Ogólne > Rodzina ...
CIĄŻA
kaaarolina:
ja mam dwa nosidelka i tez uwazam ze to lipa, jedno lezy jeszcze nie rozpakowane a w drugim Adas siedzial - a raczej wisial kilka razy i stwierdzilam ze wyglada w nim jakby sie meczyl, takze nosidelka nie polecam....chusty wkoncu nie kupilam takze nie doradze ale slyszalam pozytywne opinie.
Małego na wyjscie ze szpitala ubralabym w body z dlugim rekawem i jakies cieple np polarowe spiochy, rozek, czapeczka, do przykrycia koldra czy jakis cieply kocyk albo ten - nie wiem jak to nazwac - "becik" ktorego link wklejała Jomir i ktory uwazam jest super rowniez na pozniej.
do spania - ale to juz na troszke pozniej, tak od 2, 3 miesiaca polecam spiworek, fajnie sie sprawdza przynajmniej u nas bo Adas strasznie sie wierci w nocy i rozkopuje.
jezeli chodzi o podklady poporodowe to ja zuzylam 2 paczki, pozniej wystrczyly zwykle podpaski ale ja mialam cc wiec nie wiem czy to nie jest inaczej, wkladek laktacyjnych poszlo na poczatku okolo 4 - 5 opakowan, pozniej jak juz laktacja sie unormowala byly niepotrzebne.
[Posted on: 20 Wrz 2011, 12:06:50]
SERDECZNIE GRATULUJE SYNA:)
do szpitala tak jak pisala Jomir - nic nie bierz, podklady, pieluchy dostaniesz na miejscu, dodatkowe ubranka w razie czego mozesz zabrac ale z tego co pamietam to rodzisz na Skejby (albo cos pokrecilam:)) a tam jest ich naprawde duuuuuuuuuuuuuzo:)
varszafiak:
wszystkiego trzeba sie nauczyć używać
http://www.wykop.pl/link/327307/7-dniowe-dziecko-udusilo-sie-w-chuscie/
lub
http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,111923057,111923057,uwaga_na_chusty_wypadek_.html
kaaarolina:
tak, wszystkiego trzeba nauczyc sie uzywac - wanienki zeby nie utopic dziecka, karmic zeby nie udlawic, ubierac i ukladac do snu zeby nie udusic....itd.
linki moim zdaniem nie w temacie - wypadki chodza po ludziach, a wyzszosc chusty nad nosidelkiem nie podlega dyskusji.
JoannaDark:
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamuśki:) Zostałam szczęśliwą mamą małej córeczki 5 tygodni temu, ktora urodziła się w 8 miesiącu ciąży.Rodziłam w Horsens.Póżniej leżałam z malutką w szpitalu w Randers na dziecięcym oddziale,z powodi żóltaczki fizjologicznej.Z porodu jestem bardzo zadowolona,chociaż był nagły, ale wszystko przebiegało sprawnie i bezboleśnie.Atmosfera była miła i intymna tzn na sali przebywał tylko mąż, ja i położna. W szpitalu nie mialam nic,bo z wiadomych powodow nie zdążyłam się spakować;)Na poporodówce w Horsens i w szpitalu w Randers wszystkie pielęgniarki były miłe,uprzejme i baaardzo cierpliwe:) nauczyły mnie wszystkiego od A do Z. Jeżeli mamuśki mają problem z karmieniem piersią to szpital zapewnia laktator na czas pobytu w szpitalu.
Wyprawkę kompletowałam przez internet w Polsce,dlaczego?Większy wybor,tanio,oryginalnie!
To jest lista przydatnych rzeczy wg mnie:
-laktator elektroniczny "Avent"
-butelki+smoczki Avent
-parowy sterylizator do butelek nie wiem jakiej firmy (kupiony za 70kr. w Bilce)
-pieluszki "Libero" i "Pampers" + chusteczki nawilżające
-aspirator do noska "Frida" (w Danii można kupić OtriBaby)
-spray do noska roztwór soli morskiej OtriBaby lub Sterimar
-"Bepanthen" na brodawki i do pupki po każdorazowej zmianie pieluszki lub "Sudocrem"
-Oliwka do kąpieli oraz rumianek
-pieluszki tetrowe i flanelowe (używam jako podkład na przewijak lub jako nakrycie)
-kocyk polarowy
-espumisan na kolki po 1szym miesiacu
-herbatka z kopru wloskiego HIPP
-sterylizator-podgrzewacz do butelek domowo-samochodowy "Sissi"(w podrózy bardzo przydatny,poza tym nigdy nie wiem czy woda ma juz 40C)
-wanienka+termometr
-Przewijak z komoda (dla mnie rewelacja) akkurat mam zestaw mebli "Klupś"
-Wózek 3w1 (gondola,spacerówka,fotelik samochodowy,torba,moskitiera,folia przeciwdeszczowa) "Tako Warrior" dobra jakość,oryginalna kolorystyka
Z ubrankami radze poczekac. W moim przypadku po urodzeniu córeczki musialam i tak kupowac ubranka dla wczesniakow,dlatego ze wszystkie ubranka,ktore dostalismy czy kupilismy byly na nia za duze. Ale jest mozliwosc wymiany na mniejsze rozmiary lub ładniejsze lub bardziej przydatne ubranka(jeżeli np.dostaliśmy je w prezencie). Nam wymienili ubranka w H&M bez problemu pomimo że nie miałam paragonu, bo to były prezenty,ale muszą mieć metki.
Jomir:
Gratulacje Joanno
Ja mam drobrne zastrzezenia do tego co napisalas:
- pupy nie trzeba smarowac profilaktycznie przy kazdym przewijaniu, a wtedy kiedy jest potrzeba. Takie profilaktyczne smarowanie niszczy naturalna bariere obronna skory, to samo tyczy kapieli dziecka w oliwce.
Generalnie przez pierwsze miesiace, nalezy myc dziecko tylko woda, bez dodatkow jakichkolwiek kosmetykow, no chyba, ze upackana w kupce pupie. Cialko dziecka jest wciaz jeszcze nawilzone wodami plodowymi, ktorych nie warto wymywac plynami.
- wozek 3 w 1 - mialam taki 2 w 1 i generalnie z gondoli do spania Mala wyrosla gdy miala 5 miesiecy i wciaz byla za mala na spacerowke, osobiscie polecam, jednak dwa oddzielne wozki, u mnie tak sie w koncu skonczylo. Teraz wciaz uzywamy dwoch wozkow - duzy, dunski gleboki do spania w ogrodzie. Spacerowke na spacery celem poznawania swiata.
Inna sprawa - niestety foteliki z takich wozkow, mimo ze sa atestowane bardzo kiepsko wypadaja w crash-testach. DOtyczy to rowniez Emaljunga - ktory wozki ma fantastycznej jakosci.
Co do zakupow z Polsce - sama kupowalam sporo rzeczy, ale glownie tansze. Meble, wozki, nianki elektroniczne itp. czyli wszystko co trzeba uzywac dluzej wolelismy kupic w Danii. Przyczyna jest prosta: jezeli cos sie zepsuje nie ma tu problemu z reklamacja, wymian, czy tez sprzetem zastepczym na czas naprawy.
[Posted on: 20 Wrz 2011, 16:09:13]
A co do przewijaka, dla mnie rewelacja jest przewijak wieszany na scianie. Mamy powieszony przy umywalce w lazience, rewelacja na wszelkie kapiele, przewiajania, mycia itp.
Wszystko oczywiscie zalezy od tego ile mamy miejsca i gdzie.
My tez na poczatku szukalismy komody z przewijakiem, bo nie widzielismy miejsca w lazience, ale tesc przekul kable od lampy w inne miejsce i znalazl sie kawalek sciany tuz przy umywalce :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej