nio troszke skape
ale juz sie rozpisuje:) jestem w 31 tygodniu ciąży. W zeszly poniedzialek mialam robiony test obciążony glukozą (75 g) i wyszlo mi 9.5 nie wiem czy to duze odstepy od normy czy tez nie. Strasznie sie martwie czy wszystko bedzie dobrze. Diete juz ograniczylam.
Norma duńska to 9., polskie standardy są bardziej restrykcyjne i norma jest niższa. Ja miałam 8,75 więc na cukrzycę ciążową tutaj się nie załapałam, natomiast w Polsce miałabym ją stwierdzoną. W Danii norma również w najbliższym czasie również będzie obniżona, a samo badanie będzie przeprowadzone metodą tak jak miałam mierzone w Polsce - na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach a krew pobierana z palca. Ostatnio słyszałam, że Dania przoduje w leczeniu cukrzycy, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego obowiązuje przestarzała norma oraz metoda badania. Powinnaś przez jakiś czas robić badanie glukometrem 2 godz. po zjedzeniu posiłku, co pomoże w kontroli poziomu glukozy i eliminacji niewłaściwych pokarmów.
Weronika :)Skąpe info przesyłasz ale...
1.Unikaj w posiłkach wszystkiego co obciąża trzustkę :cukier,mięso (szczególnie wołowina)...produkty mleczne niestety też.
(resztę doczytasz)
2.min.51% każdego posiłku powinne stanowić surowe warzywa i owoce najlepiej eko
Najlepsza przy problemach z trzustką (jej częscią wewnątrz wydzielniczą odpowiedzialną za produkcję insuliny) jest dieta na surowo -to jednak dla wielu kwestia dyskusyjna.
3.Papaya jest owocem które pomaga odbudowywać/regenerować trzustkę.
pozdrawiam 
To ciekawe info o papai, gdzie można o tym więcej poczytać? Szkoda, że papaje są rzadko dostępne w sklepach, a jak już są, to mają smak niejadalny.
P.S.1. Chleb, ryż czy makaron można jeść, pod warunkiem, że są razowe a nie białe.
P.S.2. Z kolei na owoce trzeba uważać, gdyż niektóre zawierają bardzo dużo cukru