poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatki a studia w danii  (Przeczytany 3181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniel-ex

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Podatki a studia w danii
« dnia: 23 Sie 2011, 19:17:11 »

Od wrzesnia zaczynam studia Danii. Przez pol roku bylem w hojskole. Aktualnie pracuje. Potracane mam 37% z wynagrodzenia. Czytam czytam i dalej nic nie rozumiem. Czy moge zmienic te procenty na 8 bedac studentem? Chodzi mi o te ulge przez pierwszy rook. Jaki jest limit rocznych dochodow na to?

Pozdrawiam,
Daniel

Baumi

• Gość
Odp: Podatki a studia w danii
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sie 2011, 08:18:11 »
Studia nie mają nic do tego (chyba, ze pobierasz SU, ale wtedy nie mozesz pracowac wiecej niz bodajze 15h tygodniowo - nie jestem pewny ilosci h).

Nieopodatkowane masz tylko pierwsze 40.000 dkk dochodu (zwykle rozlozone na 12 miesiecy). Sam na poczatku mialem tzw. frikort'a co skutkowalo tym, ze pierwsze 40.000 mialem nieopodatkowane, a w kolejnych miesiacach juz zero kwoty wolnej. Jesli nie zarobisz wiecej anizeli 40.000 rocznie jako student to dobra opcja, ale nie znam warunkow jej przyznawania.

Offline kopytko

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sie 2011, 18:06:11 »
Z tego co wiem to nie ma już ulgi przysługującej tak jak kiedys, wszystkim przez pierwszy rok. Tak powiedziała mojemu koledze Pani w SKAT. Powtórzyła to nawet kilka razy, bo on nie mógł uwierzyć, lub myślał,że nie zrozumiała. Mniej więcej to samo usłyszałam ja. Dostałam kontrakt wakacyjny i zdziwiłam się po pierwszej wypłacie,że wzięli 39%, szczególnie,że inny kolega pracujący ze mną miał 8%. Zadzwoniłam. Pani powiedziała mi,że wszystko jest w porządku, że już nie ma opcji 8% ''z automatu''. Ta ulga jeszcze funkcjonuje, ale w określonych przypadkach. Wspomniała,że np. kredyty moga być podstawą. Wiem,że kolega mieszka z rodzicami, mają kredyty i dojeżdżają do pracy.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sie 2011, 19:25:14 »
Z tego co wiem to nie ma już ulgi przysługującej tak jak kiedys, wszystkim przez pierwszy rok. Tak powiedziała mojemu koledze Pani w SKAT. Powtórzyła to nawet kilka razy, bo on nie mógł uwierzyć, lub myślał,że nie zrozumiała. Mniej więcej to samo usłyszałam ja. Dostałam kontrakt wakacyjny i zdziwiłam się po pierwszej wypłacie,że wzięli 39%, szczególnie,że inny kolega pracujący ze mną miał 8%. Zadzwoniłam. Pani powiedziała mi,że wszystko jest w porządku, że już nie ma opcji 8% ''z automatu''. Ta ulga jeszcze funkcjonuje, ale w określonych przypadkach. Wspomniała,że np. kredyty moga być podstawą. Wiem,że kolega mieszka z rodzicami, mają kredyty i dojeżdżają do pracy.

Widzisz i nie grzmisz. Cos niesamowitego.  ,,,,,,kontrakt wakacyjny,,, ??? ,,,,8% opcje z automatu,,,,
,,,,kolega mieszka  rodzicami, ktorzy maja kredyty i dojezdzaja do pracy,,,, - no i dlatego syn dostal 8% opodatkowanie,,,,

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sie 2011, 19:25:14 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309292
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16849
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39597
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45811
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42607
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand