poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca w Danii  (Przeczytany 12805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rebelsoul

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Praca w Danii
« dnia: 05 Sie 2011, 12:27:31 »
Witam wszystkich,

Rozważam bardzo poważnie wyjazd do Danii na wiosnę w przyszłym roku. Moje pytanie dotyczy możliwości znalezienia pracy z dobrą znajomością angielskiego, ale bez duńskiego. Czy jest to możliwe? Czy czas, który został do planowanego wyjazdu przeznaczyć na szlifowanie angielskiego czy lepiej poznać choć podstawy duńskiego. Z duńskim jest jakaś makabra, nic nie mogę zrozumieć, znam dobrze angielski, srednio włoski i niemiecki, ale jak usłyszałem duński to się załamałem.
Jak wygląda rynek pracy w Danii, czy mając doświadczenie w szukaniu pracy i w pracy w ogóle w Anglii i Danii, będzie łatwiej czy podobnie. Czy ktoś ma porównanie w tych dwóch rynkach? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
Odp: Praca w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sie 2011, 14:51:14 »
Witam wszystkich,

Jak wygląda rynek pracy w Danii, czy mając doświadczenie w szukaniu pracy i w pracy w ogóle w Anglii i Danii, będzie łatwiej czy podobnie. Czy ktoś ma porównanie w tych dwóch rynkach? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witaj.

Nie będzie ani łatwiej, ani podobnie. To zupełnie inny rynek pracy, inny kraj, inna mentalność, inne zasady, inni ludzie.
Będzie trudniej. Duński rynek pracy obecnie jest nasycony, jednakże jeśli jesteś specjalistą w konkretnej dziedzinie, z biegłym angielskim, masz oczywiście szanse.

Pracę z samym angielskim również dostaniesz, jeśli będziesz miał łut szczęścia i trafisz we właściwe miejsce w odpowiednim czasie.
Pytanie o jaką pracę, w jakim charakterze, chcesz się ubiegać.

Powodzenia.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sie 2011, 17:56:36 »
Witam !!

Jeżeli ktos chce znależć pracę to ją znajdzie mówię tu o swoim przykładzie,pracy w Danii szukałem 1,5roku nie było łatwo tym bardziej teraz,lecz warto próbować,rozmawiam tylko po angielsku gdyz firma w ktorej pracuję nie wymaga ode mnie znajomosci języka duńskiego,Zależy jakiej pracy szukasz,na jakiej pozycji i w jakim sektorze.Mam znajomych którzy rozmawiają perfekt po duńsku i siedzą na zasiłkach.trzeba miec szczęście i znależć sie w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze.Porównując Anglię do Danii łatwiej znalezc jest pracę w GB jest to moje zdanie,Jeżeli jedziesz w ciemno radzę się zabezpieczyć w sporą ilość gotówki,i dobrze się przygotować pod względem adresów firm do których chcesz sie udać,obrac dobry plan na szukanie pracy,

[Posted on: 05 Sie 2011, 17:54:03]

Ja pukałem od drzwi do drzwi,oprócz tego wysyłałem cv,najwazniejsze zeby dązyc do wyznaczonego celu i sie nie zniechęcać.

Offline zuza

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sie 2011, 14:59:50 »
Prawda jest taka że pracy w Danii nie ma dla nikogo, a szczególnie z angielskim. Ci co mówią po duńsku mogą pracować bo jest dla nich pracy dużo,ale są cwani i potrafia się dogadać i znają różne sposoby żeby sie nie narobić.Ale coś za coś...Tylko im pozazdrościć.Tak wiec uczmy sie duńskiego.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sie 2011, 19:27:35 »
Zuza.Nie jest prawdą to że jezeli znasz duński jest łatwiej,szef firmy dunczyk nie chce rozmawiac po duńsku z Polakami ktorzy znają perfekt duński,dziwne prawda??
Niestety sa bardzo zazdrosni,cwani jezeli chodzi o pracę ujmę to dosadnie LENIWI!!
Duńczycy mówią o sobie ze nie są rasistami a są jak by nie było,bron boze tu nie narzekam bo nie miałem innego sposobu na znalezienie pracy w PL,jestem tu bo chciałem,nie narzekam,pracuję robię swoje i wracam do domu,
Daje się odczuć ze jestesmy Polakami,a zresztą ja jestem byłem i będę zawsze Polakiem nie wstydzę się tego,

Pozdrawiam POLONIĘ!!

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sie 2011, 19:33:32 »
...szef firmy dunczyk nie chce rozmawiac po duńsku z Polakami ktorzy znają perfekt duński,dziwne prawda??...

Nie, nie dziwne. Normalne, znaczy po prostu ze ten "perfekt" dunski jest o wiele trudniej szefowi zrozumiec niz lamany angielski :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sie 2011, 20:29:26 »
@ae@ I tu niestety nie masz racji!!

Otóż po około 7latach bo oni tyle tutaj są twierdzisz że ich duński jest cieniutki rozmawiają biegle.Będąc tutaj łatwiej zauważyć i usłyszeć duńczyków którzy nawzajem siebie nie rozumieją,słowa pisanego,mówionego,słyszanego.

Dunczycy nie rozumieją siebie nawzajem:   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sie 2011, 20:29:26 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sie 2011, 21:07:44 »
Ja znam wielu którzy mieszkaja w Danii od 20-30 lat i ich dunski jest niezrozumialy - oni oczywiscie twierdza ze mówia po dunsku b.dobrze :-) Tak tez wydaje sie nowoprzybylym rodakom :-)

7 lat? To naprawde niewiele...A jeszcze jesli to polska rodzina/malzenstwo, i dunski uzywany jest tylko poza domem to bardzo dobrze rozumiem pracodawce...

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sie 2011, 22:04:18 »
OK być moze tak im sie wydaje nie bede sie spierał:) Dla mnie ten jezyk jest niezrozumiały i pozostanie ale wiem ze nawet rodowici Dunczycy siebie nie rozumieją widzę to w pracy i nie tylko :))

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sie 2011, 23:41:00 »
Zuza.Nie jest prawdą to że jezeli znasz duński jest łatwiej,szef firmy dunczyk nie chce rozmawiac po duńsku z Polakami ktorzy znają perfekt duński,dziwne prawda??
Niestety sa bardzo zazdrosni,cwani jezeli chodzi o pracę ujmę to dosadnie LENIWI!!
Duńczycy mówią o sobie ze nie są rasistami a są jak by nie było,bron boze tu nie narzekam bo nie miałem innego sposobu na znalezienie pracy w PL,jestem tu bo chciałem,nie narzekam,pracuję robię swoje i wracam do domu,
Daje się odczuć ze jestesmy Polakami,a zresztą ja jestem byłem i będę zawsze Polakiem nie wstydzę się tego,
Pozdrawiam POLONIĘ!!
,,,,daje sie odczuc, ze jestesmy polakami,,,, - przez wiele lat mialem i mam kontakt zawodowy z obcokrakowcami (polacy, niemcy, szwedzi, norwedzy, anglicy, australiczycy, holendrzy, portugalczycy, wlosi i inni). Przyznaje, ze jestesmy jedna z nielicznych nacji, ktora czesto i coraz czesciej odzuwa nieprzychylne nastawienie dunczykow. Dlaczego ?

[Posted on: 06 Sie 2011, 23:33:43]

@ae@ I tu niestety nie masz racji!!

Otóż po około 7latach bo oni tyle tutaj są twierdzisz że ich duński jest cieniutki rozmawiają biegle.Będąc tutaj łatwiej zauważyć i usłyszeć duńczyków którzy nawzajem siebie nie rozumieją,słowa pisanego,mówionego,słyszanego.

Dunczycy nie rozumieją siebie nawzajem:   
Wybaczam, poniewaz jak sam twierdzisz nie znasz dunskiego. Zalaczony link, to poprostu zart na temat dunskiego. W dialogu miedzy tymi osobami nie ma ani jednego dunskiego slowa. Inaczej mowiac "sort tale".   

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sie 2011, 23:49:18 »
Załączony link został dla żartu,a nieprzychylnosc odczuwalna coraz bardziej na kazdym kroku:),no cóż szkoda ze NASZA OJCZYZNA nie moze dac takich warunkow zycia jak DANIA:))

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sie 2011, 09:28:47 »
...szkoda ze NASZA OJCZYZNA nie moze dac takich warunkow zycia jak DANIA:))....

Dania nic nie daje, na te warunki zycia ci jak sam ich okreslasz "LENIWI" dunczycy pracowali i zapracowali przez pokolenia.
Tu w Danii, pracowali i wypracowali sobie kraj do którego dzisiaj przyjezdzaja ludzie z calego swiata bo takie tu dobre warunki zycia.

A Polska sama do takich warunków nie dojdzie - potrzebni sa pracowici, uczciwi Polacy, którzy na takie warunki beda pokoleniami pracowac.
Tylko ze o wiele latwiej wyjechac tam gdzie juz ktos za nas tan kawal roboty odwalil i stamtad na Polske narzekac, i na dunczyków narzekac....

Milego dnia zycze :-)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sie 2011, 10:56:41 »
Zapewniam was, ze mozna byc Polakiem i jednoczesnie lubiana i szanowana przez Dunczykow osoba .

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sie 2011, 13:49:21 »
Zapewniam was, ze mozna byc Polakiem i jednoczesnie lubiana i szanowana przez Dunczykow osoba .

Prawda, prawda.

Odnosnie wypracowania przez dunczykow takiego a nie innego systemu dobrobytu dodam, ze jeszcze nie tak dawno (bo 30-40 lat to nieiwele), Dania byla bardzo przecietnym, niemalze wylacznie rolniczym krajem. Mozna dyskutowac w niekonczonosc czy swybrana droga byla wlasciwa - ja osobiscie sadze, ze tak. Konsekwentne reformy, majace na celu podniesienie przede wszystkim poziomu szkolnictwa i zdrowia (dostepne dla wszystkich na zasadzie solidarnego finansowania poprzez Skat) w kombinacji z wolna zasada rynkowa produkcji, pozwolily na rownomierny wzrost dobrobytu calego spoleczenstwa. Dunczycy sa z tego dumni i mysle ze maja do tego powod.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sie 2011, 16:55:42 »
Klasyfikowanie wszystkich Polaków jednakowo nie bardzo zgadzam sie z tym co piszecie,są również wykształceni Polacy i pracowici, a ja tu widzę ze co niektórzy POLACY to już Duńczykami tu są.Nigdy nimi nie bedziecie :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sie 2011, 16:55:42 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 311621
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17537
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40022
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46400
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43027
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand