Regionalne > Kopenhaga
żółta karta
Jomir:
Kontrak warto miec ze soba. Zoltej karty nie otrzymasz, jezeli nie masz zameldowania. A zamelodowac sie mozesz dopabuse jak otrzymasz pozwolenie na pobyt.
anciol7:
Do otrzymania żółtej karty NIE JEST POTRZEBNE zameldowanie, jednak będzie ona wystawiona na adres polski. Potrzebny jest kontrakt o pracę (może być z vikaru) i CPR. Od czterech miesięcy posiadam taką żółtą kartę na adres polski a nie mam zameldowania w Danii. Karta ta w momencie zatrudnienia jest równoznaczna z posiadaniem ubezpieczenia przez państwo Duńskie i respektowana w krajach unijnych.
grzech12:
no to teraz sam juz nie wiem.od znajomych słyszałem właśnie tak jak piszesz ,że jednak można mieć na polski adres żółtą kartę.byłem dziś w głównym Københavns Borgerservice.i kobieta tam urzędująca odesłała mnie z niczym.powiedziała ,że muszę mieć meldunek w danii.czy możesz mi to troche naświetlić jak to załatwić.mówię tylko po angielsku.może jakbym poszedł z kimś kto mówi po duńsku?
Jomir:
Na stronie jednej z kommun mozna przeczytac:
Udlændinge, der flytter til Danmark:
Enhver person, der har bopæl i Danmark (dvs. er tilmeldt folkeregistret), har ret til alle offentlige sundhedsydelser. Dine rettigheder dokumenteres ved sundhedskortet, som du får fra din bopælskommune.
Obcokrajowcy, ktorzy przeprowadzili sie do Danii:
Kazda osoba, ktora ma MIEJSCE ZAMIESZKANIA w Danii (tzn. jest zgloszona w Rejestrze Ludnosci), ma prawo do wszselkich publicznych uslug zdrowotnych.
Twoje prawo do tego potwierdza karta zdrowotna, ktora otrzymasz z kommuny, w ktorej ZAMIESZKUJESZ.
Czyli adres jest potrzebny.
Mozna otrzymac jakas (nigdy jej na oczy nie widzialam) specjalna karte (et særligt sundhedskort), ktora wydaje sie w kommunie, w ktorej sie pracuje. Wowczas, nie jest potzrebny dunski adres zamieszkania. Nie sa to jednak te same karty. Nie wiem niestety czym sie roznia.
Jedyna roznice jaka dostrzegam, jest ograniczony czas waznosci karty specjalnej (2 lata).
roga:
Sprawa tzw. specjalnej zoltej karty" wyglada nastepujaca:
Specialna ”zolta karte” mozna uzyskac jezeli ma sie obowiazek podatkowy okreslony jako ”grænsegænger”, to znaczy ze miejscem normalnego pobytu jest kraj pochodzenia (np. Polska), a w Danii uzyskuje dochod. Karta ta nazywa sie potocznie ”grænsegængerbevis”.
Karta ta nie rozni sie w zastosowaniu niczym od normalnej karty za wyjatkiem adresu (adres polski) orazokresem waznosci – wystawiana maksymalnia kazdorazowa na 2 lata.
Warunki uzyskania tej karty:
• Miejsce zamieszkania w innym kraju Unii i praca w Danii
• Wplacasz skladki ATP
• Nie pracujesz w kraju stalego zamieszkania
• Prowadzisz samodzielna dzialalnosc gospodarcza i masz dunski CVR nr.
• Otrzymujesz dunska Efterløn ale zamieszkujesz w innym kraju Unii
• Jestes emeryta w Danii ale zamieszkujesz w innym kraju Unii
Dodatkowy warunek to ilosc godzin pracy: min. 9 godz. tygodniowo, 18 godz. w ciagu 2 tygodni i 39 godz. miesiecznie.
Karta daje prawo doswiadczen na takiej samej zasadzie jakbys mieszkal na stale w Danii to znaczy pomoc lekarska, pobyt w szpitalu, dodatek/znizka na zakup lekars, dentysty, fizjoterapii itp.
Karta jest wazna tylko dla osoby na ktora jest wystawiona a nie dla czlonkow rodziny w tym dzieci. Dzieci osoby/podatnika o statusie ”grænsegænger” ubezpieczone sa w swoim kraju i tam musza korzystac ze swiadczen.
Karta jest wazna jako dowod ubezpieczenia zdrowotnego w czasie podrozy do innych krajow Europy, ale zaleca sie wyrobienie ”niebieskiej” karty ubezpieczeniowej.
Wystawienie karty nie kosztuje, ale w przypadku jej utraty i wystawienia nowej karty placi sie 175 kr.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej