poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mam pytanko :)  (Przeczytany 8258 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: mam pytanko :)
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Wrz 2011, 18:41:05 »
 ;D
Nie moge przeciez dyskutowac z kims kto "siedzi w tym juz od 20 lat"  ;D
 ;D

Kogo masz na mysli piszac : pracownik socjalny z kliniki??

Socialrådgiver zatrudniony w szpitalu?
Jego rola jest "pierwsza pomoc" i nie ma zadnych kompetencji wykonawczych.
 Moze zasugerowac komunie ze jego zdaniem to rozwiazanie byloby najlepsze ale to wylacznie komuna podejmuje (i placi) decyzje.

Komuna rzadko kiedy sie "poddaje", owszem moze uznac argumentacje socialrådgiver za szpitala tylko skad wiesz ze dziecko Robotika ma cos wspólnego ze szpitalem?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Wrz 2011, 19:32:21 »
Komuna na podstawie info dunskiego lekarza/szpitala przysyla wizytatora ktory w czasie wizyty okresla wspolnie z rodzicami potrzeby dziecka, ktore najczesciej szybko zostaja zrealizowane, nigdy nie slyszalem o przepychankach w tych oddzialach kopenhaskiej komuny (znam wielu "abonentow" :) ).
Istotna sprawa jest ustalenie juz na wstepie wszystkich potrzeb dziecka i logiczna argumentacja (wlasny tlumacz?). Dodam, ze od kazdej decyzji komuny mozna sie parokrotnie odwolac.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Wrz 2011, 20:02:32 »
"ae" - napisalam, ze do kommuny nie ma co isc, bowiem wiekszosc pojecie "isc do kommuny" rozumie jako isc do ratusza.
Osobiscie nie znam kommuny, w ktorej sprawy dzieci specjalnej troski mieszacza  sie w ratuszu. Sa to albo handicapcenter, Psykologisk-Pædagogisk Rådgivning, albo Børne og Unge Rådgiving etc. Praktycznie w kazdej gminie inaczej sie to nazywa, ale nie znam kommuny, w ktorej sprawy dzieci o specjalnych potrzebach mieszcza sie w ratuszu.

"Mala Czarna" - wczytalam sie w Twoj tekst, i mam drobna uwage merytoryczna. Szpital, lekarz leki ordynuja, jednak to sagsbehandler wystawia bevilling na ich darmowe wydawanie z apteki.

NIestety nie zawsze Komunna ulega :( Znam przypadki, ze lekarz specjalista cisnie. Wszyscy sie zgadzaja, ze to dziecku potrzebne, ale sprawa jest odbijana jak pileczka ping-pongowa. Generalnie wiadomo, ze jak nie wiadomo co co chodzi, to chodzi o pieniadze, zwlaszcza w dobie ciec budzetowych...

Jamjuradzie - ja znam przypadki, gdzie kommuna odmawia i sie nie poddaje, mimo udzialu prawnika ze stowarzyszenia w calej sprawie.
Jezli chodzi o odwolanie, to sprawa dla cieprliwych, sredni czas pracy nad odwolaniem w klagenavnet to okolo 18 miesiecy. Dziecko zdarzy w tym czasie sie zestarzec :) calkiem niezle rozwiazanie sprawy :) po porstu przestanie ciazyc w dziale dla dzieci, przejdzie do dzialu ældrepleje :)
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2011, 20:35:32 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Wrz 2011, 20:22:34 »
Szybka odpowiedź bo przerwa na reklamę w Tańcu z Gwiazdami.
Chłopaki mnie się udawało ZAWSZE jak do tej pory.

Ostania sytuacja w komunie:
Pracownik socjalny z kliniki wiedział co powiedzieć i gdzie grzecznie "uderzyć".
Ja się nie poddawałam przez 3 miesiące walczyłam jak lwica (hehe ale się przechwalam  ;D)
Efekt :Rodzice zostali przeproszeni za łamanie ich praw ,pracownicy komuny tłumaczyli się że nie wiedzieli ,
a najważniejsze kasa została zwrócona za 3 miesiące.

A teraz wracam do pięknych kreacji pań w TZG.  :D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Wrz 2011, 21:51:33 »
..."ae" - napisalam, ze do kommuny nie ma co isc, bowiem wiekszosc pojecie "isc do kommuny" rozumie jako isc do ratusza.
Osobiscie nie znam kommuny, w ktorej sprawy dzieci specjalnej troski mieszacza  sie w ratuszu. Sa to albo handicapcenter, Psykologisk-Pædagogisk Rådgivning, albo Børne og Unge Rådgiving etc. Praktycznie w kazdej gminie inaczej sie to nazywa, ale nie znam kommuny, w ktorej sprawy dzieci o specjalnych potrzebach mieszcza sie w ratuszu...

Wystarczy nawet ratusz i okienko informacji przy wejsciu.
Stamtad juz pokieruja dalej.
PPR, handicapcenter, BUR - to wszystko komunalne wydzialy.
Bywa tak ze mieszcza sie w innej dzielnicy a nawet miescie, bywa tez tak ze fizycznie sa umiejscowione w ratuszu, ale to w sumie mniej wazne. Wazne zeby zwrócic sie o informacje u zródla czyli u swojego sagsbehandler, w swojej komunie.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Wrz 2011, 22:51:26 »
JOMIR ja też dopabuse teraz wczytałam się w twoje wpisy i dopabuse teraz zauważyłam ze jesteś kobietą a nie mężczyzną jak wcześniej sądziłam .Bardzo,bardzo cię przepraszam zawsze wpis do którego się chcę ustosunkować czytam kilka razy i staram się odpowiadać precyzyjnie na kazdy szczegół aaaa dziś nie wiem sama bardzo bardzo cię przepraszam.

Biegam dziś pomiędzy TzG ,gotowaniem bigosu  ;)(syn uwielbia) ,książkami i odpisuję na forum...mam nadzieję że mnie zrozumiesz.   
W takim razię miło mi poznać cię na forum!  :) Lubię rozmawiać z mądrymi ludźmi !

Twój wpis
"Mala Czarna" - wczytalam sie w Twoj tekst, i mam drobna uwage merytoryczna. Szpital, lekarz leki ordynuja, jednak to sagsbehandler wystawia bevilling na ich darmowe wydawanie z apteki.

Moja odpowiedź
Nie ma prawa odmowić to jest łamanie prawa pacjenta!
My ustalaliśmy wszystko u lekarza,lekarz do ministerstwa ,decyzja przychodziła nawet nie kontaktowaliśmy się z komuną od razu do apteki po leki.Zaznaczę chodziło a baaardzo drogie leki.I tak było zawsze.

Wyjątkiem było 3,5 tys koron które pacjent powyżej 18 r.z. musi sam zaplacić w roku ale to też wywalczyliśmy właśnie w komunie ,długo to trwało bo długo ale z sukcesem.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Wrz 2011, 09:03:08 »
Witaj Mala Czarna :)
No tak, jestem kobieeeta... jakby to zaspiewala Gorniak bodajze :)

Przyznam, ze nie zetknelam sie ani z sytuacja (tfu tfu, pok co), ze lekarz zleca bevillingi, ani ze panstwo odmowilo darmowych lekow.
Sytuacje ktore znam z doswiadczenia, byly zawsze bezproblemowe. Matka mowi sagsbehandlerce co dziecko bierze, a ona wystawia bevilling. Tak to wyglada bynajmniej w dwoch kommunach, ktorych system poznalam.

Jezeli chodzi o koszty i zakres to tez nie mialo wplywu.
Znam chlopczyka, chorego na mukowiscydoze, ktorego matka, odbiera z apteki doslownie pelne reklamowki lekow. Znam dzieci z autyzmem i ADHD, ktore biara znane drogie leki (koszt roczny okolo 25.000 koron).
Znam tez sytuacje, ze sagsbehandler znuzony wiecznym zmienianiem bevilingow, ktore byly wystawiane na konkretne leki, po prostu napisal : wszelkie leki zwiazane z ta i ta choroba.
Co w przypadku na przyklad astmy i alergii znacznie ulatwia sprawe (zreszta jak zauwazylam, sama sie w tym orientujesz), bo jest to powiedzmy "leczenie" objawowe - katarek jeden lek, oskrzelaa drugi i nawet i trzeci, a jeszcze cos na skore, a jeszcze antyhistamina, a to okazuje sie, ze ten nie dziala, ten nie wspolgra. A ten wlasnie juz przestal dzialac.
Oczywiscie to tylko przyklad, bo zasadniczo w kazdej chorobie przewleklej takie cuda sie z lekami dzieja.

A tak na marginesie, jezeli juz o lekach i leczeniu, widzieliscie program o leczeniu narkomanow amfetamina?
R
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Wrz 2011, 09:03:08 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Wrz 2011, 22:20:20 »
Przyznam, ze nie zetknelam sie ani z sytuacja (tfu tfu, pok co), ze lekarz zleca bevillingi

Nie lekarz tylko duńskie ministerswo zdrowia.
Dlaczego ?
Unia Europejska wprowadza rozporządzenia nakazujące władzom krajów UE wprowadzanie regulacji dotyczących pomocy, opieki nad rodzinom, diagnostyki i leczenia chorób rzadkich.

Dania jest członkiem Eurodis i wprowadziła już ten plan,dlatego o chorobach rzadkich decyduje misnisterswo w porozumieniu bezpośrednio z lekarzami.

A poniżej link dla ciekawości.
http://www.eurordis.org/

Dodam tylko że na ubiegłorocznej konferencji chorób rzadkich Duńczycy przedstawiali jakie mają postępy w realizacji tego planu i dostali oklaski niemalże na stojąco. Są naprawdę wzorem w UE!!! :)

p.s. Polska dostała prikaz wprowadzenia planu do 2013 lub 2014 roku( nie pamiętam dokładnie).Mam nadzieję że już nie będzie wycieczek pacjentów pod sejm  i łez rozpaczy przed kamerami bo  kończą się  leki itd.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Wrz 2011, 22:20:20 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12549
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie

Zaczęty przez AdamDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14689
Ostatnia wiadomość 19 Lip 2007, 15:02:15
wysłana przez K3
Poszukuję przyszłych mam...

Zaczęty przez ReksioDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8217
Ostatnia wiadomość 10 Lis 2011, 23:56:02
wysłana przez Reksio
mam problem

Zaczęty przez krottDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5044
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2007, 19:23:26
wysłana przez krott
FERIEPENGE czy mam do tego prawo?

Zaczęty przez AzjatSmokDział Praca w Danii