poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dla rodzicow  (Przeczytany 15327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamilek15

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Dla rodzicow
« dnia: 14 Cze 2011, 14:32:17 »
Rodzice, napewno do Danii zabraliscie swoje pociechy. Ostatnio zatrudnilem sie w firmie FK DISTRIBUTION (gazety) i mam takie pytanie. Moze wasz syn albo corka dorabiala sobie w tej firmie. Chcialem sie zapytac czy ta firma jest uczciwa itp..

Dodam ze mam 16 lat.
Kamil ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Dla rodzicow
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lis 2012, 18:08:51 »
       Odswiezam temat:). Moj syn-13 letni rozpoczal prace w tej firmie -FK Distribution z Taastrup. A mianowicie bedzie roznosil ulotki i gazetki reklamowe raz w tygodniu.
      Mam w zwiazku z tym pytania:
1. czy firma jest uczciwa?
2. czy jest "cos", na co syn szczegolnie powinien zwrocic uwage?
3. czy zdarzaja  sie kradzieze wozka, ktory jest synowi wypozyczony przez FK Distribution (za zastaw: 1000kr)?

Jak na poczatek, przyznam sie, mam mieszane uczucia . Praca ma trwac 2 godziny w piatek lub sobote, ale pakunkow jest tyle, ze wyladowalam z synem wozek po brzegi i jeszcze raz tyle pakunkow zostalo a wozek jest , zeby sie nie wyrazac, "zajefajnie" ciezki :(. Ja w kazdym badz razie nie potrafie go pociagnac a slaba nie jestem.... Totez w zwiazku z tym mam kolejne pytanie:
4.do ilu kilogramow moze miec pracujacy 13 -latek w Danii wyladowany wozek? Czy sa na to jakis normy?

Dziekuje za ewentualne odpowiedzi, podpowiedzi i informacje :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lis 2012, 19:18:47 »
Nie łam sie zaczniesz od wózka z gazetkami a pozniej w zębach autobus
z pasażerami sprintem dwa przystanki aisak obrócisz ;D
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lis 2012, 20:06:14 »
Aisak, ten wozek to generalnie tyle co widzialam, to dzieciaki rowerami ciagna.
Syn mojej sasiadki pracowal na gazetkach i wozek ciagali w dwie osoby, albo chodzil z bratem, albo z mama.
Co do tempa rozwiezienia. Jak masz rejon z blokiem, to jeden "skok" do klatki schodowej i przynajmniej z 10 kompletow rozdanych. Gorzej jest w willowych dzielnicach, gdzie by rozniesc gazetki, trzeba zrobic kilka kilometrow.
Duzo dzieci dunskich (i nie dusnkich) pracuje w ten sposob, ale o ile latem praca w miare przyjemna, o tyle zima mocno niewdzieczna.
Moj syn poszedl raz "na gazetki" z synem sasiadki i za "Chiny Ludowe" nie da sie skusic na taka prace.
Widzialam chlopaczka, ktory gazetki skuterkiem rozwozi, pewnie szybciej mu idzie i mniej wysilku to kosztuje, ale musial zainwestowac w skuterek.

Co do samej firmy - jest ok.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lis 2012, 20:43:26 »

4.do ilu kilogramow moze miec pracujacy 13 -latek w Danii wyladowany wozek? Czy sa na to jakis normy?

syn sam sobie ustala normy, pakuje do wozka tyle ile da rady bez trudu uciagnac bez wysilku a potem wraca po wiecej.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lis 2012, 17:18:31 »
Aisak, ten wozek to generalnie tyle co widzialam, to dzieciaki rowerami ciagna.
Syn mojej sasiadki pracowal na gazetkach i wozek ciagali w dwie osoby, albo chodzil z bratem, albo z mama.
Co do tempa rozwiezienia. Jak masz rejon z blokiem, to jeden "skok" do klatki schodowej i przynajmniej z 10 kompletow rozdanych. Gorzej jest w willowych dzielnicach, gdzie by rozniesc gazetki, trzeba zrobic kilka kilometrow.
Duzo dzieci dunskich (i nie dusnkich) pracuje w ten sposob, ale o ile latem praca w miare przyjemna, o tyle zima mocno niewdzieczna.
Moj syn poszedl raz "na gazetki" z synem sasiadki i za "Chiny Ludowe" nie da sie skusic na taka prace.
Widzialam chlopaczka, ktory gazetki skuterkiem rozwozi, pewnie szybciej mu idzie i mniej wysilku to kosztuje, ale musial zainwestowac w skuterek.

Co do samej firmy - jest ok.

Dzieki Jomir za info:) Co do pracy. Syn dzisiaj wrocil po 4 godzinach z lekkim szokiem w oczach, rozwiozl tylko polowe gazetek a jeszcze mu dowiezli dzisiaj. Wcale sie nie dziwie, ze Twoj syn juz sie na to nie da skusic. Moj rozwozi po naszym osiedlu "rækkehusetow". Jutro od rana znowu do boju, jesli chce zdazyc  (a musi) do 14.00. Duzy plus tego jest taki,ze synek rozumie teraz, ze jesli nie przylozy sie porzadnie do nauki, to .... (nie obrazajac nikogo) ciezka i znojna praca go czeka w przyszlosci:)))

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2012, 17:19:07 »
syn sam sobie ustala normy, pakuje do wozka tyle ile da rady bez trudu uciagnac bez wysilku a potem wraca po wiecej.
Tak tez robi :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2012, 17:19:07 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lis 2012, 17:21:45 »
Nie łam sie zaczniesz od wózka z gazetkami a pozniej w zębach autobus
z pasażerami sprintem dwa przystanki aisak obrócisz ;D
Seba, a dlaczego tylko dwa :o ??? Troche wiecej wiary w sily polskiej baby, prosze! Ja obroce TRZY ;D

Offline keraj

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Gru 2012, 20:08:26 »
"Dzieki Jomir za info:) Co do pracy. Syn dzisiaj wrocil po 4 godzinach z lekkim szokiem w oczach, rozwiozl tylko polowe gazetek a jeszcze mu dowiezli dzisiaj. Wcale sie nie dziwie, ze Twoj syn juz sie na to nie da skusic. Moj rozwozi po naszym osiedlu "rækkehusetow". Jutro od rana znowu do boju, jesli chce zdazyc  (a musi) do 14.00. Duzy plus tego jest taki,ze synek rozumie teraz, ze jesli nie przylozy sie porzadnie do nauki, to .... (nie obrazajac nikogo) ciezka i znojna praca go czeka w przyszlosci:)))"

Jak sama zauważyłaś :praca jest ciężka . Nawet bardzo .Jako dorosła osoba tam pracuję i co prawda nie ciągnę wózka tylko dowożę samochodem . Jomir pisze ,że firma ok. Niestety nie mogę się pod tym podpisać. Jeśli Twój syn rozwoził 4 godziny ( i jeszcze mu zostało) , to jaki czas mu na to firma przeznaczyła? jeśli jesteś zainteresowana napisz na priv . Udzielę Ci wszystkich informacji. Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Gru 2012, 14:10:41 »
Tak tez robi :)
I to jest bardzo dobre doswiadczenie dla modych, ze nic za darmo nie przychodzi, a praca nie wymagajaca spoecjalnych umiejetnosci i wiedzy placona jesat marnie. Mam podobne doswiadczenie. Moj syn bedac 15-latkiem postanowil sobie dorobic do kieszonkowego, ktore dostawal od nas rodzicow. Zalatwilem mu prace sezonowa w lecie w przepieknej  turysyczniej. Kiosk z parowkami, burgeruy, cola itp. Zalatwilem mu rowniez nocleg w znajomego sommehusie, tak ze  nie musial wracac na noc do domu. Praca od 12.00 do 23.00. Caly dzien na nogach. Po 3 tygodniach zrezygnowal i oswiadczyl, ze bedzie sie uczyl, uczyl i uczyl, aby nie musial ryzykowac szukac takich prac.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Gru 2012, 19:53:25 »
"Dzieki Jomir za info:) Co do pracy. Syn dzisiaj wrocil po 4 godzinach z lekkim szokiem w oczach, rozwiozl tylko polowe gazetek a jeszcze mu dowiezli dzisiaj. Wcale sie nie dziwie, ze Twoj syn juz sie na to nie da skusic. Moj rozwozi po naszym osiedlu "rækkehusetow". Jutro od rana znowu do boju, jesli chce zdazyc  (a musi) do 14.00. Duzy plus tego jest taki,ze synek rozumie teraz, ze jesli nie przylozy sie porzadnie do nauki, to .... (nie obrazajac nikogo) ciezka i znojna praca go czeka w przyszlosci:)))"

Jak sama zauważyłaś :praca jest ciężka . Nawet bardzo .Jako dorosła osoba tam pracuję i co prawda nie ciągnę wózka tylko dowożę samochodem . Jomir pisze ,że firma ok. Niestety nie mogę się pod tym podpisać. Jeśli Twój syn rozwoził 4 godziny ( i jeszcze mu zostało) , to jaki czas mu na to firma przeznaczyła? jeśli jesteś zainteresowana napisz na priv . Udzielę Ci wszystkich informacji. Pozdrawiam

Witam:)
W sumie przez 2 dni moj syn pracowal ponad 6 godzin. Bylo ciezko, fakt. Firma dala mu na to....2 godziny. Jak na 13 latka jest wyjatkowo silny i duzy, ale obracal z wozkiem 4 razy, nie dalby rady uciagnac wozka w 2 lub 3 tury. Ja jestem troszke przerazona, ale on zadowolony, bo to dla niego "jakies " pieniazki :). O ile firma jest uczciwa.....
Dziekuje za info, odezwe sie na priva :). Pozdrawiam

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Gru 2012, 20:01:02 »
I to jest bardzo dobre doswiadczenie dla modych, ze nic za darmo nie przychodzi, a praca nie wymagajaca spoecjalnych umiejetnosci i wiedzy placona jesat marnie. Mam podobne doswiadczenie. Moj syn bedac 15-latkiem postanowil sobie dorobic do kieszonkowego, ktore dostawal od nas rodzicow. Zalatwilem mu prace sezonowa w lecie w przepieknej  turysyczniej. Kiosk z parowkami, burgeruy, cola itp. Zalatwilem mu rowniez nocleg w znajomego sommehusie, tak ze  nie musial wracac na noc do domu. Praca od 12.00 do 23.00. Caly dzien na nogach. Po 3 tygodniach zrezygnowal i oswiadczyl, ze bedzie sie uczyl, uczyl i uczyl, aby nie musial ryzykowac szukac takich prac.

Hehehhehe,dobre ;D.  Moj syn po 1 dniu powiedzial mi, ze juz rozumie, dlaczego tak go pilnuje z nauka ;D. Obiecal, ze bedzie bardziej sie przykladal, nawet, gdy mu sie nie bedzie chcialo.
       Tak, rowniez uwazam, ze taka praca to dobra szkola zycia dla bardzo czasami mlodych ludzi :). Przekonuja sie wtedy, ze pieniadze nie leza na ulicy, a rodzice to nie bankomat. I ze jesli nie chca cale zycie wykonywac tak znojnej, ciezkiej i, trzeba to przyznac, nie przynoszacej satysfakcji, pracy, to musza po prostu uczyc sie i jeszcze raz uczyc.  Czyli jakies plusy tej sytuacji jednak sa :)
Dzieki :)

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Gru 2012, 22:28:19 »
Witam
Wtrace swoje trzy grosze, moj syn tez zaczynal na gazetach w dzielnicy domkow, obracal prawie zawsze trzy razy,pracowal rok zaraz po przyjezdzie mial  13 lat , nie bylo mu latwo  tak mowil ale dawal rade pozniej jak opanowal jezyk to zatrudnil sie w markecie , pieniadze calkiem ok jak na jego potrzeby,w sumie uczy go to troche samodyscypliny, i jak ktos wspomnial , ze za darmo nic nie ma. Moim zdaniem to dobrze ,ze istnieje tu taka mozliwosc

Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Gru 2012, 06:34:39 »
Wy wszyscy  to chyba nienormalni jesteście.

Obejrzeliście filmik reklamowy owej firmy?
Dokladnie tam widac gdzie sa pieniądze ktore faktycznie powinny byc zapłacone za taka prace?
Normalny dorosly nigdy nie podjal by sie tak niskopłatnej pracy, wiec pod płaszczykiem nauki/kroku ku dorosłemu życiu dajecie wykorzystywać wasze dzieci.

Rozumiem probe nauki "nie wszystko przychodzi w życiu łatwo..."     ale bez przesady!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Gru 2012, 18:17:13 »
Wy wszyscy  to chyba nienormalni jesteście.

Obejrzeliście filmik reklamowy owej firmy?
Dokladnie tam widac gdzie sa pieniądze ktore faktycznie powinny byc zapłacone za taka prace?
Normalny dorosly nigdy nie podjal by sie tak niskopłatnej pracy, wiec pod płaszczykiem nauki/kroku ku dorosłemu życiu dajecie wykorzystywać wasze dzieci.

Rozumiem probe nauki "nie wszystko przychodzi w życiu łatwo..."     ale bez przesady!
        No wlasnie z tego powodu mam mieszane uczucia. To takie troszke wykorzystywanie dzieci, bo 13-latek to jeszcze dziecko, stawka brutto 46kr/ godz., ciezka fizyczna praca... Tyle sie mowi/pisze w dunskich gazetach o wrecz niewolniczej pracy dzieci w Azji, Afryce...a  w samej Danii... Oczywiscie, ktos powie, nikt nie kaze im pracowac. Oczywiscie, nikt nikomu nie kaze, ani nie przymusza... Ale chyba nie o to ustawodawcy chodzilo, by 13-letnie dzieci "obebnialy" ciezka panszczyzne za psie pieniadze. Bo, czy maja jakis inny wybor? Albo sie zgodza, albo nie. Tak, tak, wiem, co ze mnie za matka, powinnam zakazac, itp, itd... Po prostu dziele sie watpliwosciami, moze racji nie mam. Syn mnie bardzo prosil. I nie jest to moja wymowka. Ale watpliwosci pozostaja...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Gru 2012, 18:17:13 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23153
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark