poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ciaza  (Przeczytany 3953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartek393

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ciaza
« dnia: 06 Wrz 2011, 20:20:41 »
Czesc słuchajcie mam pytanie pracuje przez vikara i gdyby okazało sie ze bede w ciazy to czy bede musisla isc do komuny odrazu ich powiadomic o ciazy czy dopabuse jak lekarz skieruje mnie juz na l4?? Nie chce zosatac bez pieniazkow na utrzymanie. dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Ciaza
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Wrz 2011, 21:06:00 »
ciaza to chyba nie choroba  ;) wiec dlaczego masz isc na L4?

Offline bartek393

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrz 2011, 22:57:59 »
Kaayaa Doskonale wiem ze ciaza to nie choroba , moze zle to okresliłam  wiec moze okresle to inaczej, jak juz bede miala taki brzuch ze nie bede mogła chodzic do pracy i juz bede w ostatnich miesiacach  ciazy czy komuna powienna juz wiedziec o mojej ciazy czy jak dopabuse bede juz przy koncowce ciazy i nei bede zdolna do parcy. Pozdrawiam

inna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrz 2011, 07:07:33 »
Hej ja nie wiem dokladnie ale slyszalam ze trzeba poinformowac swojego pracodawce 3 mce przed rozwiazaniem. Nie wiem po co kommune musisz informowac. 
Gratuluje  ;)

Offline bartek393

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrz 2011, 10:09:45 »
No bo komuna bedzie mi płacic gdy bede  na rozwiazaniu i na macierzynski bo pracuje przez vikara wiec jak bede np zle sie czuc badz juz nie bede potrafiła pracowac. Wiec kiedy powinnam poinformowac tzn szefa z vikara poinformuje juz niedługo , ale wiem ze były przypadki ze dziewczyny pracowały przez vikara i nie poszły do komuny i pozniej mialy problem bo zostały bez pieniedzy na macierzynskim itp ( pozniej odzyskały prawo do tego po dłygiej wojnie z komuna). Jestem raczkujaca w tych sprawach moze i nie musze isc do komuny???

Offline dysza2412

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrz 2011, 10:47:55 »
Myślę, że jednak powinnaś przejść się osobiście i po prostu się dowiedzieć z pierwszej ręki jak to wygląda. Jedna moja znajoma pracująca na podobnych zasadach musiała zgłosić osobiście w Kommune druga zaś nie. Nie wiem od czego to zależy ale z tego co zdążyłam zauważyć każdy jest "rozpatrywany" indywidualnie.
Pozdrawiam

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrz 2011, 11:06:27 »
zwolnienie lekarskie a macierzynskie to dwie rozne rzeczy do zalatwienia.
Jezeli jestes w ciazy musisz poinformowac swojego pracodawce o "dniu rozwiazania" a na macierzynski przechodzisz automatycznie miesiac przed porodem. Pieniadze otrzymujesz od pracodawcy lub kommune w zaleznosci od twojego kontraktu albo umowy zbiorowej jeżeli Twoja firma podpisala takowa.
Pracodawca informuje kommune o twoim macierzynskim w dwojaki sposob ...albo o tym ze pracodawca wyplaca Tobie macierzynski w jakies tam wysokosci a kommune refunduje do 107 k/h (info z przed 2 lat)
lub otym ze juz "umywa rece" i dalej idziesz na panstwowe , przesylajac jednoczesnie Twoje stawki placowe.

Informacje dotycza NORMALNYCH kontraktow , nic nie wiem jakie i czy jakiekolwiek inne przepisy obowjazuja na kontraktach "Vikara".

P.S wizyta w kommune na pewno nie pogorszy waszej sytuacji. Osobiscie bym sie tam udal po najswiezsze info ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrz 2011, 11:06:27 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6848
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8200
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6791
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9058
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12464
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga