poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: żółta karta  (Przeczytany 4424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzech12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
żółta karta
« dnia: 26 Paź 2011, 16:46:30 »
witam wszystkich.mam pytanie.czy można wyrobić żółtą kartę na polski adres?pracuję w hotelu.mam kartę skatową i numer cpr.niestety nie mam zameldowania w kopenhadze.wiem,że jeśli miałbym meldunek to wyrobiłbym żółtą kartę bez problemu ale niestety nie mam.znajomy mówił mi że można ją wyrobić na podstawie polskiego adresu .czy to możliwe ?jeśli tak to gdzie mam się zgłosić i jak ta sprawę przedstawić?mam jeszcze jedno pytanie.pracuję w hotelu ok.miesiaca i dziś szefowa zapytała czy mam żółtą kartę bo nie wie co wpisać w rubryce adres.czy mogę stracić pracę z tego powodu,że nie posiadam żółtej karty?czy jest potrzebna dla pracodawcy,?bo do tej pory normalnie pracowałem tylko na numerze cpr

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
Odp: żółta karta
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Paź 2011, 16:51:39 »
Nikt z powodu braku żółtej karty nie powinien cię zwolnić,prosciej było wyrobić niebieską kartę w PL,warto ją mieć,w razie jakichkolwiek problemów ze zdrowiem.O wydanie żółtej karty starasz się w Kommunie,a jak wygląda sprawa gdy nie masz adresu zameldowania nie wiem.

Offline grzech12

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Paź 2011, 16:55:35 »
piękne dzięki.czyli pracodawca w jakiejs tam rubryce z adresem może wpisać mój polski adres?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Paź 2011, 17:34:00 »
Nie wiem na jak dlugi okres masz te prace, ale moze warto znalezc meldunek na terenie Danii, miec dunskie ubezpieczenie, czas zamieszkania w Danii liczy sie do przyszlej dunskiej emerytury.

Offline krzysieksolar

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Paź 2011, 19:32:54 »
Idź do komuny i powiedz że chcesz żółtą kartę ale nie masz meldunku. Dostaniesz żółtą kartę tylko nietłoczoną. Jest na niej polski adres i wygląda prawie tak samo jak ta normalna żółta karta. Co do niebieskiej karty to nie będziesz jej potrzebował jak dostaniesz tą. Obowiązuje wszędzie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Paź 2011, 21:06:19 »
Nietloczone karty sa wydawane obecnie wszystkim, rowniez Dunczykom. Inna firma wygrala przetarg na produkcje kart i wybrano tansze rozwiazanie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kicia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 13
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2011, 21:53:36 »
Idź do komuny i powiedz że chcesz żółtą kartę ale nie masz meldunku. Dostaniesz żółtą kartę tylko nietłoczoną. Jest na niej polski adres i wygląda prawie tak samo jak ta normalna żółta karta. Co do niebieskiej karty to nie będziesz jej potrzebował jak dostaniesz tą. Obowiązuje wszędzie.
co do tego że żółta obowiązuje wszędzie to się grubo mylisz bo w Polsce z niebieską kartą czasami przyjąć nie chcą tylko przeganiają do innej przychodni mówiąc że SWOICH dużo mają przykre ale niestety prawdziwe  :(

[Posted on: 27 Paź 2011, 21:49:43]

a co do adresu to może być to adres grzecznościowy c\o tam gdzie przychodzi Twoja poczta

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Paź 2011, 21:53:36 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2011, 23:09:12 »
witam wszystkich.mam pytanie.czy można wyrobić żółtą kartę na polski adres?pracuję w hotelu.mam kartę skatową i numer cpr.niestety nie mam zameldowania w kopenhadze.wiem,że jeśli miałbym meldunek to wyrobiłbym żółtą kartę bez problemu ale niestety nie mam.znajomy mówił mi że można ją wyrobić na podstawie polskiego adresu .czy to możliwe ?jeśli tak to gdzie mam się zgłosić i jak ta sprawę przedstawić?mam jeszcze jedno pytanie.pracuję w hotelu ok.miesiaca i dziś szefowa zapytała czy mam żółtą kartę bo nie wie co wpisać w rubryce adres.czy mogę stracić pracę z tego powodu,że nie posiadam żółtej karty?czy jest potrzebna dla pracodawcy,?bo do tej pory normalnie pracowałem tylko na numerze cpr
Dokladnie opisalem dzisiaj problematyke "zoltej karty" w watku Regionalne, gdzie zamieszczony jest taki sam temat "zolta karta".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Paź 2011, 23:09:12 »

Karta sim do iPhona5

Zaczęty przez raven123Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7658
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2013, 22:00:07
wysłana przez raven123
pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2