poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: JESTEM W CIAZY;-)POMOZCIE-CO DALEJ???  (Przeczytany 18848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzumbastc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
JESTEM W CIAZY;-)POMOZCIE-CO DALEJ???
« dnia: 23 Wrz 2011, 15:20:00 »
Jestem w upragnionej ciazy;-)jednak nie wiem co teraz zrobic???pracuje przez posrednika,niestety za 60dkk,nie chodze do pracy gdyz krwawie od dwoch tyg,moja ciaza jest wczesna-4ty tydz....nie mam pojecia co teraz w jakiej kolejnosci??wiem ze przysluguja mi pieniadze z komuny,bo przepracowalam min rok,,,,,,pomozcie,poradzcie co teraz?(w pracy nie powiedzialam o ciazy)....KASIA.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: JESTEM W CIAZY;-)POMOZCIE-CO DALEJ???
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrz 2011, 18:47:13 »
Po pierwsze gratuluje!
Natomiast jezeli chodzi o to co masz zrobic, to na tym etapie to nic nie mozesz niestety zrobic. Tak wczesnej ciazy lekarz jeszcze nie potwierdzi. Jedyne co moze zrobic to poprosic o zwolnienie lekarskie. Takie zwykle, nie ciazowe.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrz 2011, 11:05:09 »
a gdzie bylas z tym krwawieniem.ktos cos zaradzil

Offline elena333

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrz 2011, 23:13:00 »
Powinnas postarac sie o zwolnienie lekarskie z pracy. Jesli Cie zwolnia z pracy z powodu redukcji etatu, masz szanse na pomoc z komuny. Jesli sie zwolnisz sama sprawy Ci sie moga pokomplikowac i komuna moze odmowic pomocy. Jesli nie otrzymasz zwolnienia lekarskiego niestety bedziesz musiala pracowac prawdopodobnie do 8 m-ca.
Mieszkasz z mezem w Danii?
Jak najszybciej umow sie do lekarza, na podstawie badan krwi a dokladnie gonadotropiny mozna ustalic w ktorym tygodniu ciazy jestes. Piszesz ze jest to 4 tydzien, wiec da Ci to 100% pewnosc.
Ja zadzwonilam do swojej przychodni i powiedzialam ze nie jestem pewna czy jestem w ciazy, ze robilam 3 testy, pierwszy byl negatywny, 2 zrobione po tygodniu pozytywne. Mialam spotkanie z pielegniarka, ktora pobrala mi krew a po 2 dniach otrzymalam wynik.
Czytalam wiele postow tu na polonii o ciazach, dziewczyny pisaly ze krwawily podczas ciazy a lekarze stwierdzali, ze to normalne i czesto tak sie zdarza. Niestety o poronieniach tez tak mowia :(
Jesli Cie zignoruja, musisz sie nie poddawac i informowac ich, ze sie zle czujesz, masz bole itp. az do skutku.
Pierwsze USG jest pomiedzy 11 a 13 tygodniem ciazy, badaja wtedy przeziernosc karkowa, proponuje sie na tydzien przed zbadanie krwi tzw double test (rozszerzony pakiet badan prenatalnych) - robilas je przed zajsciem w ciaze?
Jesli martwia Cie te plamienia, postaraj sie zrobic USG wczesniej, upewnisz sie czy z malenstwem jest wszystko ok.
Ja Ci zycze powodzenia, duzo odpoczynku i radosci.

Offline mokka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrz 2011, 15:18:38 »
W 4 tyg ciazy, lekarz bez problemu powinien potwierdzic ciaze, czy z usg dopochwowo, czy u lekarza pierwszego kontaktu, z badan krwi.
Ja bedac w 6 tyg ciazy, mialam lekkie bole podbrzusza, umowilam sie u gin.bez problemu i poprzez usg, sprawdzila czy jest wsystko ok.
W Twoim przpadku mysle ze bez problemu dostaniesz zwolnienie, jesli nie beda chceli dac, musisz sie poupominac, niestetz tak to tu dziala.
Powodzenia :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrz 2011, 15:25:48 »
Potwierdzic tak dla niej samej tak. Ale nie dla zakladu pracy, mam na mysli wiazace orzeczenie.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrz 2011, 15:49:27 »
dokladnie chyba najwczesniej  w 7-8 tygodniu lekarz przyjmie, potwierdzi ciaze i wypelni karte ciazowa. Moja kolezanka zreszta tez to mi mowila, zadWonila do lekarza w 5 tygodniu wedlug jej wyliczen i kazal przyjsc jak bedzie w 7 tygodniu.jezeli chodzi o usg jezeli cos sie dzieje lekarz moze zlecic wczesniejsze ja mialam robione w 9 tygodniu, dostalam skabusewanie do prywatnej kliniki nie do szpitala a pozniej juz kolejne mialam w szpitalu...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrz 2011, 15:49:27 »

Offline dzumbastc

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrz 2011, 09:17:54 »
Witam,dzieki za odpowiedzi;-)  wiec,oczywiscie bylam u lekarza,ginekologa tez,4ty tydz mam potwierdzony badaniem USG,2 razy w tyg mam isc na test z krwi,ktory ma wykazac czy dziecko rosnie,za 2 tyg kolejne USG.W pracy powiedzialam ze jestem w ciazy,nie ma problemu,narazie nie pracuje,jednak-pracuje za 60dkk przez posrednika,nie wiem co teraz,naleza mi sie pieniadze z komuny,ale coo mam im przyniesc? zwolnenie od lekarza?a co z moim posrednikiem,ma prawo mnie teraz zwolnic????

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrz 2011, 09:55:54 »
Jezeli nie pracujesz, to musisz dostarczyc zwolnienie od lekarza, wowczas bedziesz miala wyplacany zasilek chorobowy (zakladam, ze nabylas prawa do niego), w ciazy zasilek chorobowy jest platny 100%.
Jezeli chodzi o zwolnienie, to w Danii jest nieco gorzej, bo mozna zwolnic kobiete w ciazy. Oczywiscie nie z powodu ciazy, ale powod zawsze sie da wymyslec.
Jezeli tak by sie stalo, to jezeli nabylas praw do chorobowego czy urlopu macierzynskiego, bedzie Ci on wyplacany przez A-kasse (jezeli oplacalas skladki), albo kommune.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lis 2011, 00:13:21 »
Potwierdzic tak dla niej samej tak. Ale nie dla zakladu pracy, mam na mysli wiazace orzeczenie.

Bzdura. W ub. roku byłam w ciąży, w 5 tyg. zaczęłam mieć bóle podbrzusza ale nie krwawiłam, lekarka od razu wypisała mi zwolnienie z powodu problemów związanych z ciążą, i było to ważne dla mojego szefa bo od pierwszego dnia mojej nieobecnosci dostawał refundację. A im wcześniej szef się dowie że pracownica jest w ciąży tym lepiej bo nie może jej już od tego momentu zwolnić bo jest pod ochroną. Niestety tej ciąży nie donosiłam i wróciłam do pracy, ale teraz znowu jestem w ciąży i już w piątym miesiącu  :)

I JOMIR: w Danii NIE można zwolnić kobiety w ciąży. Jestem tutaj ponad dwadzieścia lat, przesiedziałam kilka w głównym zarządzie w związkach i sporo o tym wiem.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lis 2011, 07:20:30 »
Z powodu ciazy zwolnic nie mozna ale z powodu redukcji etatow owszem, nawet gdy kobieta jest w ciazy, tak przynajmniej bylo 3 lata temu... Taka informacje udzielono mi w 3F

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lis 2011, 09:04:40 »
Reksio: czy moglabys podac przepis prawny/link mówiacy ze nie mozna zwolnic kobiety w ciazy ?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lis 2011, 20:24:22 »
Do @ae@: jak tylko będę miała to ci prześlę  :)

[Posted on: 08 Lis 2011, 19:59:42]

@ae@: Wgł. FOA i Dansk Arbejdsgiverforening, jest to niemożliwe. Prawnie rzeczywiście taka możliwość istnieje, ale to pracodawca MUSI udowodnić w wiarygodny sposób, że zwolnienie nie ma NIC wspólnego z ciążą lub byciem na macierzyńskim, co praktycznie jest niemożliwością. Bo jeśli jest tak zwana redukcja etatów, to przez jakis określony czas nie ma prawa zatrudnić nikogo na miejsce ciężarnej. A zanim ją zwolni ma w pierwszej kolejnosci OBOWIĄZEK przeniesienia jej na inne stanowisko. Z tym się właśnie spotkałam siedząc w zarządzie, stąd była moja pewność  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lis 2011, 20:54:33 »
Czyli Jomir ma racje - z powodu ciazy nie mozna pracownicy zwolnic ale z kazdego innego powodu - tak.
Redukcja etatów, likwidacja wlasnie tego stanowiska pracy, zakonczenie projektu w którym bylo sie zatrudnionym, brak pracy/zamówien sa legalnymi powodami.

Owszem nie moze byc tak ze zwalnia sie ciezarna z powodu redukcji etatu a na drugi dzien zatrudnia sie kogos innego bo wtedy istnieje podejrzenie ze nie redukcja etatu byla przyczyna a ciaza.

Nigdzie nie jest okreslone jak dlugo brak zamówien ma trwac to znaczy ze mozna ciezarna zwolnic i po miesiacu ( to tylko przyklad) zatrudnic kogos innego bo teraz juz sa zamówienia, trzeba udowodnic ze nie wiedzialo sie o tych zamówienich wczesniej.

Nigdzie nie znalazlam przepisu prawnego mówiacego ze pracodawca ma obowiazek przeniesienia na inne stanowisko, byc moze w FOA overenskomst taki punkt istnieje ale ja go nie znalazlam.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lis 2011, 21:01:03 »
Ale trzeba pamiętać że to pracodawca ma obowiązek wszystko udowadniać, a więc i to że nie wiedział nic o kolejnych zamówieniach itp. O obowiązku przeniesienia na inne stanowisko czytałam między innymi, jakies trzy może cztery miesiące temu na stronie gravid.dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lis 2011, 21:01:03 »

co dalej z tymi dokumentami

Zaczęty przez mikaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11241
Ostatnia wiadomość 30 Lip 2009, 20:33:49
wysłana przez Jomir
co dalej

Zaczęty przez maciej.mDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4869
Ostatnia wiadomość 20 Lis 2014, 20:07:58
wysłana przez vordingborg
Powrót na stałe z Danii do Polski - co dalej?

Zaczęty przez FeliksDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 7954
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2017, 15:21:59
wysłana przez roga
wypadek i co dalej ....

Zaczęty przez lenna063Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5228
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2010, 23:43:52
wysłana przez roga
Wypadek, co dalej?