac na dobe i powstal wlasnie problem psa. Jest juz w tym wieku, ze nie bardzo nadaje sie na spedzenie calego dnia w aucie, ale za to spokojnie mogl zostac w domu.
Jednak potrzebowal spaceru. U nas skonczylo sie na pomocy sasiadki (blogoslawiona kobieta!!!). Ale nie kazdy ma szczescie posiadania takiej sasiadki jak my!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Gru 2012, 16:15:06 »
Popatrz wkolo na sasiadow kto ma psa, moze przygotujcie kilka listow i porzucajcie do skrzynek oferte wyprowadzania na dwor?
Moze nie systematycznie, ale kazdemu sie przyda taka pomoc.
Tydzien temu chcielismy wyjechac na dobe i powstal wlasnie problem psa. Jest juz w tym wieku, ze nie bardzo nadaje sie na spedzenie calego dnia w aucie, ale za to spokojnie mogl zostac w domu.
Jednak potrzebowal spaceru. U nas skonczylo sie na pomocy sasiadki (blogoslawiona kobieta!!!). Ale nie kazdy ma szczescie posiadania takiej sasiadki jak my!
Super! :) . Wydawaloby sie , ze to taka prosta sprawa, ale ja jeszcze nie przestawilam sie mentalnie na dunski sposob myslenia i zupelnie o tym nie pomyslalam! Fajna sprawa, porozmawiam z synem i ustalimy, co zrobimy. Poza tym oboje z synem kochamy zwierzeta i w Polsce zawsze nas jakies pieski, kotki, kroliki otaczaly :). To jak znalazl cos dla niego. Dzieki Jomir :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Gru 2012, 16:15:06 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23140
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark