poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: cukrzyca ciążowa  (Przeczytany 7269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
cukrzyca ciążowa
« dnia: 10 Wrz 2011, 11:17:31 »
witam wszystkie mamusie. Mam pytanko czy ktoras z Was w czasie ciąży miala cukrzycę ciążową??

MalaCzarna

• Gość
Odp: cukrzyca ciążowa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrz 2011, 14:31:35 »
Weronika  :)Skąpe info przesyłasz ale...
1.Unikaj w posiłkach wszystkiego co obciąża trzustkę :cukier,mięso (szczególnie wołowina)...produkty mleczne niestety też.
(resztę doczytasz)
2.min.51% każdego posiłku powinne stanowić surowe warzywa i owoce najlepiej eko
Najlepsza przy problemach z trzustką (jej częscią wewnątrz wydzielniczą odpowiedzialną za produkcję insuliny) jest dieta na surowo -to jednak dla wielu kwestia dyskusyjna.
3.Papaya jest owocem które pomaga odbudowywać/regenerować trzustkę.
 pozdrawiam :)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrz 2011, 15:16:08 »
moja corcia w ciazy miala cukrzyce ciazowa, wzieto ja do szpitala, zaaplikowano insuline, ale zmienila diete, przestala jesc wszystko co zawiera weglowodany, chleb, ziemniaki, ryz, ograniczyla tluszcze i cukier wrocil do normy, do konca ciazy trzymala diete i nie miala wiecej problemow z cukrem

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrz 2011, 17:14:13 »
nio troszke skape :) ale juz sie rozpisuje:) jestem w 31 tygodniu ciąży. W zeszly poniedzialek mialam robiony test obciążony glukozą (75 g) i wyszlo mi 9.5 nie wiem czy to duze odstepy od normy czy tez nie. Strasznie sie martwie czy wszystko bedzie dobrze. Diete juz ograniczylam.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrz 2011, 17:39:08 »
Weronika rozumie twoje zaniepokojenie ,chcę cię jednak zapewnić że właściwa dieta to podstawa leczenia kazdej choroby.
Skoro się stosujesz możesz spodziewać się tylko pozytywnych rezultatów.

No to coś dla wsparcia psychiki. :)
Wstaw poniższy wpis w google lub na youtube.

Po Prostu Na Surowo - Cofanie Cukrzycy w 30 Dni 

Jest to historia kilku osób ,które od wieeelu lat chorowały na cukrzycę typu 1 i 2,zastoswali pewną dietę.
Niektórzy nie wytrzymali i zrezygnowali ale były tam też osoby zdeterminowane i gotowe na zmianę swojego życia aby pokonać chorobę. Lekarz wypowiadający się na końcu nie krył zdziwienia.

Nie zachęcam cię do stosowania tej diety a jedynie chcę pokazać że dieta jest lekarstwem .
Jeśli im po tylu latach chorowanie się udało tym bardziej tobie się uda!(jesteś całkiem na początku  :) )

Miłego oglądania

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrz 2011, 20:43:43 »
to  twoj lekarz decyduje czy dieta czy insulina!ja dostalam do domu zestaw do mierzenia poziomu cukru i musialam co kilka dni wysylac wyniki do szpitala ,ale mialam tez obowiazek przyjechac do szpitala w razie jakby wynik byl zbyt wysoki!mialam tez spotkanie z dietetykiem w szpitalu!a po porodzie mojej malej tez badano szczegolowo cukier przez co musialysmy zostac dluzej w szpitalu!

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrz 2011, 21:31:55 »
o kurcze.A wysoki poziom cukru mialaś po wypiciu glukozy??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrz 2011, 21:31:55 »

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrz 2011, 10:48:16 »
no tak mialam, wlasnie dlatego zaczela sie ta cala "zabawa" z mierzeniem poziomu cukru itd.!ale z tego co pamietam, to nie byl az tak wysoki, zeby brac insuline!wystarczyla dieta ,ale naprawde trzeba jej przestrzegac,bo jak sobie pozwolisz na wiecej owockow ,to odrazu wynik zly! :(
'

Offline mazal

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Wrz 2011, 13:56:58 »
Witam,
ja tez mialam  w ciazy robiony test obciążony glukozą. Mialam 11.9. Nie pamietam dokladnie ( musialabym sprawdzic w ksiazce ktora mi dali w szpitalu) ale norma po takim po wipiciu glukozy to cos kolo 10. Twoje 9.5 nie jest zbytnio wysokie. W marcu rodzilam a w maju mialam ponownie glukoze do wypicia i niestety cukrzyca ciazowa zostala mi do dnia dzisiejszego z wynikiem 13.
W szpitalu w ktorym rodzilam bardzo opiekowali sie osobami z cukrzyca, przez ostatnie 3 miesiace mialam wizyty kontrolne co 2 tygodnie i dwa dodatkowe usg.
Zadnych tabletek ani insuliny nie przyjmowalam.
Teraz mi zostala paskudna dieta przez bardzo dluuugi czas.
Pozdrawiam

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Wrz 2011, 16:45:53 »
o to nie jest tak zle ze mna :) diete juz stosuje (ale strasznie tesknie za slodkim). W poniedzialek mam wizyte u dietetyka to zobaczymy co powie. Najbardziej martwie sie o dzidzie zeby bylo wszytko z nia dobrze. Chyba za duzo sie naczytalam o powiklaniach. A tak sie zastanawiam czy to mozliwe ze mialam podniesiony cukier przez to ze jadlam dzien wczesniej bardzo slodki budyn?? (wiem ze na ulotce bylo napisane ze nie moge jesc po 23, ale jak na zlosc zjadlam ten budyn o 22:40)

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrz 2011, 17:31:59 »
nio troszke skape :) ale juz sie rozpisuje:) jestem w 31 tygodniu ciąży. W zeszly poniedzialek mialam robiony test obciążony glukozą (75 g) i wyszlo mi 9.5 nie wiem czy to duze odstepy od normy czy tez nie. Strasznie sie martwie czy wszystko bedzie dobrze. Diete juz ograniczylam.
Norma duńska to 9., polskie standardy są bardziej restrykcyjne i norma jest niższa. Ja miałam 8,75 więc na cukrzycę ciążową tutaj się nie załapałam, natomiast w Polsce miałabym ją stwierdzoną. W Danii norma również w najbliższym czasie również będzie obniżona, a samo badanie będzie przeprowadzone metodą tak jak miałam mierzone w Polsce - na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach a krew pobierana z palca. Ostatnio słyszałam, że Dania przoduje w leczeniu cukrzycy, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego obowiązuje przestarzała norma oraz metoda badania. Powinnaś przez jakiś czas robić badanie glukometrem 2 godz. po zjedzeniu posiłku, co pomoże w kontroli poziomu glukozy i eliminacji niewłaściwych pokarmów.

Weronika  :)Skąpe info przesyłasz ale...
1.Unikaj w posiłkach wszystkiego co obciąża trzustkę :cukier,mięso (szczególnie wołowina)...produkty mleczne niestety też.
(resztę doczytasz)
2.min.51% każdego posiłku powinne stanowić surowe warzywa i owoce najlepiej eko
Najlepsza przy problemach z trzustką (jej częscią wewnątrz wydzielniczą odpowiedzialną za produkcję insuliny) jest dieta na surowo -to jednak dla wielu kwestia dyskusyjna.
3.Papaya jest owocem które pomaga odbudowywać/regenerować trzustkę.
 pozdrawiam :)

To ciekawe info o papai, gdzie można o tym więcej poczytać? Szkoda, że papaje są rzadko dostępne w sklepach, a jak już są, to mają smak niejadalny.

P.S.1. Chleb, ryż czy makaron można jeść, pod warunkiem, że są razowe a nie białe.
P.S.2. Z kolei na owoce trzeba uważać, gdyż niektóre zawierają bardzo dużo cukru

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrz 2011, 18:02:56 »
w ostatni poniedzialek bylam w szpitalu u dietetyka. Dostalam glukometr ktorym musialam mierzyc cukier na czczo 1.5 h po posilku przedobiadem i po obiedzie (1.5h). Robilam tak przez tydzien i ani razu nie przekroczylam normy. Na ostatniej wizycie u pielegniarki dowiedzialam sie ze w tym tygodniu cukier mam mierzyc tylko przez dwa dni w tygodniu. Narazie jest wszytko dobrze. Tak w ogole to zastanawiam sie czy mam ta cukrzyce bo jem prawie wszystko i cukier mi nie skacze ponad norme ale poswiecam sie dla dzidzi :) jeszcze tylko 7 tygodni :) Teraz jestem w 33 tygodniu, w 32 mialam usg i wyszlo mi zze dzidzia jest duza zobaczymy co bedzie na nastepnej wizycie :)

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Wrz 2011, 22:03:24 »
CzaryMary
To ciekawe info o papai, gdzie można o tym więcej poczytać?

Czytałam o tym artykuł lub miałam ksero (nie pamiętam). Jest naukowiec który zajmuje się dietetyką w temacie Jedz surową żywność .
Na pewno oglądalam wywiady z jego pacjentami/podopiecznymi.

Jeżeli cię to interesuje poszukam w weekend ,w ciągu tygodnia padam ze zmęcznia.

Szkoda, że papaje są rzadko dostępne w sklepach, a jak już są, to mają smak niejadalny.

Można dostać tabletki-suplement diety.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrz 2011, 20:03:16 »
Doczytałam już o papai. Odbudować trzustki to raczej nie odbuduje, ale rzeczywiście ma działanie wspomagające trzustkę, gdyż zawiera enzym o podobnie działających właściwościach, więc działa to na zasadzie odciążenia organu. Przestrzegam jednak przed jedzeniem owoców papai w ciąży, gdyż może mieć właściwości poronne. Podczas urlopu w ciąży objadałam się świeżą papają, bo bardzo lubię - całe szczęście, że nic się nie stało (być może dotyczy to tylko owoców niedojrzałych).
Suplementy typu papaja, pomidor albo czosnek w tabletce to według mnie strata pieniędzy.
Ciąża to nie jest dobry czas na eksperymenty, jest to czas szczególny dla organizmu - dieta na surowo jest odradzana. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrz 2011, 20:03:16 »

cukrzyca

Zaczęty przez gośćDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5017
Ostatnia wiadomość 13 Lis 2008, 20:37:25
wysłana przez gość
cukrzyca w danii

Zaczęty przez zabkomisDział Hydepark

Odpowiedzi: 4