poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Auto na polskich blachach w Danii  (Przeczytany 26089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robadamiak

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Auto na polskich blachach w Danii
« dnia: 03 Sie 2011, 17:29:34 »
Witam,

Wiem, ze temat stary jak swiat ale wszedzie mozna sie natknac na wyrywkowe odpowiedzi i argumenty roznych osob. Chcialbym zebrac pare faktow do kupy i otrzymac konkretne odpowiedzi od rzetelnych ludzi na ten temat :)

Zaczynam dopabuse prace w Danii (dokladnie to podpisalem umowe z Vikarianem gdzies na poczatku lipca) takze przepracowalem niecaly miesiac po czym postanowilem przytaszczyc do DK auto. Znalazlem na jednym z serwisow pewne artykuly a w nich m.in. :

"Dla przypomnienia: Osoba mająca zameldowanie na terenie Danii, nie może prowadzić samochodu na obcych numerach rejestracyjnych, bez obecności w pojeździe prawowitego właściciela nie zameldowanego w Danii. Wyjątki stanowią przypadki pisemnej zgody SKAT, oraz niektóre przypadki samochodów z wypożyczalni."

Czyli mam rozumiec, ze nie moge poruszac sie autem na PL blachach zarejestrowanych na inna osoba przebywajaca w PL, jesli posiadam dunski CPR ( oraz yellow card ) ?
Czy istnieje w takim wypadku mozliwosc ubiegania sie o pozwolenie na roczna jazde na obcych blachach ?

"Dłuższy pobyt czasowy lub pobyt stały. Jeżeli osiedlasz się w Danii na stałe lub czasowo i przywozisz ze sobą pojazd to jesteś zobowiązany w terminie do 14 dni od pierwszego wjazdu na terytorium Danii do jego przerejestrowania oraz zapłacenia podatku rejestracyjnego gdyż osoby, które mają miejsce zamieszkania w Danii  nie mogą korzystać z pojazdów na zagranicznych tablicach rejestracyjnych. Ważne jest w tym wypadku pojęcie miejsce zamieszkania.

Za osobę zamieszkującą w Danii prawo duńskie uznaje tego kto w związku z pracą wykonywaną w Danii codziennie nocuje na jej terytorium ( nawet jeśli posiada miejsce stałego pobytu za granicą) i przebywa w Danii przez okres jednego roku lub przez okres 365 dni w ciągu 24 miesięcy ( UWAGA: od 1 lipca 2010 nastąpi zmiana – za pobyt w Danii uważać się będzie przebywanie na jej terytorium do 185 dni w ciągu roku)"

Teraz jak to rozumiec ? Bylem w Danii od 8 lutego (wymiana studencka), yellow card i CPR zostal mi nadany 25 maja natomiast pierwsza prace tak jak pisalem podjalem ok polowy lipca. Jak mam w takim razie rozumiec powyzsze stwierdzenie ? Wg mnie bardzo wazne w powyzszym cytacie jest stwierdzenie "... kto w zwiazku z praca wykonywana w Danii...". To oznacza, ze skoro zaczalem prace od polowy lipca, to tak naprawde za osobe zamieszkujaca w Danii bede uwazany dopabuse od stycznia ?

Z gory dziekuje i prosze o komentarze. Jak to wyglada natomiast z otrzymaniem pozwolenia rocznego ? Czesto sie zdarzaja przypadki, ze SKAT (mniemam ze to tam nalezy udac sie z formularzem) odrzuca takie prosby dla nowo osiedlajacych sie pracownikow ?

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
Odp: Auto na polskich blachach w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Gru 2013, 13:59:20 »
Witam serdecznie.
Jak to się mówi - odświeżę kotleta. ;)

Moja przygoda z Danią i tym forum dopabuse się rozpoczyna, dlatego proszę o wyrozumiałość, gdy zadam po raz milionowy to samo pytanie, albo popełnię jakąś gafę.

Tematów w sprawie aut na polskich blachach jest sporo, ale wszystko, to sprzed dwóch, trzech, lub więcej lat. (albo ja tak szukam... ;)) I nie mam w związku z tym rozeznania, czy coś się pozmieniało w prawie.

Rozpocząłem pracę osiemnastego listopada. Dostałem kontrakt na rok. Mam CPR i meldunek (nie żółtą kartę).

Dwudziestego grudnia wróciłem na święta i do Danii wracam piątego stycznia.
Chciałbym pojechać własnym autem.

Może się okazać, że kolejny zjazd do Polski może nastąpić po okresie dłuższym, niż miesiąc.

Auto jest specyficzne (ford Probe), dlatego na pewno będzie się "rzucać" w oczy, bo tam ciężko zobaczyć taki samochód.

Poradźcie szanowna społeczności, jak to najlepiej rozwiązać...

Czy lepiej wjechać i starać się o pozwolenie?
A może wykupić duńskie blachy próbne (tymczasowe) od razu na granicy?
A może jest jakiś inny sposób?

Auta w Danii nie kupię, bo najzwyczajniej mnie nie stać. :(

Nie mam zielonego pojęcia, jak to rozegrać, a nie chciałbym też naginać prawa i kombinować, albo liczyć na cud, że mnie nie złapią...

Pozdrawiam serdecznie i jako raczkujący na forum jeszcze raz proszę o wyrozumiałość.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Gru 2013, 23:32:33 »
Nie wiem jak u Ciebie ze znajomością duńskiego, ale tutaj są aktualne:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2091334&vId=0&lang=DA

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Gru 2013, 00:18:36 »
Akurat, ze względu, iż wspomniałem o moim początku z Danią, język ten jest dla mnie (jeszcze) dość trudny
(żeby nie powiedzieć - bardzo trudny). Tłumaczenie przez Google jest... sami wiecie jakie. ;)

Stąd prośba.
Tak "po ludzku", "jak krowie na rowie" potrafisz(cie) wy(prze)tłumaczyć?

Będę naprawdę wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Holger

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 34
  • -Otrzymane: 35
  • Reputacja: +7/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Gru 2013, 08:51:26 »
W ciagu 2 tyg musisz przerejestrowac samochod. Jezeli bedziesz przebywac krocej niz pol roku mozesz wystapic o pozwolenie na jazde na "obcych" numerach.
Przerejestrowanie samochodu w Dani, to prawie 100% wartosci samochodu w Polsce.
Jezeli bedziesz mieszkal w duzym miescie, kup sobie na początek (zabierz z Polandii)  rower.
Nasz naród jak lawa, Z wie­rzchu zim­na i twar­da, sucha i plugawa; Lecz wewnętrzne­go og­nia sto lat nie wyziębi, Plwaj­my na tę sko­rupę i zstąpmy do głębi.
                                                Adam Mickiewicz

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Gru 2013, 10:41:11 »
Hmm... rower.
Pomysł nie głupi. ;)

Jest jednak mały problem...

Zameldowany jestem w Odense, ale do pracy dojeżdżam w różne miejsca. W tej chwili będę pracował w Borcop.
Spory kawałek i samochód wydaje się być niezbędny.

A jest coś takiego, że po przekroczeniu granicy wykupuje się na posterunku próbne (tymczasowe) tablice, powiedzmy na
miesiąc i wtedy śmigam bez stresów?

Offline Holger

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 34
  • -Otrzymane: 35
  • Reputacja: +7/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2013, 12:47:33 »
Probne? Samochod jest wyrejestrowany z Polski?
Dla Ciebie jest juz za pozno, po przekroczeniu granicy, jestes na spalonej pozycji.
Postaraj sie o pozwolenie przynajmniej zloz wniosek. Probujesz wszystko obejsc, co pozniej praca na czarno?
Oszustwa padatkowe?
Fajnie zaczynasz.
Zostan w Polsce.
Nasz naród jak lawa, Z wie­rzchu zim­na i twar­da, sucha i plugawa; Lecz wewnętrzne­go og­nia sto lat nie wyziębi, Plwaj­my na tę sko­rupę i zstąpmy do głębi.
                                                Adam Mickiewicz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2013, 12:47:33 »

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Gru 2013, 13:02:37 »

A jest coś takiego, że po przekroczeniu granicy wykupuje się na posterunku próbne (tymczasowe) tablice, powiedzmy na
miesiąc i wtedy śmigam bez stresów?

Możesz wykupić tablice na maks 7 dni, koszt 100 DKK/ dzien, wg skatu powinienes miec "szczegolny powod" do jazdy na takich tablicach, a "nie stac mnie" sie niestety do nich nie zalicza.
Jak chcesz to mozesz wnioskowac o pozwolenie na uzywanie swojego polskiego auta, nie mam pojecia jak teraz wygladaja przepisy i praktyka w ww. sprawie.
Zawsze mozesz tez liczyc ze cie nie zatrzymaja, np mnie przez rok jazdy na polskich blachach nie zatrzymali ani razu, ale jak bedziesz mial pecha to mozesz wybulic i 5 razy tyle co wartosc twojego auta w PL.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Gru 2013, 13:13:48 »
Przepisowo pozwolenia nie dostanie, bo:
"Du skal bruge blanket 21.059, hvis du vil søge om tilladelse til at køre i Danmark i din bil med udenlandske nummerplader.  Du må højst opholde dig i 185 dage i Danmark"
- 185 dni w ciągu roku w DK, a jak umowa na rok to ... no jedno z drugim koliduje bardzo ;)
Chyba, że można się starać o pozwolenie ... ze wględu na jakiś ważny powód - ale to takie ... nie z przepisów wzięte, czysta abstrakcja.

A co z przerejestrowaniem samochodu? - plus minus zapłacisz  (podatek) 50% kwoty podobnego auta na rynku duńskim, tutaj możesz zobaczyć ile mniej więcej kosztuje podobne:
http://www.bilbasen.dk/
a jak chcesz to na stronie SKAT-u jest kalkulator, którego oni używają do wyliczania podatku, ale jak z językiem jeszcze średnio (kiepsko ;)) ... to przyjmij te 50% i będzie OK.

Na początek - pewnie mógłbyś jeździć na PL (ryzykowne), kara nie byłaby jakaś surowa - bo jeździłbyś krótko ... no, ale to ryzykowne, no i przerejestrowanie by Cię nie ominęło.
Holger trochę przesadza - bo te duńskie przepisy ... są też "oszukańcze", więc jak Kuba B. ... tak B. Kubie. Gdyby np. wprowadzili opłatę miesięczną dla aut na zagranicznych blachach, np. 1000kr (co mało nie jest) - gdzie możnaby tak czynić przez pierwszy rok od zarejestrowania się, a później przerejestrowanie autka ... to by byli bardziej fair, bo czasami nie każdego stać na przerejestrowanie od razu ... ale ... jak oni ludziom ... tak ludzie im ;)
Mnie się duński system opodatkowania aut kompletnie nie podoba, nie jestem za oszukiwaniem, ale za rozsądnymi metodami.

Sam jeździłem na początku autkiem na PL blachach, chociaż wtedy to ludzie / SKAT / Politi tak bardzo się nie orientowali w przepisach - było trochę niedopowiedzeń.

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Gru 2013, 13:36:37 »
Probujesz wszystko obejsc, co pozniej praca na czarno?
Oszustwa padatkowe?
Fajnie zaczynasz.
Zostan w Polsce.
Jeju...
O czym kolego w ogóle piszesz?...  ::)

Przecież pisałem wyżej, że nie interesują mnie żadne lewe schodki...

Postaraj sie o pozwolenie przynajmniej zloz wniosek.
Oczywiście, że złożę, ale do czasu złożenia, bądź w trakcie czekania na odpowiedź, chcę jeździć legalnie.

Stąd moje pytania, pytania laika.
Chcę dobrze i nie wiem skąd te insynuacje o próbach oszustwa... :o

Możesz wykupić tablice na maks 7 dni, koszt 100 DKK/ dzien, wg skatu powinienes miec "szczegolny powod" do jazdy na takich tablicach, a "nie stac mnie" sie niestety do nich nie zalicza.
O! I już jest jakiś trop. O to mniej-więcej mi chodziło. Słyszałem, że można wykupić tablice na granicy, ale nie znałem (nie znam) żadnych szczegółów.
Jak chcesz to mozesz wnioskowac o pozwolenie na uzywanie swojego polskiego auta, nie mam pojecia jak teraz wygladaja przepisy i praktyka w ww. sprawie.
No właśnie. Dlatego liczę na Waszą pomoc w tej sprawie.

Zawsze mozesz tez liczyc ze cie nie zatrzymaja, np mnie przez rok jazdy na polskich blachach nie zatrzymali ani razu, ale jak bedziesz mial pecha to mozesz wybulic i 5 razy tyle co wartosc twojego auta w PL.
Dlatego uważam, że gra w ryzyko nie warta jest świeczki. :)

Dzięki Wielkie za odzew w temacie i za wyrozumiałość.

Szukałem na tej stronie (http://www.bilbasen.dk/), ale Probe nie znalazłem, dlatego nie mam pojęcia ile to auto może być u nich warte i jakie jest (u nich) podobne. Ale jeszcze postudiuję stronkę i postaram się jakoś to "wycenić".

Pozdrawiam.

PS.
Co do tych nieszczęsnych tablic wykupowanych na granicy. Postaram się znaleźć link, bo gdzieś właśnie wyczytałem, że
wjeżdżając do Danii, można na najbliższym posterunku wykupić tablice (nie wiem, czy to są ich próbne, czy tymczasowe,
czy inne), ważne przez miesiąc. Płaci się właśnie coś ponad tysiąc koron i podobno legalnie jeździ.

Nie wiem ile w tym prawdy, dlatego też zwróciłem się do Was o pomoc.

I pisanie o jakichś machlojkach z mojej strony, naprawdę nie ma sensu.

Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie!

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Gru 2013, 13:46:52 »
Ah, to Ty od Probe, nie "ten" od Focusa, pomyliliście mi się ;)

http://www.guloggratis.dk/biler/personbiler/ford/probe/?q=ford+probe&sort=price&order=asc

Tutaj jeszcze ... jak stoi Cougar:
http://www.bilbasen.dk/brugt/bil/ford/cougar?Fuel=0&KmlFrom=0&Category=P&YearFrom=0&PriceFrom=0&PriceTo=10000000&MileageFrom=0&MileageTo=0&ZipCode=0000&IncludeEngrosCVR=True&IncludeSellForCustomer=True&IncludeWithoutVehicleRegistrationTax=True&HpFrom=&HpTo=

http://www.guloggratis.dk/biler/personbiler/ford/cougar/?q=ford+cougar&sort=price&order=asc

No, ale cennik SKAT-owski jest zawsze niewiadomą, szczególnie w przypadku bardzo mało popularnych aut.

I zależy jaki silnik, w przypadku przerejestrowania - tutaj jest półroczna opłata w wysokości:
http://www.nysynet.dk/vagtafgift.htm
- jak pali np. 10l  / 100km (przejeżdża 10km pr. liter) = 3010kr. co pół roku.

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Gru 2013, 14:17:01 »
Krakers - Jesteś WIELKI!!!

I zależy jaki silnik, w przypadku przerejestrowania - tutaj jest półroczna opłata w wysokości:
http://www.nysynet.dk/vagtafgift.htm
- jak pali np. 10l  / 100km (przejeżdża 10km pr. liter) = 3010kr. co pół roku.

Mój to akurat 2.0 i jeszcze z LPG. :(

Ale spalanie będzie na podobnym poziomie co w Twoim przykładzie (10/100 benzyny).

Teoretyzując i nie biorąc pod uwagę 50% podatku - 502 korony/m-c... Na pewno lepsze to, niż jedna  skatowska "łapanka" w miesiącu. ;D

Do tego dochodzi zapewne duński przegląd. W ogóle zrobią mi przegląd auta z gazownią?

Pozdrawiam.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Gru 2013, 14:26:15 »
E, dwóch metrów to ja nie mam, no ... może w butach na obcasach - ALE NIE NOSZĘ! ;)

OLEY - ten "gron afgift" - to tak dodatkowo, każdy płaci ... jak ma auto na duńskich ... a żeby mieć na duńskich to ... przerejestrowanie ("50% podatku").
Ale ... chyba właśnie tak to zrozumiałeś ... ;)

Było parę tematów o zagazowanych ... może uda się Tobie znaleźć, ale z tego co pamiętam (ale pamiętam bardzo słabo) to ... cienko to widzę.

Offline OLEY

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Gru 2013, 14:46:53 »
OLEY - ten "gron afgift" - to tak dodatkowo, każdy płaci ... jak ma auto na duńskich ... a żeby mieć na duńskich to ... przerejestrowanie ("50% podatku").
Ale ... chyba właśnie tak to zrozumiałeś ... ;)
Dokładnie tak zrozumiałem. :)

ale z tego co pamiętam (ale pamiętam bardzo słabo) to ... cienko to widzę.
Hmm...
No właśnie widzę to tak samo niestety.

Jest jeszcze jedna opcja, którą ewentualnie  mógłbym wykorzystać, ale tradycyjnie bez schodów obejść się pewnie nie może. ;)

Mógłbym kupić jakieś tanie autko w Polsce (jeszcze przed wyjazdem), ale nie zdążę go przerejestrować. Na przeszkodzie stoi odległość między miejscem zamieszkania, a miejscem zameldowania.

Czy w takim przypadku istnieje realna szansa na poruszanie się takim autem po Danii mając przy sobie umowę kupna-sprzedaży? No bo w dowodzie widniałby jeszcze poprzedni właściciel.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Gru 2013, 15:53:32 »
Oley, napisze ci w krotkich zolnierskich slowach:
Nie oplaca ci sie przerejestrowywac twojego forda, ani do czasu otrzymania pozwolenia os skatu jezdzic nim LEGALNIE po Danii, niewazne czy bedzie zarejestrowany na ciebie, tuska czy rydzyka. (chyba ze pracujesz tu na czarno i nie jestes nigdzie zarejestrowany, ale to juz inna bajka). Koniec kropka.

Jak chcesz tu miec swoj tani samochod, to zostaje ci... kupno taniego samochdu  :)

Nie pisze z zadnej zlosliwosci, jak pewnie zauwazyles, nie jestes pierwszym ktory chcialby jezdzic tu swoim polskim autem, niestety Dania mimo swoich, niewatpliwie licznych zalet, ma tez kilka wad, a jedna z najwiekszych sa ZBOJECKIE ceny samochodow/podatek na nie. Chcesz jezdzic tanim, wypasionym autem to musisz sie wyprowadzic do UK, NL, czy DE.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Gru 2013, 15:53:32 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 307142
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16523
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39452
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45486
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42506
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand