Regionalne > Kopenhaga

żółta karta

(1/3) > >>

grzech12:
witam wszystkich.mam pytanie.czy można wyrobić żółtą kartę na polski adres?pracuję w hotelu.mam kartę skatową i numer cpr.niestety nie mam zameldowania w kopenhadze.wiem,że jeśli miałbym meldunek to wyrobiłbym żółtą kartę bez problemu ale niestety nie mam.znajomy mówił mi że można ją wyrobić na podstawie polskiego adresu .czy to możliwe ?jeśli tak to gdzie mam się zgłosić i jak ta sprawę przedstawić?mam jeszcze jedno pytanie.pracuję w hotelu ok.miesiaca i dziś szefowa zapytała czy mam żółtą kartę bo nie wie co wpisać w rubryce adres.czy mogę stracić pracę z tego powodu,że nie posiadam żółtej karty?czy jest potrzebna dla pracodawcy,?bo do tej pory normalnie pracowałem tylko na numerze cpr

Tokent:
Tak mozna.

Nalezy udac sie do komuny adekwatnej do miejsca wykonywanej pracy ( czyli komuny ktora " obsluguje " teren gdzie pracodawca ma swoja siedzibe )

Bedzie potrzeba zabrac pozwolenie na prace . CPR  , id :) , nie wiem czy trzeba paski wyplat ale lepiej wez , umowe o prace .

Mozna podac agres najaki ma zostac przyslana karta , moze byc inny niz zameldowania .

Pozdrawiam

grzech12:
piękne dzięki.czy koniecznie potrzebne będzie pozwolenie na pracę?poniważ na dzień dzisiejszy mam tylko karte skatową z numerem cpr.nie starałem.jak rozumiem numer cpr i kontrakt to za mało...?konieczne jest też pozwolenie na pracę...?czy pracodawcy wogóle potrzebna jest moja żółta karta,skoro SKAT wydał mi numer cpr na polskim meldunku.co jednoznacznie oznacza że moge pracować.czy tak..?mam jeszcze jedno pytanie;czy żeby opłacać związki muszę mieć meldunek w danii?czy wystarczy tylko numer cpr i kontrakt?pozdrawiam i  idziękuję

Jomir:
Musisz sie udac do statsforvaltning by otrzymac pozwolenie na pobyt (na prace nie potrzeba - jestesmy w Unii). Po otrzymaniu pozwolenia musisz sie zameldowac. Po zameldowaniu karta zostanie przeslana poczta pod adres zameldowania.
Nie mozna otrzymac zoltej karty nie majac adresu w Danii.

[Posted on: 26 Paź 2011, 17:13:20]
Numer cpr ze Skat nie jest rownoznaczny z pozwoleniem na prace, ale jak pisalam, mieszkancy Unii nie potrzebuja. DOkument ze Skat powtierdza tylko, zgloszenie podatkowe.
Zeby oplacac zwiazki, trzeba miec adrees zamieszkania w Danii, legalna prace w Danii i numer cpr (nie od skat, ale ten sam).

grzech12:
dzięki.co mam zabrac idąc do statsforvaltning?czy kontrakt o pracę tez musze wziąc ze sobą.wolałbym miec wszystko potrzebne dlatego pytam.dzięki

[Posted on: 26 Paź 2011, 17:23:57]
dziękuję za wyjaśnienie.chciałbym jednak znać procedurę krok po kroku.nie otrzymam żółtej karty ,jeśli wcześniej nie odwiedzę statsforvaltning i nie otrzymam pozwolenia na pobyt...?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej