poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PC - jaki kupic?  (Przeczytany 7870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
PC - jaki kupic?
« dnia: 22 Cze 2011, 14:36:38 »

I stalo sie  >:( - moj stary komputer odmowil pracy i przeszedl na zasluzona emeryture.

Teraz mam problem - jaki rozsadny PC kupic.
Dzieki jezeli ktos zechce mi pradzic - dla ulatwienia dodam, ze nie mam komoletnie rozeznania w tym temacie.

P.s.
nie chce laptopa - nie tak dawno kupilam nowy monitor.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: PC - jaki kupic?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Cze 2011, 14:54:48 »
Kompter jak komputer,obudowy są różne, ważne co w niej zamontowano. Wszystko zależy od tego do czego będzie Ci służył komputer. Musisz określić swoje priorytety np. jeśli będziesz dużo grała w gry lub pracowała na programach graficznych to musi mieć dobrą kartę graficzną itd. Najlepiej poproś kogoś kto jest kumaty w tych sprawach na miejscu bo tak na forum to ciężko będzie. Chyba, że ktoś pofatyguje się poszukać w sieci po marketach i doradzi jakiś gotowy zestaw.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Cze 2011, 15:17:57 »

Dzieki,
 komputer uzywam w domu do surfowania po necie, slucham radia, ogladam dostepne TV-internetowe, filmy, slucham muzyki.

Nie musi wiec byc to super kombajn.
Co do programu - zawsze mialam Windows XP. Nie wiem, czy jest nadal dostepny w nowych urzadzeniach.
W sklepach zazwyczaj maja ochote sprzedac urzadzenia, ktorych duzej czesci nie mam potrzeby wykorzystywac. Jako "amator"nie mam ochoty placic za niepotrzebne funkcje.

P.s.
Pytam na necie, bede miala moze wiecej do powiedzenia w sklepie . Troche jestem zmeczona ogladaniem min "smiglych mlodziencow", ktorym trudno uwierzyc, ze mozna byc takim komputerowym analfabeta jak ja.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Cze 2011, 15:19:40 »
Zaczal sie wlasnie udsalg odwiedzajac computercity czy elgiganten mozesz znalezc cos taniego i odpowiadajacego twoim potrzebom.
W zeszlym roku kupilem pc ktory zamowilem w firmie skladajacej (takich jest wiele) pc wedlug zyczen klienta, wypelniasz schemat wybierajac podzespoly i obudowe (sasiad moze ci pewnie pomoc :) ) i po paru dniach dostalem paczke do domu; najtansze rozwiazanie.

Chcialem tez dodac, ze pomagalem kolesiowi (zupelnie bez pojecia byl) w zakupie pierwszego kompa i napalony..kupil cacko mac'a, jeszcze nigdy nie bylem swiadkiem tak bezproblemowej ingauracji i obslugi komputera, wiem teraz, ze zycie jest za krotkie na pc i windows  - moj nastepny komp to bedzie mac.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Cze 2011, 16:34:20 »
Ogolnie sa 2 trendy:
1. sklada sie samemu
2. kupuje sie gotowca

Gotowce maja przewaznie marnej jakosci komponenty.

A komputer - jak juz wspomniano = mozna zlozyc wedle wlasnych preferencji, obecnie mozna zlozyc np. taki komputer, ktory bedzie praktycznie bezszelestny, ale czy tego szukasz? Dobrze by bylo, gdybys napisala ile pieniedzy mozesz przeznaczyc na komputer?

Gotowe Acer, HP ... to namniejsza linia oporu. Pozniej sa gotowce skladane przez rozne firmy, np:
www.topdata.dk
www.mm-vision.dk
www.game-station.dk
www.sharkgaming.dk

Game-station jest w miare dobra, bo pozwala skonfigurowac wszystkie komponenty, niestety ilosc opcji tez jest ograniczona.

No i na koncu skladanie komputera we wlasnym zakresie, gdzie mozna wybrac kazdy komponent.

jamjurand - Ty taki komputer kupiles w Danii czy w Polsce? Tutaj raczej malo firm uprawia takie praktyki - ze idziesz do sklepu i zamawiasz czesci a oni skladaja, chociaz to raczej moje gdybanie, bo nigdy nie bylem w dunskim stacjonarnym sklepie komputerowym. W dobie internetowych zakupow ...

MartynaM - w sumie jak na tym komputerze nigdy nie beda odpalane "skomplikowane gry" to ten bylby wystarczajacy:
http://www.elgiganten.dk/product/pc-hardware/stationar-computer/PRESSG3331SC/compaq-sg3-331sc-stationar
... z Windowsem 7, ale dunskim (ale moze masz juz opanowany).
Niestety: "Forventet på lager 04-07-11"

Jesli chcialabys "cos mocniejszego" i bez dunskiego Windowsa ... to:
http://www.mm-vision.dk/produkter/vispcsystem.asp?action=vis&menu=computer&varenr=99106&type=pcsystem

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Cze 2011, 17:00:40 »
Bylem swiadkiem dwoch skladancow: moj wlasny online z  mmvision w Roskilde (zorientowany ekspert doradzal mi wybor komponentow) ok. 3100kr, i drugi taniutki zamawialem z kolesiem dla budowlancow (zgodnie z przypuszczeniami zginal bez sladu :) ) na Falkoner Alle (co drugi sklep tam sie tym zajmuje) na Frederiksbergu, gdzies 2400kr. Obydwa bez windows.

Martyna
W kazdym Computercity stoja nieoglaszane, przecenione, czasem demo modele, teraz pewnie w zwiazku z powszechna przecena jeszcze tansze.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2011, 17:09:37 »
"Zlozenie" to 1-2h pracy (znalezc komponenty, rozpakowac, zlozyc, sprawdzic), zatem biorac pod uwage komputer za 2500-3000dkk to wychodzi na to, ze 10-20% ceny stanowilby koszt pracy osoby, ktora taki komputer by skladala. Dla firmy komputerowej bylby to raczej strzal do wlasnej bramki ... czyli pewnie placiles cos dodatkowo za zlozenie?

Jak ona nie ma pojecia jaki komputer kupic ... to jej pewnie i tak wcisna taki, ktorej najdluzej zalega ;) Chociaz z drugiej strony, praktycznie wszystko, co teraz idzie to minimum dwurdzeniowce, zatem dla jej uzytku wystarczy ... + 3-4GB RAM-u. Zintegrowana grafika da rade uciagnac ... jej potrzeby.

Tylko jak zawsze ... diabel tkwi w szczegolach ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2011, 17:09:37 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Cze 2011, 18:56:17 »
Wybralem mmvision bo mieli dobra opinie na paru forach. Moge ci podac co bylo w kompie bo mam gdzies specyfikacje ale nie bede porywal watku zagubionej kobiecie :)
Mozesz sam wejsc na strone i zlozyc sobie kompa, bedziesz wtedy wiedzial jacy to oszusci czy dobrodzieje :)

Martyna powinna wejsc na strone np. mmvision z ekspertem (tutaj sie oglasza wielu) i ogladajac ta sama strone, wirtualnie konferowac co ma zafajkowac i zobaczyc ile to na koncu bedzie kosztowalo, stworzy wtedy sobie porownanie z przecenami sklepowymi. To zajmie z 15-25 min. ekspert bedzie szczesliwy jak dostanie stowke za porade.
Dodam tez, ze bardzo istotny w wyborze powinien byc" halas" kompa tzn. obudowa i rodzaj chlodzenia.
« Ostatnia zmiana: 22 Cze 2011, 19:18:29 wysłana przez jamjurand »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Cze 2011, 20:10:26 »
A to przeprowadzales cos takiego:
http://www.compumail.dk/samlselv.php?type=computere
... czy wybrales sobie jeden z wielu (zakladka po lewej stronie): http://www.mm-vision.dk/vishovedgruppe.asp?hovedgruppe=computer i fajkowales (ale wybor wowczas znikomy).
Jakos nie widze opcji kompletnego zlozenia na stronie mm-vision.

A ze sklepami tego typu jest tak, ze jesli bys chcial zlozyc komputer z identycznymi czesciami ... w nizszym przedziale cenowym - to praktycznie wyjdzie na to samo. Im komputer drozszy ... tym wiecej - przy samodzielnym skladaniu - mozna zaoszczedzic. Juz nie wspomne o komputerach za 10 000 - 15 000dkk, gdzie mozna wybrac najlepsze podzespoly na rynku i komputer bedzie kosztowal tyle, co zlozony przez w/w firmy z gorszej jakosci podzespolami. Tak to jest na tym swiecie, ze nic nie ma za darmo ;)

Osobiscie nigdy nie kupilem gotowca i nigdy nie kupie, wole samemu skladac, bo wowczas wybieram odpowiednie komponenty, ale rozumiem, ze ktos na co dzien ma inne zajecia poza czytaniem recenzji sprzetu komputerowego ;) = wowczas trzeba zdac sie na innych.

A jesli chodzi o halas to przewaznie podstawowe - proste obudowy sa raczej ciche, a wynika to z faktu, ze ... nie dolaczaja do nich wentylatorow  ;D Niestety w takich obudowach zasilacz wedruje na gore = co nie jest dobrym rozwiazaniem, bo wowczas jego wentylator (ktory ma ow zasilacz chlodzic) pochlania nagromadzone w obudowie cieple powietrze ... a jak wentylator jest w gornej czesci to nie ma wentylatora z tylu obudowy, ani na gorze obudowy. Jak juz montuja to jeden z przodu.
Niestety takie rozwiazanie moze wydawac sie ciche (zaleznie od zamontowanego wentylatora), ale temperatury w srodku obudowy juz nie sa takie korzystne, bo nie ma praktycznie przeplywu powietrza i cieple zalega w srodku, a nie wydostaje sie na zewnatrz.

A jesli chodzi o rodzaj chlodzenia to te fabryczne Intel`owskie jak i AMD`owskie, dolaczana do procesorow, sa w miare ciche ... i tutaj wynika to glownie z faktu, ze ... procesory przechodza w opcje ... oszczednego funkcjonowania, jesli nie sa w pelni wykorzystywane. Wowczas - przy zmniejszonym napieciu i predkosci rdzenia nie wydzielaja tyle ciepla, dzieki czemu sterowany "temperatura procesora" nie musi rozpedzac sie do wysokich obrotow, by go chlodzic ... zatem jest w miare cicho.

Niestety zabawnie robi sie wowczas, gdy trzeba uzyc tej mocy procesora, wowczas slabo wentylowana obudowa i bardzo malo wydajne chlodzenie procesora  (ktore musi sie rozpedzic do naprawde wysokich obrotow) potrafia sprawic, ze ... mamy obok siebie ... kosiarke ;)

Oczywiscie halas to jeszcze:
- wentylator karty graficznej
- wentylator zamontowany w zasilaczu
- twardy dysk

Mam nadzieje, ze MartynaM nie obrazi sie ta spora iloscia tekstu, w sumie to nawet przydatna wiedza ... dla osoby chcacej kupic PC. A nawiazujac do Martyny - jesli chodzi o ten komputer, ktorego przywolalem w pierwszym moim komentarzu - Compaq, to powinien byc a miare cichy - jak juz wspomnialem wyzej (na obudowie po bokach widac "dziury" przygotowane do montazu wentylatorow ... ale pewnie ich tam nie ma; chlodzenie procesora jest najprostsze - standardowe - w Twoim przypadku powinno byc cicho, bo procesor nie bedzie bardzo obciazany; karta graficzna jest zintegrowana = nie ma wentylatora karty graficznej; twardy dysk HDD - jak to dysk tego typu ... daje o sobie znac od czasu do czasu; wentylator zasilacza ... to jedna wielka niewiadoma ;) ).

A ... jesli chodzi o potrzeby, ktore wymienilas ... to dzieki niemu powinny zostac zaspokojne.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Cze 2011, 20:20:17 »
Dziekuje Wam jak nie wiem co.
Teraz pewnie zaczne moze troche interesowac sie tym "co tam w srodku".
Dotychczas bylam jedynie uzytkownikiem komputera w ktorym wszystko bylo zainstalowane i dzialalo - a ja tlko mysza klik-klik, po klawiaturze klap-klap i cieszylam sie wolnoscia.

Co do wcisniecia urzadzen "malo-chodliwych" to mam takich doswiadczen kilka za soba - pewnie naiwnosc az promieniuje z mojego lica  :D

Nie chcialabym naduzywac waszej zyczliwosci - ale moze jeszcze jedno pytanie.
Czy moze ktos moze sie wypowiedziec na temat comp. XG069ET#UUW HP Compaq 6005p 320 GB (mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam)

Dzieki bardzo.

O wlasnie widze, ze jeszcze wiecej informacji  nadeszlo w czasie mojej pisaniny.
"Jezu" - czy ja to wszystko kiedys zrozumiem  :o  ;D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Cze 2011, 20:25:28 »
Musze tez podkreslic, ze mozna kupic tanio dobry ale uzywany pc (z juz windowsem) na dba, ale jest potrzebna asysta experta albo groznie wygladajacego bezzebnego pomagiera :)
Kupno nowego pc zajelo mi pare minut, ekspert doradzil, pozniej przyszedl i wgral mi viste (mial niepotrzebna juz 32).
Krakers zobacz ten link na office pc (jest tam wiele innych mozliwosci) z mozliwoscia wybranie lepszych komponentow:
 http://www.mm-vision.dk/produkter/vispcsystem.asp?action=vis&menu=computer&varenr=99106&type=pcsystem

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Cze 2011, 20:36:47 »
MartynaM a moze masz kogos kto by Tobie zlozyl komputer?

Dla Ciebie:
http://www.komplett.dk/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=942136&su=8CA622FC-A136-4D33-9961-89BF66A5CEB4

Kazdy komponent jest markowy, nie bedziesz musiala sie martwic, ze np. zasilacz sie spali ;) Procesor i3-2100 to ostatnia generacja Intela ze zintegrowana karta graficzna. Obudowa to nowosc, z serii cichych, wentylatory pracuja na 800 orbotow na minute = cisza ... no i przeplyw powietrza. 4GB DDR3 1600MHz w zupelnosci wystarczy. Mozna na poczatek zainstalowane chlodzenie procesora Intela, nie powinno byc tak zle, jako, ze procesor sam sie bedzie przelaczal w tryb oszczedny, gdy nie bedzie potrzebny = nikla emisja ciepla = wentylator na niskich obrotach.

Mysle, ze jesli nie zalezy Tobie na jakiejs ekstremalnej oszczednosci to ten komputer bylby idealny, do tego Windows 7 ... i w cenie 4000dkk masz naprawde fajny sprzecik.

jamjurand - hehe, zobacz link z mojego komentarza ;) To sie zgralismy ( generalnie podobne podzespoly) ;)

Ale widac jak na dloni, ze lepiej samemu skladac = lepsze komponenty w nizszej cenie.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Cze 2011, 20:38:24 »
A moze tak jak robi doskonala wiekszosc przecietnych uzytkowników pc - idzie sie do pierwszego lepszego sklepu - Elgigant, Bilka, MediaMarkt, Saturn - gdzie kto tam mieszka...Podchodzi sie do pólki z pc, odrzuca te najtansze i te najdrozsze, wybiera cos z grupy po srodku i po problemie.

Jesli nie uzywasz pc do najnowszych gier, nie zbierasz/download setek filmów na tydzien, nie uzywasz pc 25 godzin na dobe i to najchetniej w lózku, na koldrze to ten "posrodku" cenowo jest absolutnie ok.

A przeciez za kilka lat i tak bedzie stary i zmienisz na nowszy model.

P.S Nie dawno kupowalam telewizor i mily pan w obsludze zapytal do czego chce telewizora uzywac.
Jemu po prostu nie przyszlo do glowy ze sa jeszcze ludzie, którzy uzywaja telewizora tylko do ogladania telewizyjnych programów.
Usmialismy sie, i poprosilam o model, który moze tez parzyc cappuccino...nie mieli takiego na skladzie...jeszcze nie...  ;)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Cze 2011, 20:59:52 »
@ae@ - Ty na serio w taki sposob ... uprawiasz zakupy?  :o ;)

Komputery to akurat moja dziedzina, to moze podam przyklad z innej ... o, tez mysle nad nowym telewizorem ... ale nie mysle o tym, by isc do sklepu i radzic sie pana (albo pani  ::) ) z obslugi. Pierwsze co zrobilem to wstukalem w google hasla typu ... "najlepszy telewizor 2010 ... 2011", "jaki telewizor kupic", itp. Nastepnie poczytalem sobie fora (dziwnie to brzmi :) ) internetowe, artykuly, recenzje, opinie ... zeby w ten sposob dokonac najlepszego wyboru.

Najlatwiej pewnie spytac sie kogos, kto sie na tym zna ... zeby cos polecil. Problem moze byc jednak typu ... iz pan, ktory sprzedaje nie do konca sie moze na tym znac ... albo moze sie znac, ale poleci to, co chcialby sprzedac (narzucone z gory). Wiecej wiary we wlasne zdolnosci detektywistyczne ;)

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Cze 2011, 21:27:40 »
Krakers
widze, ze jestes specjalista - ale z ciekawosci zapytam - to twoja profesja, czy tylko zainteresowania tak szeroko rozwiniete?
Czy mozna cie "wykorzystac"  ;)

Bo ja niestety nie mam nikogo, kto by mi pomogl  (nie bede wchodzic w szczegoly takiej sytuacji).

Na szczescie mam do dyspozycji komputer w pracy (300 m od domu). Wszystkie "praktyczne" sprawy jak poczta czy sprawdzenie "co slychac w wielkim swiecie" moge sobie tu zalatwic. Ale w domu lubie posluchac polskiego radia, lubie tez prowadzic na Skypie "nocne Polakow rozmowy" - i teraz klapa. Ile mozna siedziec w pracy!!! 

Ta wiec teraz dzieki za dotychczasowe WSZYSTKICH rady  - ide troche "pomieszkac".

Dobranoc. Jutro poczytam wiecej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Cze 2011, 21:27:40 »

jaki okres wypowiedzenia pracy?

Zaczęty przez sanchezDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6191
Ostatnia wiadomość 10 Lut 2010, 18:42:46
wysłana przez sanchez
jaki region w Danii wybrać....

Zaczęty przez sonniaczkaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 16500
Ostatnia wiadomość 10 Wrz 2008, 13:10:37
wysłana przez sonniaczka
Jaki autobus

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4765
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2009, 11:26:45
wysłana przez dita1
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12773
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Jaki wozek dla dziecka?

Zaczęty przez Anja_an2Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 37446
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2013, 11:26:35
wysłana przez _Anka_