poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: piekarnia  (Przeczytany 10234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrejos

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 112
  • Reputacja: +2/-3
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Paź 2011, 14:37:30 »
Mialem kumpla,ktory pracowal w piekarni wiec widzialem jak to wyglada,zreszta sam mowil ze w Danii na zakwasie sie nie robi bo nie wolno.Jak ktos wczesniej wspomnial w Malmo robia chleb na zakwasie ,a to juz Szwecja.Sam tez jeszcze sie nie spotkalem z chlebem,ktorym mozna sie"zaciagnac" ;) gdy sie powacha to czuc ze jest to prawdziwy chleb na zakwasie...od razu dziecinstwo mi sie przypomnialo i stanie w kolejce w piekarni pelnej tych niezapomnianych zapachow... ;D
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2011, 22:04:20 wysłana przez Juta »

Offline kama

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
  • Wiadomości: 134
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Paź 2011, 19:52:42 »
Witam,
ja nie narzekam, Broń Boźe!!
zle odczytałyście to.. oczywiscie ze mamy siebie nawzajem, wiec spokojnie :):)
pozdrawiam serdecznie

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Paź 2011, 16:57:05 »
Surdejsbrød (na zakwasie) mozna kupic np. w dwoch wymienionych przeze mnie piekarniach; van Hauen i Bo Bech (na pewno tez w paru innych).
Tutaj czesc artykulu napisanego w zeszlym roku przez Mik Schack'a (bez watpienia kulinarny autorytet) na temat chleba:

"Det meste danske brød er noget decideret skidt at få i munden. Hvis du overhovedet når at få det i munden, inden det heliumfyldte bagværk svæver væk som en ballon.

Heller ikke, når de fabriksfærdige melblandinger får tilsat revet gulerod eller græskarkærner, retfærdiggør det de ublu prisstigninger. Eller når de dyre brød bliver slået op på at være ’håndæltet’ med spelt, klid, ler, fuglefrø, og hvad ved jeg.

Især når de i den sidste ende mest af alt minder om ubagt cement fremstillet på F.L. Schmidt. Men det sælger! Sikkert fordi vi ikke aner, hvordan godt brød skal være. Det giver plads til krejlerne.

Hvordan kan det for eksempel være, at man kan få fremragende baguettes overalt i Frankrig, men ikke et eneste herhjemme? Det nærmeste, vi kommer, er faktisk den forbagte stenovnsbaguette fra Frankrig, som er lavet på surdej, og som kan købes for en tier i Netto og Rema. Det er så også det eneste brød, man med fordel kan købe i et supermarked.

Den eneste måde at højne brødkvaliteten i Danmark på er ved, at bagerne holder op med at lynhæve og bage færdigblandet brødmiks om natten og i stedet sætter ordentligt brød til langtidshævning om eftermiddagen og først bager næste formiddag.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Paź 2011, 19:05:24 »
Spoko :)  oprocz tego, ze w watku chodzi o bulki  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline M z Horsens

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 187
  • Reputacja: +3/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Paź 2011, 21:21:43 »
Nie prościej kupić elektryczny piec do pieczenia,zrobić zakwas i ukręcić te parę bułeczek? Ja własnie w tej chwili piekę chlebek na zakwasie pyszny i filozofii do trzeba.

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Paź 2011, 22:16:54 »
Bulki na zakwasie?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline M z Horsens

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 187
  • Reputacja: +3/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Paź 2011, 22:20:16 »
a czemu nie, przepis na ciasto jest dokładnie ten sam tylko czs pieczenia krotszy ;)

poloniainfo.dk

Odp: piekarnia
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Paź 2011, 22:20:16 »

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Paź 2011, 22:59:14 »
Spoko :)  oprocz tego, ze w watku chodzi o bulki  ;D


Jomir spoko :)
Paru forumowiczow twierdzilo, ze tu nie uzywa sie prefabrykatow i jeden ze surdejsbrød jest zabroniony, musialem wiec do konca wyjasnic...

Offline czysio

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Wiadomości: 237
  • Reputacja: +3/-0
Odp: piekarnia
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Paź 2011, 14:08:15 »
jamjurand -(sedzia miedzynarodowy prof. Czysio)  , jak to przeczytałem to piekarnik mi się włączył w kuchni hehe. Trochę przeceniłeś moje wykształcenie ale dzięki  :). A tak poważnie to pracuję wśród piekarzy więc wiedzę posiadam. Jeśli piszę to o tym co wiem lub pytam znajomych dlatego nie jestem Hero Member a tylko Jr. Pozdro

poloniainfo.dk

Odp: piekarnia
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Paź 2011, 14:08:15 »