poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: sankcje  (Przeczytany 11495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline franz1990

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
sankcje
« dnia: 01 Sie 2011, 18:48:11 »
Witam, chciałem zadać czysto hipotetyczne pytanie, jakich konsekwencji można się spodziewać  w razie nie zaplacenia np. rachunku który przyszedł listownie do Polski z Danii? Pozdrawiam wszystkich

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: sankcje
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sie 2011, 19:02:23 »
To chyba zależy komu i ile? Wiem, że SKAT często wstrzymuje wypłacenie nadpłaty podatku celem zabezpieczenia innych wierzytelności. Po sprawdzeniu, że takowych brak wypłaca kasę w przeciwnym razie zaspokaja wierzycieli.

Offline franz1990

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sie 2011, 19:10:01 »
Sprawa dotyczy opłat za malowanie mieszkania. Byłem na wymianie, mieszkałem w akademiku który naliczył 1500 ddk za malowanie pokoju w którym mieszkalem, Teraz dostałem rachunek z uczelni, bo uczelnia wpłaciła depozyt z którego właściciel akademika pociągnął za rzekome zniszczenia. W tej chwili nie mam takiej kwoty, a poza tym krew mnie zalewa bo zostawiłem pokój w bardzo dobrym stanie. Nie wiem co robić

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sie 2011, 19:26:58 »
Nic ci nie moga zrobic, bo sciaganie pieniedzy z zagranicy to kosztowna sprawa i w tym przypadku zupelnie nieoplacalna. Ale masz dlug w Danii.
W chwili jak dunska armia powroci z Afganistanu (2014) to moze kogos wysla po pieniadze, wiec przezornie zapusc wasy i nos ciemne okulary, a takze uzywaj zycia, bo moze ci niewiele zostalo :)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sie 2011, 19:34:44 »
..., a poza tym krew mnie zalewa bo zostawiłem pokój w bardzo dobrym stanie.....
Nikogo to nie interesuje z reguły. W DK jest taki zwyczaj, że trza zapłacić za malowanie. Jeśli wynajmujesz mieszkanie to na ten cel wpłacasz z góry 3-krotny czynsz tzw. kaucję, z której to właściciel po twojej wyprowadzce doprowadza chałupę do stanu używalności.
Jeśli chcesz być ok to wypadałoby zapłacić, w przeciwnym razie dług będzie wisiał i jeśli kiedyś przyjedziesz do DK ktoś może się upomnieć.  Nie wiem jak jeszcze jest z tym kto Cię tu kabusewał na naukę do DK, jeśli twoja rodzima szkoła w PL to mogą Cię ścigać a przy okazji najesz się obciachu.

Offline franz1990

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sie 2011, 19:40:04 »
A co w przypadku gdy chciałbym  pojawić się w Danii? Czy mogą wysłać za mną coś w rodzaju listu gończego czy za dużo się amerykańskich filmów naoglądałem?

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sie 2011, 19:45:52 »
Na pewno utrudnisz zycie innym rodakom ktorzy beda chcieli tam zamieszkac. Listu gonczego za takie dlugi nikt tutaj nie wysyla, mozesz wyladowac na liscie zlych platnikow czy lokatorow, w co tez mocno watpie.Moze zaproponuj raty po 100 kr miesiecznie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sie 2011, 19:45:52 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sie 2011, 19:55:21 »
Akademik to uczelnia, uczelnia to instytucja panstwowa a instytucja panstwowa nie "popusci "

Najprosciej byloby skontaktowac sie z uczelnia i poprosic o rozlozenie na raty. I zaplacic.

P.S I ktos sie jeszcze dziwi ze Polacy w Danii maja taka a nie inna opinie...?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline franz1990

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sie 2011, 20:19:13 »
Akademik to uczelnia, uczelnia to instytucja panstwowa a instytucja panstwowa nie "popusci "

Najprosciej byloby skontaktowac sie z uczelnia i poprosic o rozlozenie na raty. I zaplacic.

P.S I ktos sie jeszcze dziwi ze Polacy w Danii maja taka a nie inna opinie...?

tylko bez moralizowania bo to jest ostatnia rzecz jakiej mi trzeba. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zamykam temat

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sie 2011, 23:45:13 »
tylko bez moralizowania bo to jest ostatnia rzecz jakiej mi trzeba. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zamykam temat
Najlatwiejszasprawa, podwinac ogon i sie zamkanc, jezeli tylko ktoeswyrazi niezbyt pochlebna opinie. Zanim zamkniesz temat dodam tylko skromnie, ze to nie powinna byc ostatnia rzecz jaka jest ci potrzebna. Powinna to byc twoja pierwsza rzecza, to znaczy dopelnienie obowiazku jaki na tobie polega, a nie pytac o mozliwosci od uchylenia sie od spelnienia obowiazku.
ie cjhodzi o ciebie. Ktos (a dobrze chyba wiesz kto to jest "ktos") zaplacil przeciez za ciebie, chocia to nie on mieszkal w twoim mieszkaniu. Watpie czy to zrozumiesz, nie chodzi o wysokosc kwoty, chodzi o zasade.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sie 2011, 12:03:57 »
Ja dostałem mandat za parkowanie poza dozwolonym czasie (przekroczyłem 6 minut). Mandat był w kwocie 590dkk i nie zapłaciłem sądząc , że nikomu nie będzie się chciało szukać mojego auta w Pl ( namówił mnie do tego mój znajomy duńczyk , który stwierdził , że prawo nakazuje przysłanie drugiego mandatu do domu ze względu , że są one wkładane za wycieraczkę. Możliwości jest kilka , wypadnie , ktoś wyjmnie dla kawału czy też można nie zauważyć i w drodze włączyć wycieraczki i poleciał. Powiedział , nie płać , najwyżej przyślą ci drugi i wtedy). Pomyliłem się , po 3 miesiącach przyszło pismo z EGB Investments SA  ul.Kraszewskiego 1 Bydgoszcz , które zakazuje zapłatę w kwocie 417zł czyli jakieś 850 dkk(mandat + ich obsluga). W piśmie są konkrety odnośnie nie zapłacenia czyli dalsza droga odbioru należności. Zapłaciłem bez dyskuscji.  Mój znajomy nie płacił za mieszkanie i zjechał do Pl , właściciel zgłosił na politi i po kilku tygodniach US go znalazł i rozłożyli mu na raty niezapłacony czynsz. Szczerze mowiąc nie ma co liczyć na to że się uda. Placz i płać - jak powiadają. Pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sie 2011, 14:46:20 »
Duze "firmy" (np. skat, policja, nadzorcy parkingow) maja umowy z zagranicznymi inkasentami, chodzi tu bowiem o niezwykle czeste przypadki nieplacenia. Obu stronom sie to w pewnym stopniu wtedy oplaca (kazda musi pokryc wydatki+odzyskac/zarobic). Watpie czy uczelnie maja takie uklady, np. DSB takiej umowy jeszcze nie ma.
Autor watku przypuszczalnie sie wymiga, ale zrobi sobie "plame", zaszkodzi innym i byc moze uczelnia sie o tym dowie.
« Ostatnia zmiana: 02 Sie 2011, 15:03:05 wysłana przez jamjurand »

Offline frederiksberg :)

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sie 2011, 18:20:36 »
Ja dostałem mandat za parkowanie poza dozwolonym czasie (przekroczyłem 6 minut). Mandat był w kwocie 590dkk i nie zapłaciłem sądząc , że nikomu nie będzie się chciało szukać mojego auta w Pl ( namówił mnie do tego mój znajomy duńczyk , który stwierdził , że prawo nakazuje przysłanie drugiego mandatu do domu ze względu , że są one wkładane za wycieraczkę. Możliwości jest kilka , wypadnie , ktoś wyjmnie dla kawału czy też można nie zauważyć i w drodze włączyć wycieraczki i poleciał. Powiedział , nie płać , najwyżej przyślą ci drugi i wtedy). Pomyliłem się , po 3 miesiącach przyszło pismo z EGB Investments SA  ul.Kraszewskiego 1 Bydgoszcz , które zakazuje zapłatę w kwocie 417zł czyli jakieś 850 dkk(mandat + ich obsluga). W piśmie są konkrety odnośnie nie zapłacenia czyli dalsza droga odbioru należności. Zapłaciłem bez dyskuscji.  Mój znajomy nie płacił za mieszkanie i zjechał do Pl , właściciel zgłosił na politi i po kilku tygodniach US go znalazł i rozłożyli mu na raty niezapłacony czynsz. Szczerze mowiąc nie ma co liczyć na to że się uda. Placz i płać - jak powiadają. Pozdrawiam

Mozna  sie  dowiedziec  z  jakiego  paragrafu  policja  wszczela  jakies  postepowanie .   Z  reguly  sprawy  ekonomiczne  zajmuja  im  wiele  lat , jesli  wogole  podejma  sprawe . W  niezaplaceniu  czynszu  raczej nie ma  nic  kryminalnego . To  zwykla  sprawa  cywilna  chyba .

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Sie 2011, 18:41:31 »
....W  niezaplaceniu  czynszu  raczej nie ma  nic  kryminalnego ....

Ciekawe czy tak samo bys sie wypowiadal gdybys to ty wynajal komus mieszkanie a ów ktos zniklby nie placac za wynajem? Czy tez by ci bylo wszystko jedno, to przecviez nic kryminalnego...
Dla mnie to zwyczajna kradziez.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline frederiksberg :)

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sie 2011, 21:00:38 »
....W  niezaplaceniu  czynszu  raczej nie ma  nic  kryminalnego ....

Ciekawe czy tak samo bys sie wypowiadal gdybys to ty wynajal komus mieszkanie a ów ktos zniklby nie placac za wynajem? Czy tez by ci bylo wszystko jedno, to przecviez nic kryminalnego...
Dla mnie to zwyczajna kradziez.

Przeciez  mieszkania  ze  soba  nie  zabral wiec  gdzie  tu  strata  i  przestepstwo ? Z  reguly  jesli  sie  nie placi  do  3  kazdego miesiaca  i  nie  reaguje  na  wezwanie  do  zaplaty do  sie  po  prostu  wylatuje . Zawsze  jest  depozyt  na pokrycie  strat.

To  moze  powinni  znow  wiezienie  za  dlugi  wprowadzic  jak  w  sredniowieczu ??? .  Na przyklad  za  wziecie  TV na  raty i niezaplacenie kilku  z nich  ??
Poza  tym  to jezeli  nie mozesz  odpowiedziec  na  pytanie  odnosnie  paragrafu  to  nie bardzo  wiem  po  co  zabierasz  glos .
Moze  autor  po prostu  sie  odezwie co  do paragrafu  i  klauzuli  wykonalnosci .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Sie 2011, 21:00:38 »