poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prowadzenie cudzego samochodu  (Przeczytany 19094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prorok

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Prowadzenie cudzego samochodu
« dnia: 28 Cze 2011, 09:51:51 »
Dzień dobry. Czy osoba może w Danii prowadzić samochód, którego nie jest właścicielem? Jak to jest jeżeli kabusewcą byłaby żona właściciela? Czy potrzebne jest uzyskanie jakichś specjalnych wpisów lub pozwoleń? Proszę o wypowiedź kogoś zaznajomionego z tematem.

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Mieć czy być, być czy mieć?
Odp: Prowadzenie cudzego samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Cze 2011, 10:29:52 »
Z tego co slyszalem (NIEPOTRWIERDZONE U ZRODLA INFORMACJE), to teoretycznie do kabusewania pojazdem uprawnione sa osoby wpisane w dowod rejestracyjny, jednakze jesli wpisalbys zone w rubryke "Bruger", a zona wypada gorzej na znizkach ubezpieczeniowych niz Ty, to wtedy placicie ubezp. "jak za zone", pomimo ze Ty jestes pierwszym wlascicielem auta. Cos slyszalem ze jesli osoba nie jest wpisana w dowod a chce jechac czyims samochodem to teoretycznie wlasciciel powinien siedziec obok. W praktyce natomiast... wolna amerykanka :D Ponoc problem zaczyna sie robic w przypadku np. stluczki.

Pzdr. G.

Offline baerchen

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Cze 2011, 11:56:58 »
przy zawieraniu "tanich" ubezpieczen jest taka rubryka bruger - uzytkownik,  normalnie jednak nic sie tam nie wpisuje i nikt o to nie pyta,  zatem nie ma zadnych problemow zeby pozyczyc komus albo od kogos ubezpieczony samochod i sie nim poruszac,
oczywiscie wszyscy wiedza jak naginac takie przepisy i w sytuacji zdarzenia wiedza doskonale jak doprowadzic wlasciciela do rozstroju zoladka...

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Cze 2011, 13:11:12 »
Oprócz dokumentów tak dla formalności można wziąć cpr właściciela i numer telefonu do niego i tyle
chyba że to auto na pl blachach to już tak łatwo nie będzie, lepiej nie pożyczać auta na pl blachach  ;D

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Cze 2011, 15:05:02 »
Z tego co slyszalem (NIEPOTRWIERDZONE U ZRODLA INFORMACJE), to teoretycznie do kabusewania pojazdem uprawnione sa osoby wpisane w dowod rejestracyjny, jednakze jesli wpisalbys zone w rubryke "Bruger", a zona wypada gorzej na znizkach ubezpieczeniowych niz Ty, to wtedy placicie ubezp. "jak za zone", pomimo ze Ty jestes pierwszym wlascicielem auta.
Pzdr. G.

Z tym się nie zgodzę. Gdy my kupowalismy pierwszy samochod w Danii to moja zona miala juz 3 lata znizek z polski, ja natomiast nic. Samochod zarejestrowalismy na nia jako wlasciciela i mnie wpisalismy jako uzytkownika (bruger). Z tego co sie dowiedzialem od ubezpieczyciela (wtedy byl to Tryg) od razu przejalem znizki żony a ubezpieczenie zalatwialem niejako na siebie - w polisie jestem tylko ja wymieniony.

Raz żona miala ciekawą sytuację - zatrzymała ja politi do kontroli i pytali się o mnie mimo, że ona jest wpisana jako wlasciciel auta :D Nic jednak nie powiedzieli i pojechala dalej :)

Offline samolot

• Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Cze 2011, 15:16:46 »
witam,

ja też się podpinam pod temat. Znam przypadek, że ponoć chłopak dostał 2500 mandatu za prowadzenie cudzego auta. Samochód kolegi. Ja chcę jeździć autem męża i nie wiem co mam zrobic, żeby nie dostać mandatu :)

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Cze 2011, 19:07:09 »
co za bzdury niektorzy pisza.jezdzilem wieloma  prywatnymi samochodami  moich kolegow czy szefow(takze sam pozyczam auto innym)podczas kontroli policjant pyta czy jestes wlascicielem,jesli nie,pyta jak sie nazywa wlasciciel.patrzy ma prawo jazdy,pyta czy piles alkohol i zyczy ci milego dnia.nigdy od nikogo nie slyszalem aby ktos zaplacil mandat za to ze jezdzi kogos samochodem.malo tego,nie trzeba miec nawet registeru przy sobie.czasem gdy policja jedzie za toba jakis czas,to juz wiedza kto jest wlascicielem i wlasciwie wiedza o nim wszystko lacznie z dlugoscia stopyle wisi podatku SKAT-owi  :))) nie wiem jak sie ma to do sytulacji gdy dojdzie do kolizji,mlysle ze podobnie jak w pl.idzie to po prostu z oc samochodue .natomiast zupelnie inaczej jest w szwecji,ale to juz na poloniainfo.se:)
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Cze 2011, 19:07:09 »

Offline rocznik 1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Cze 2011, 21:39:31 »
witam,

ja też się podpinam pod temat. Znam przypadek, że ponoć chłopak dostał 2500 mandatu za prowadzenie cudzego auta. Samochód kolegi. Ja chcę jeździć autem męża i nie wiem co mam zrobic, żeby nie dostać mandatu :)

Jesli  juz  chcesz  sopokojnie  spac  to  ...    ;)  wpisz  siebie  jako " bruger  " w  dowodzie  rejestracyjnym  .

Offline phil

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Cze 2011, 12:00:03 »
lukashero zgadzam sie z Toba, mam wielu znajomych dunczykow, ktorzy maja po 2 auta i wszystkie zarejestrowane na siebie bo ich zony nie maja znizek i jezdza tak od 15 lat, a ja jesli pozyczam auto znajomemu to daje mu brief albo chociaz jego kopie zeby mial przy sobie w razie czego. Spokojnie ludzie to nie Afryka, jesli jedziesz normalnie, nie piles policja nie przyczepi sie do Ciiebie ze pozyczyles od kogos auto.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Cze 2011, 12:58:58 »
w całej Unii obowiązuje tzw. "umowa użyczenia" i jest dobrze... póki coś się nie stanie, zwłaszcza jak się jest w kraju z innymi tablicami.
ps. Uważajcie na Czechów, lubią o to pytać jak w aucie nie ma własciciela. A skoro o Danii w koncu tutaj rozmawiamy, to Politi pytać nie będzie - wiecej zrobią niż gadają. ;)

Offline KoerOne

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
  • -Otrzymane: 16
  • Gorąco....
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Sie 2011, 23:35:43 »
Hej, a ja mam z kolei pytanie o pożyczony samochód na polskich numerach, jak to jest z poruszaniem się takim pojazdem, dodam że jestem w Danii przejazdem załatwić interesy i dogadać ewentualną przyszłą umowę o pracę. I niejako przy okazji co jeśli takową umowę dostanę, czy mogę jeździć użyczonym polskim autem do pracy? No chyba ktoś musi znać odpowiedź...

Offline me

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sie 2011, 08:27:53 »
Generalnie, jezeli dostaniesz umowe i CPR, i jezeli mieszkasz w Dani, po dwoch tygodniach od przyjazdu nie mozesz sie poruszac zadnym pojazdem na zagranicznych rejestracjach. Niezaleznie od tego do kogo auto formalnie nalezy. To ich nie interesuje. Prawo dotyczy osoby nie pojazdu. Wiec "wjazd" do Dani liczy sie od dnia kiedy dana osoba wjechala a nie jej samochod.

Jezeli umowa bedzie do roku czasu to mozna sie starac o pozwolenie na jazde takim samochodem i raczej nie powinno byc z tym problemu, tylko ze na takie pozwolenie sie troche czeka.

Jest jeszcze jakas opcja czestych wyjazdow do Polski, (albo byla) ale to tylko pozostaje w decyzji SKAT czy takie pozwolenie wydac czy nie.

Sarpedon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Wrz 2013, 22:44:11 »
Odświeżając wątek, mam taką kwestię:

jako osoba prowadząca działalność gospodarczą w Polsce będę co jakiś czas przyjeżdżał do Danii na kilka tygodni naprzemiennie następującymi pojazdami:
- którego jestem właścicielem, ale jest jeszcze współwłaściciel, który nie będzie ze mną podróżował
- osoby trzeciej, która nie będzie ze mną podróżowała
- osoby prawnej zarejestrowanej w Polsce

Polski dowód rejestracyjny, polskie prawo jazdy.

Żadnych brugerów wpisywać nie będę, bo i dowodu rejestracyjnego nie mam zamiaru zmieniać. Da radę coś takiego ogarnąć? Jakie dokumenty potrzeba?

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Wrz 2013, 00:43:23 »
witam,

moja corka jezdzi autem ktore jest na mojego partnera .oczywiscie ona placila za auto posiadala tylko cpr ale nie mialajeszcze  tu pozwolenia ma pobyt,a auto do pracy bylo jej potrzebne.wiec tak zrobilismy .ubezpieczenie tez jest na mojego partnera .Corka ma tez kontrole robione przez politi i zadnych problemow nie bylo.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrz 2013, 01:25:47 »
moja corka jezdzi autem ktore jest na mojego partnera .oczywiscie ona placila za auto posiadala tylko cpr ale nie mialajeszcze  tu pozwolenia ma pobyt,a auto do pracy bylo jej potrzebne.wiec tak zrobilismy .ubezpieczenie tez jest na mojego partnera .Corka ma tez kontrole robione przez politi i zadnych problemow nie bylo.

A jaka nie jestes ??? Bedzie krocej moze?????

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Wrz 2013, 01:25:47 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13812
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1