poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mam pytanko :)  (Przeczytany 8259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
mam pytanko :)
« dnia: 17 Wrz 2011, 18:01:37 »
witam mam male pytanko dla kogos kto jest w temacie
czy w danii jest cos takiego jak zasiłek na chore dziecko tzn jesli ma sie niepelnosprawne dziecko (dziecko specialnej troski ) to czy tu jest tak samo jak w polsce ze dostaje sie pieniadze z tego tytułu ? czy mozna sie ubiegac o jakaś pomoc czy co kolwiek ? dzieki i pozdrawiam

inna

• Gość
Odp: mam pytanko :)
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrz 2011, 19:07:11 »
Hej nie wiem dokladnie na co chore jest twoje dziecko ale jezeli wymaga opieki  24 godz mozesz dosatc jakby zaslek na opieke.
Jezeli choroba dziecka uniemozliwia ci pracowac.

Jezeli nie to raczej chyba nic takiego nie ma. Z tego co wiem to mozesz  dostac duzo dodatkow na kupno artyk.

[Posted on: 17 Wrz 2011, 19:01:23]

pogrzebalam w internecie i znalazlam to co ci napislam wczesniej

Økonomisk kompensation
Som forældre til et barn med betydelig og varigt nedsat funktionsevne eller en indgribende kronisk eller langvarig lidelse kan man søge om dækning af  nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år.

Eksempler på udgifter kan være medicinudgifter, transport i forbindelse med sygehusindlæggelser og lignende.

Forældre til handicappede børn har endvidere mulighed for at søge tabt arbejdsfortjeneste, når det er nødvendigt at passe barnet i hjemmet eller eksempelvis ved barnets sygehusindlæggelser, hvor en forældre er medindskrevet.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Wrz 2011, 19:26:27 »
Dziecko musi byc zdiagnozowane przez dunskiego lekarza.

Jesli wymaga specjalnej opieki, specjalnych materialów pomocniczych ( wózek inwalidzki, specjalna szkola dla niewidomych,  itp itd) zwracasz sie do komuny i komuna ocenia jaka pomoc mozesz dostac.

Porozmawiaj z komuna i tam dowiesz sie wszystkiego "z pierwszej reki".

Powodzenia
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline ROBOTIK

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Wrz 2011, 19:29:59 »
ok dzieki wielkie za pomoc :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrz 2011, 20:47:48 »
Jak juz AE napisala, dziecko  musi byc zdiagnozowane w Danii. Nastepnie lekarz, szpital - ta jednostka, ktora diagnozowala dziecko przesyla dokumenty do wlasciwej jednostki. Pisze jednostki, bo na przyklad w Kommunie Kopenhaskiej jest to handikapcenter, w innych gminach moga to byc osrodki psychologiczno-pedagogiczne itp.
Osrodek taki, po otrzymaniu dokumentow ze szpitala, przydziela sagsbehandlera, ktory od tego momentu zajmuje sie Twoim dzieckiem i rodzina i ustala jego potrzeby.
Moze to byc pomoc rzeczowa, w postaci sprzetu rehabilitacyjnego, pomocniczego itp.
Moga to byc kursy dla rodzicow, moga to byc pieniadze (pozyczka niskooprocentowana) na zakup samochodu do przewozu osoby niepelnosprawnej, na przebudowanie mieszkania itp.
Ponadto doba o to by rodzine odciazyc - moga to byc pieniadze na opiekunke kilka godzin w tygodniu, albo na przyklad rodzina zastepcza - chodzi o to by rodzice odpoczeli.
Jezeli rodzic musial zrezygnowac z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem, otrzymuje kompensate finansowa.
Dziecko niepelnosprawne otrzymuje tez darmowe leki (zwiazane z chorabmi przewleklymi), np. pieluszki, rozne srodki pomocniczne itp.

To tylko przyklady. Kazdy przypadek jest traktowany indywidualnie i pomoc jest dostosowana do potrzeb rodziny i dziecka i mozliwosci finansowych kommuny.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrz 2011, 00:23:36 »
Robotik bardzo mało informacji przesyłasz aby precyzyjnie odpowiedzieć . Dziecko szczególnej troski to począwszy od problemów z narządami wewnętrznymi do widocznej fizycznej niepełnoprawności i w zaleznosci od  tego są przyporządkowane pewne  przepisy.

Droga zaczyna się od odwiedzin u lekarza piewrszego kontaktu ,pokazujesz mu diagnozę lekarza polskiego.
Lekarz pierwszego kontaktu sprawdza do jakiej grupy choroba należy i wysyła zawiadomienie do odpowiedniego specjalisty duńskiego.

Tam pierwsza wizyta z pracownikiem socjalnym a potem z lekarzem specjalistą i powrót do pracownika socjalnego.
Lekarz specjalista na podstawie diagnozy/wyników badań z polski wystwia zaświadczenie ,które pracownikowi socjalnemu są potrzebne do ustalenia praw-potrzeb dziecka i rodziców.
Prac.socj.wysyła prośbę do duńskiego ministerstwa zdrowia o pozwolenie na specjalistyczne leczenie w Danii a co za tym idzie pokrycie wszystkich kosztów z tym związanych.
Bez tego nic nie zrobisz.

Radzę się trzymać klinicznego doradcy/pracownika socjalnego w komunach pracownicy śpewają jak im grają(przerabiałam to) .
Kliniczny pracownik socjalny w razie potrzeby reaguje i pomaga.

Prościej ujmując nikt tu na forum niczego ci nie podpowie nie znając jednostki chorobowej ,praw z tym związanych i waszej indywidualnej sytuacji . Koniecznie udajcie się do lekarza specjalisty i pracownika socjalnego ktory zna się na prawach ,dokładnie diagnozy waszego dziecka. 

[Posted on: 18 Wrz 2011, 00:22:15]

Aha zapomniałam dodać nie ma potrzeby diagnozować od początku dziecka w Danii ...nie wiem skąd taka informacja?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrz 2011, 09:31:56 »
z zycia :)

Diagnoza z polski jest punktem wyjscia i oczywiscie nikt jej nie neguje, wrecz sie ja uznaje, ale dziecko jest badane w Danii ponownie. Diagnozowanie ponowne jest skrocone, ale jednak jest.

Co do przepisow specjalnych dla jednostki chorobowej - nie ma takowych. Sa one baardzo ogolne i asbolutnie nie mowia nic o tym, co w jakiej chorobie sie komu nalezy. Generalnie, mocno upraszczajac, mowia o tym, ze rodzina nie moze w wyniku dziecka ponosci konsekwencji finanosowych choroby, wiec rodzine trzeba wesprzec (zaznaczam baaardzo luzne przytoczenie).
Stopien i zakres pomocy zalezy od inwencji opiekuna spolecznego i lekarza, no i przede wszystkim ilosci pieniedzy w danej kommunie, jak i rowniez stopnia zorganizowania kommuny.
Zazwyczaj na przyklad rehabilitacja, zajecia dodatkowe, mozliwosci edukacyjne sa oferowane w takim zakresie, w jakim istnieja w obrebie kommuny. Baaardzo niechetnie zleca sie takowe poza kommuna.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrz 2011, 09:31:56 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Wrz 2011, 13:15:30 »
Jomir myślę że mylisz pojęcia . Wierz mi siedzę w tym od ponad 20 lat.
Dziecko nie diagnozuje się ponownie ale aktualizuje badania.
To samo stanie się jeśli zmienimy miejsce zamieszkania czy lekarza w Polsce.

Podam przykłady .
1.Pomiedzy alergią-astmą - CF a jej łagodnym przebiegiem  nie ma istotnych różnic łatwo można pomylić.
Jeśli  z dwoma pierwszymi chorobami można żyć to trzecia CF jest śmiertelna.
Dlatego do badań przesiewowych noworodków kilka lat temu w Polsce dorzucono badania w kierunku CF.
I tak co chwilę do listy badań które przechodzi noworodek dorzuca się jakąś chorobę.Tak się dzieje na całym świecie.

Jeśli Zosia przyjechała do Danii z diagnozą astma a nie była poddana w/w badaniom jest zlecane badanie jeszcze raz .Matka jest zupełnie nieświadoma że robi się Zosi badania w kierunku CF ,myśli że diagnozują astmę Zosi jeszcze raz.

Tak się ma w wypadku wielu chorób i dzieje się to naprawdę na całym świecie. 

2.Choroba ma różny przebieg a narządy wewnętrzne są w różnym stanie od tego zależy przydział leków refundowanych .
Załóżmy że Zosia choruje na chorobę o której ksiązki piszą że jest postać płucna i brzuszna.
Jeśli w Polsce Zosia miała tylko postać płucną to choroba mogła sie posunąć i już jest postać brzuszna.
Znów potrzebne są badania w jakim stadium jest choroba .
A matka myśli że diagnozują od nowa jej dziecko ,ale to samo zrobią w Polsce.

Jedyna różnica pomiędzy Polską a Danią
Zosia ma CF chorują płucka -dostanie na swoją indywidualną listę leków refundowanych- leki leczące płuca,
ale wątroba Zosi funkcjonuje wspaniale(choroba nie zaatakowała brzuszka) -Zosia nie dostanie na swoją listę leków ref., leków na wątrobę. Chociaż inne dziecko w DK z taką samą diagnozą ma lek na wątrobę-bo badania stwierdziły taki  problem  .
(Mama nie może zapisać na Zosię leku na wątrobę i wysłać do Polski ;) ;) ;) )
W Polsce niezależnie od aktualnych badań leki się należą.

Tzn. że badania są potrzebne aby ustalić aktualny stan zdrowia pcjentki a co za tym idzie ustalić indywidualną listę leków refundowanych .I znowu...Matka myśi że od nowa diagnozują dziecko.

Przykładów naprawdę można mnożyć,ale nie wierzę aby jakikolwiek lekarz duński zlecił jeszcze raz badania np.genetyczne mając przed nosem wiarygodny dokument z Polski.   

Ja piszę o początku drogi każdej osoby ,która przyjeżdza z chorym dzieciem do DK.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Wrz 2011, 13:47:46 »
Pokaz mi sagsbehandlera, ktory zacznie dzialanie na podstawie dokumentacji z Polski.
Potrzebne sa dusnkie dokumenty od dunskiej jednostki medycznej (nazwijmy to ogolnie).

Oczywiscie, ze lekarz odswieza tylko badania, albo zleca uzupelniajace jezeli rodzic dysponuje odpowiednia dokumentacja, ale to dusnki lekarz/psycholog/pedagog posuwa sprawe naprzod i przekazuje do kommuny.

ps. uwierz mi, ze nie tylko Ty siedzisz w temacie :) Siedze w nim rowniez - zarowno prywatnie jak i zawodowo.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrz 2011, 14:03:22 »
Ochhh no tak masz rację ale ty piszesz o okresie gdy już pracownik komuny dostanie dokumenty czyli o nieco okresie późniejszym .
Ja natomiast piszę o okresie bezpośrednio po przyjeździe dziecka do DK nie supiam się zupełnie na okresie o którym ty piszesz.

Pytanie dotyczyło pierwszych kroków ,prawda?
A więc po kolei
1.Kontakt z lekarzem opieki podstawowej ,który wysyła dokumenty do lekarza specjalisty
2.Lekarz specjalista wraz z kilnicznym pracownikiem socjalnym (nie pracownikiem komuny) na podstawie badań z Polski występuje do misnisterstwa o pozwolenie i refundację badań ,leków itd
3.Uaktualnienie badań aby ustalić indywidualną listę leków dziecka    O TYM JA PISZĘ

4.Przesłanie pozwolenia do aptek i komuny a co za tym idzie zaczyna się precyzowanie przywilejów dziecka i rodziny na poziomie komuny ...i O TYM TY PISZESZ.

Czy teraz się zgadzamy? :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrz 2011, 14:08:12 »
ROBOTIK pyta o zasilek a ty odpowiadasz o refundacji kosztów leczenia medycznego.
Nie wszystkie dzieci specjalnej troski wymagaja leków ale wymagaja dokladnej diagnostyki i kontaktu rodziców z komuna.

Zasilek o który pyta ROBOTIK nie jest wyplacany ( w postaci np.wózka inwalidzkiego czy szkoly specjalnej)  z pieniedzy ministerstwa zdrowia a z komuny w której zameldowane jest dziecko.

A moze po prostu ROBOTIK sama przejdzie sie do komuny , sama zapyta o swoja sytuacje i sama otrzyma odpowiedz?

;)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Wrz 2011, 14:15:04 »
@ae@ zupełnie nie masz pojęcia o temacie.
Jest kolejność króków które musi poczynić Robotik jak rodzic aby mogł wogóle zadać takie pytanie jakie zadał.
I to próbujemy mu uświadomić!

Natomiast ty mieszasz nie mając zieloniutkiego pojęcia o czym piszesz.

Wyjaśniłam poszczególne etapy,być może coś dorzuci Jomir i uważam temat za zakończony.

Jest niedziela cieszmy się wolnym dniem z rodziną i przyjaciółmi.
A wieczorem oczywiście zapraszam na mój ulubiony program taniec z gwaizadami!!! :) :) :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Wrz 2011, 16:07:45 »
Mala Czarna - sie zgadzamy :)

Do kommuny nie ma co isc, bo jak pisalam - nie ma konkretnego przepisu mowiacego o tym co sie nalezy, co sie nie nalezey.
Wszystko zalezy od tego co konkretna rodzina/dziecko potrzebuje, jakie pomysly ma sagsbehandler, czy ma tez dobra wole, ale i tez powiedzmy "luzne pieniadze".  itp.

Co moge jeszcze dorzucic?
Warto odnalezc stowarzyszenie dla chorych z okreslana choroba i zostac jego czlonkiem. Wowczas mozna dostac wsparcie od nich np. prawne, informacyjne. Poprzez stowarzyszenie mozna kupic taniej pomoce medyczne, ksiazki itp. Ponadto organizuja wiele bezplatnych i platnych kursow.
Czasem, nawet pomoga w zmaganiach z kommuna, gdy ta wedlgu Ciebie nie zaspokaja potrzeb Twojego dziecka, albo chociaz podpowiedza droge do uzyskania czegos.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Wrz 2011, 17:11:36 »
Do Mala Czarna: na czym ja sie znam i nie znam, o czy mam zielone pojecie o o czym nie - nie tobie oceniac.
Ja nie musze popisywac sie i przechwalac tu na forum gdzie pracuje i jak dlugo, moze ktos musi sie tym pochwalic - ja takiej potrzeby nie mam.
A ze ty uwazasz temat za zakonczony nie ma przeciez najmniejszego znaczenia  ;D

A tu kilka linków odnosnie ludzi specjalnej troski - w kazdej komunie jest taki wydzial, który ma obowiazek znalezc odpowiednie pomoce - techniczne, socjalne, mieszkaniowe dla osób potrzebujacych takiej pomocy.
Finansowana ta pomoc jest z budzetu komuny w której jest sie zameldowanym.

Np. København Kommune:
http://www.kk.dk/Borger/DetSocialeOmraade/Handicap.aspx

Århus:
http://www.aarhus.dk/da/borger/familie-boern-og-unge/Pasning/Boern-med-saerlige-behov.aspx

Dotyczy wszystkich:
https://www.borger.dk/Emner/handicap/hjaelp-i-hverdagen/Sider/hjaelpemidler-og-forbrugsgoder.aspx

Do Jomir: piszesz : do komuny nie ma co isc, ....wszystko zalezy od ...jakie pomysly ma sagsbehandler...
Wlasnie. Sagsbehandler jest pracownikiem komuny, wydzialu np: børn/voksne med særlig behov. Wiec to jednak  komuna decyduje o pomocy dla dziecka. Tak?

Pozdrawiam

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2011, 17:43:33 »
Jomir cieszę się ze się dogadaliśmy!  :D
Widzę że wiesz o co chodzi w całej tej przepychance lekarz specjalista - pracownik socjalny w klinice - komuna - pacjent.
Ja zawsze proponuję aby zacząć załatwianie spraw własnie w takiej kolejności i komuna nie ma za wielkiego wyjścia kręci się,wije jak piskorz ale pod naporem pracownika socjalnego z kliniki ...wreszcie komuna się poddaje .

Organizacje dla chorych też dobra myśl,kiedyś spotkałam ich w Polsce,byli zaskoczeni że ktoś gada po duńsku do nich hahahahaha  ...ale ta historia jest tylko na prywatną pocztę hahaha

@ae@ ach jak ty lubisz być ważna czytam czasami twoje wpisy  ::) ... nie nie dam ci pola do dyskusji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2011, 17:43:33 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12557
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie

Zaczęty przez AdamDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14699
Ostatnia wiadomość 19 Lip 2007, 15:02:15
wysłana przez K3
Poszukuję przyszłych mam...

Zaczęty przez ReksioDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8222
Ostatnia wiadomość 10 Lis 2011, 23:56:02
wysłana przez Reksio
mam problem

Zaczęty przez krottDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5046
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2007, 19:23:26
wysłana przez krott
FERIEPENGE czy mam do tego prawo?

Zaczęty przez AzjatSmokDział Praca w Danii