poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dowód ubespieczenia  (Przeczytany 5023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szczupik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dowód ubespieczenia
« dnia: 04 Lip 2011, 16:38:11 »
witam może mnie ktos oswiecic co to jest dowód ubespieczenia i jak go zdobyc chce kupic auto a sprzedajacy żda dowodu ubespieczenia a ja nie wiem co to i jak zdobyc

Krakers

• Gość
Odp: dowód ubespieczenia
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lip 2011, 16:48:16 »
Dzwonisz do firmy ubezpieczeniowej, wyliczaja Ci skladke ... przysylaja "forsikringsbevis" po kilku dniach (dowod ubezpieczenia). I tego dowodu chce sprzedajacy, tak samo jak nie przerejestrujesz autka bez tego.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lip 2011, 18:37:03 »
Jak nie masz wybranej ubezpieczalni i zalezy ci na czasie to  idz do  byle jakiej , popros o  forsikringsbevis" z tym i z dowodem rejstracyjnym auta idziesz do skatu i przerejstrowujesz auto na siebie .Nie potrzebujesz miec wyliczonych zadnych skladek .Skat wysyla info do ubezpieczalni i ona potem oblicza ci wysokosc skladki. Potem mozesz poszukac ubezpieczalni ktora ci odpowiada i  w ciagu 2 tyg mozesz  sie do niej przeniesc. Jezeli auto ma tablice placisz kolo 350 kr . Dowod rejstracyjny przyjdzie poczta po okolo 3-4 tyg.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline poldzia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lip 2011, 21:05:47 »
nie prawda ja mój dowód rejestracyjny dostałam po 5 dniach  ,tylko na ubezpieczenie czekam już 3  tydzień i dalej ani widu ani słychu ,maile i telefony w tej sprawie nic nie dają oni mają na wszystko swój czas i to musi trwać ,a ja przed kupnem auta nic nie musiałam mieć ,żadnej polisy nic

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lip 2011, 01:55:57 »
nie prawda ja mój dowód rejestracyjny dostałam po 5 dniach  ,tylko na ubezpieczenie czekam już 3  tydzień i dalej ani widu ani słychu ,maile i telefony w tej sprawie nic nie dają oni mają na wszystko swój czas i to musi trwać ,a ja przed kupnem auta nic nie musiałam mieć ,żadnej polisy nic

Auto pewnie kupilas od handlarza i on wszystko zalatwil za Ciebie .Wydaje mi sie ze nie wiesz ze forsikringbevis a polisa to 2 zupelnie inne sprawy:). On pewnie kupuje od prywatnej osoby i musi sam wszystko zalatwic. A o dowod nie pytal ,moze u ciebie bylo expresowo:)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline poldzia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lip 2011, 07:19:20 »
tak kupiłam auto z komisu ale oni konsultowali ze mną w jakiej ubezpieczalni mam mieć ubezpieczony samochód ,i poprzedni samochód miałam od prywatnej osoby i nie wymagał od mnie żadnych dowodów ubezpieczenia ,ja mogłam przez  2 tygodnie jeszcze jeżdzić na jego ubezpieczeniu ,potem to już na swoim ,jeżeli sprzedaje ktoś samochód to co to jego obchodzi czy mam polise czy nie ,to ja już odpowiadam w momencie kupna samochodu za wszelkie szkody ,dlatego warto spisac zawsze jakiś dokument potwierdzający sprzedasz auta ,ja tak robie i mam pewność że nic nie miłego mnie nie spotka ,

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lip 2011, 08:43:16 »
Zgadza sie .Mozna jezdzic 2 tyg na  ubezpieczeniu wczesniejszego wlasciciela. Ale on moze sie na to nie zgodzic i nie sprzeda auta bo ma taki kaprys :) Widocznie na taka osobe trafil.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lip 2011, 08:43:16 »

Offline poldzia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lip 2011, 14:18:55 »
no tak masz racje ,czasami są upierdliwi Duńczycy i nic nie zrobisz jak postawi na swoim , :)

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lip 2011, 14:49:03 »

Tak moze nie na temat, ale  ;)

sjp.pl słownik języka polskiego

strona głównasłowa/komentarze/więcej >

--------------------------------------------------------------------------------

UBEZPIECZALNIA 2010-09-03 21:131. ubezpieczalnia
              znaczenie: szpital lub przychodnia, gdzie leczą się osoby ubezpieczone

meg, 2006-03-16
              dopuszczalność w grach: tak
              występowanie: Wielki słownik ortograficzny - PWN 2003, 2006, 2008 - E. Polański
              odmienność: tak

Czy to tylko mnie razi uzywanie okreslenia "ubezpieczalnia" o firmach ubezpieczeniowych.
Pewnie jestem staromodna - bo ciagle "ubezpieczalnia" kojarzy mi sie z okresleniem zacytowanym w slowniku ortograficznym.

Ale pewnie czas sie przestawic.   :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lip 2011, 16:45:36 »
MartynaM - musisz dac na luz ;) Pierwsze co rzucilo sie w oczy ... ale przeciez nikt nie jest doskonaly ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lip 2011, 16:45:36 »

Pobyt stały dla nastolatka, a gdzie dowód?

Zaczęty przez hejliDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10119
Ostatnia wiadomość 24 Wrz 2013, 20:48:45
wysłana przez Jomir
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 35117
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
duński dowód -ID

Zaczęty przez godfather69Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11465
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2008, 16:56:40
wysłana przez yoursoul
zgubilem dowod osobisty gdzie to zglosic

Zaczęty przez wojo3271Dział Pomoc!