Ogólne > Edukacja

sosu skole a DU2

(1/3) > >>

iko22:
Jestem polska pielegniarka, ktora otrzymala juz warunkowa dunska autoryzacje  z Ministestwa Zdrowia w Kopenhadze. Postanowilam zlozyc dokumenty do sosu skole na kierunek sosu assistent, czyli jakby drugi kolejny poziom nauczania w tej szkole aby moc nabrac doswiadczenia w obszarze dunskiej sluzby zdrowia i wzmocnic swoj fachowy jezyk. Niestety otrzymalam odpowiedz odmowna z uwagi na to, ze posiadam egzamin prøve i dansk 2. Odpowiedziano mi, ze na sosu assistent wymagana jest trojka lub 9-10 klasa lub musze zaczac edukacje od sosu hjælper co niestety dyskredytuje mnie i moje wyksztalcenie. Czy ktos orientuje sie w zasadach przyjmowania do szkoly na ten kierunek i czy faktycznie podjecie nauki w szkole sredniej przez osobe uznana jako pielegniarka w danii jest uzaleznione od tego jaki mam egzamin jezykowy?? Aha... socjaldemokraci dopuszczaja DU2 jako egzamin jezykowy upowazniajacy do skladania dokumentow o obywatelstwo. Czy w dziedzinie edukacji nic nie zmienilo sie?

inna:
Jestes po licjencjacie czy po innej szkole medycznej ? Nie wiem dlaczego zaczynasz znow nauke. Masz chyba jakies doswiadczenie z Polski itd. Nie wiem jaki jest twoj status tu w DK. Szukaj  pracy w domu starcow popracuj z 2 lata. Nabierzesz troche doswiadczenia a pozniej szukaj pracy w szpitalu.
Co do papierkow z j. dunskiego nie mam pojecia bo ja mam wszyskie moduly i mnie przyjeli tam gdzie chcialam.

Przemysl sprawe !!!!!

agg:
Hej ,wlasnie skonczylam sosu-hjælper w Århus i skladalam papiery dalej na assisent do dwoch szkol - Århus i Silkeborg ale niestety bez szczescia.Znam duzo osob ,ktore skladalo papiery dalej i ze wzgledu na to,ze jest tak duzo chetnych nie jest latwo sie dostac na kolejny etap ...Podobno w rejonach Thisted jest latwiej .

Zastanawia mnie dlaczego masz DU2 skoro masz tyle lat nauki z PL ?W szkole jezykowej powinni Cie zapisac na DU3 .
Skad jestes ? Z tego co sie orientuje w Århus w tej chwili sa male szanse na dostanie sie na kierunek hjælper .Mimo ,ze jestes juz pielegniarka proponuje Ci przejsc oba kierunki ,masz szanse zrobic to w krotszym czasie niz normalnie i ze wzgledu na to ,ze jestes juz pielegniarka mozesz byc zwolniona z czesci przedmiotow...kolejny plus zdobedziesz doswiadczenie i nauczysz sie jezyka fachowego , i ogolnie uwazam,ze jezyk ktory ucza w sprogcenter rozni sie bardzo od takiego jezyka ,ktory uzywa sie wsrod dunczykow .Szczerze mowiac to dopabuse w Sosu nauczylam sie jezyka dunskiego i wiem ,ze jeszcze sporo przede mna ,zeby poslugiwac sie tym jezykiem tak jak powinno ...

Kolejny plus to SU i Elevløn .

Ze wzgledu na to ,ze jest teraz zastoj na rynku pracy i Århus kommune nie zatrudnia na razie wiecej osob dobrze jest "zbierac" wyksztalcenia ,pozniej bedziesz miala wieksze szanse na rynku pracy  ;)

Juta:
No wlasnie, napisz gdzie mieszkasz. Jesli staralas sie o przyjecie do szkoly w Kopenhadze tej na Vognmagergade, to jest to chyba najgorsza szkola w calej Danii, w ktorej panuje totalny chaos, nikt tam niczego nie wie, balagan totalny.
Z innej bajki. Jestes swiadoma tego, ze jesli zdecydujesz sie na zrobienie asystenta, to raczej nie znajdziesz pracy jako pielegniarka? Bedziesz miala zbyt dluga przerwe i raczej bedziesz musiala pogodzic sie z praca asystenta.

iko22:
No wiec odpowiem po kolei (dzieki za zainteresowanie tematem) Dlaczego DU2? Tuz po przyjezdzie do Danii rozpoczelam szkole, nie znalam nikogo bieglego w dziedzinie szkoly jezykowej. Myslalam - sredni poziom bedzie ok teraz wiem, ze nie - odczuwam to sama oceniajac moj poziom jezykowy oraz widze bezuzytecznosc PD2. Ukonczylam Liceum Medyczne w Polsce oraz mam 10 letni staz pracy w Polsce. Jak pisalam wczesniej Dunskie Ministerstwo uznalo moj dyplom i uzyskalam warunkowa autoryzacje pielegniarki na terenie Danii. WARUNKOWA oznacza to, ze musze podjac prace w szpitalu w oddziale chirurgii lub interny (wytyczne) i tam jak oni twierdza uzupelnic wiedze w roznicach wyksztalcenia. Po okresie kilku miesiecy szpital wystawia opinie, ktora jest ostatnim krokiem w uzyskaniu stalej autoryzacji i swobodnego wyboru miejsca (oddzialu). 
Dlaczego chce sie ksztalcic skoro mam wyksztalcenie? Chodzi mi tylko o jezyk... po ukonczeniu sprogcenter niestety nie czuje sie na silach aby podjac prace jako pielegniarka zgodnie z wytycznymi ministerstwa. Pomyslalam - pal szesc! zaczne od sosu assistent no i zonk. Brak PD3! Tu dzieja sie dziwne rzeczy, nawet po ukonczeniu sosu hjælper nie ma gwarancji na kontynujacje nauki w szkole na kierunku sosu assistent. Zbyt duzo chetnych.
Chce zapytac na koniec... piszecie, zeby podjac prace w domu starcow. Jako kto? Pracownik czy praktykant (gratis) Jesli nie mam usnankcjonowanego na stale statusu zawodowego czy moge sie starac o prace w plejehjem? Jakie macie doswiadczenia? Uwazacie, ze bez uregulowanej autoryzacji wyraza zainteresowanie moja osoba? Nie mowie tu oczywiscie o stanowisku pielegniarki! Mowie tu ogolnie o szansie na jakiekolwiek stanowisko w sluzbie zdrowia. Zaznaczam, ze nie czuje sie na silach z jezykiem. Lecz rowniez wiem, ze jesli nie wyladuje w dunskim srodowisku nigdy tego jezyka nie opanuje. Pozdrawiam i czekam na Wasze doswiadczenia z dunska sluzba zdrowia.

[Posted on: 01 Lis 2011, 11:03:51]
aha i jeszcze do JUTY... piszesz, ze jesli zrobie asystenta to nie bede mogla pracowac jako pielegniarka (zbyt duza przerwa). Ja w zawodzie pielegniarki nie pracowalam od 1994 roku i uzyskalam tu autoryzacje o ktorej pisze. Wyobraz sobie, ze ich to nawet nie interesowalo. Musze odbyc staz na jednym z dwoch odzdzialow ale tylko dlatego, ze sa to umowy unijne, ktore spapraly Izby Pielegniarskie. Gdybym skonczyla studia - problemu nie byloby wcale. Ale ze jestem starej daty hahahaha to mam Liceum i problem:) I wiesz... tak naprawde to po tylu latach mam stres a sosu assistent nie przeraza mnie. To ciagle ten jezyk. Ogranicza czlowieka przeokropnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej