poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Miejsca szczupakowe/sandaczowe  (Przeczytany 16190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +1/-0
Miejsca szczupakowe/sandaczowe
« dnia: 30 Paź 2011, 21:56:45 »
Witam

Czy ktoś z forumowiczów mógłby podpowiedzieć gdzie w okolicach Kopenhagi można połowić szczupaka/sandacza na spinning?
Ja mieszkam na Bronshoj i mam pod nosem jezioro Utterslev Mose.Jest bardzo rozległe ale niestety płytkie a miejsc gdzie można połowić z brzegu -jak na lekarstwo.
Dodatkowo oficjalnie wędkować tam nie można:-)

Prosiłbym o jakieś wskazówki, najlepiej z załącznikiem z mapy google

Pozdrawiam serdecznie
Zapalony wędkarz

fiskeren30

• Gość
Odp: Miejsca szczupakowe/sandaczowe
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Paź 2011, 11:40:49 »
Witam!
Okolice Kopenhagi to to niestety nie są, ale wędkarskie emocje gwarantowane....polecam wycieczkę 150 km i zapraszam na jezioro w Maribo. Biorą ładne bestie, dziennie (np wczoraj w ciągu 3 godzin) wyciągnąłem łącznie 7 szt, średnio ważyły od 3 do 9 kg. Łowię na dwie żywcówki i spinning, wymagane jest to najzwyklejsze zezwolenie, które możesz kupić w każdym urzędzie pocztowym. Ja złowionych ryb oczywiście nie zabieram, ale zdarzają się nasi rodacy tzw "głodni", którzy nawet niewymiarowe sztuki pchają do wora. BTW...tak mi się przypomniało, kiedy mieszkałem na Hvidovre łowiliśmy leszcze, liny i szczupaki przy Gl.Køge Landevej...tam po obu stronach drogi w krzakach są dwa stare bunkry połączone kanałem...ładna rybka tam była, nie wiem czy jeszcze jest, ale warto spróbować.
Połamania!

Offline Tokent

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Paź 2011, 16:12:57 »
Fiskeren....

Pomnik Ci postawie  :) jak wkleisz linka z lokalizacja dokladna tej miejscowki na Hvidovre :)

Szczupakowo :

- na wprost portu w Hundige , przeplywanka do jeziorka 2 mostki , mozna lapac w przeplywance albo w jeziorku.
- malutki stawik na Greve w poblizu autostrady.

Pozdrawiam i polamania kija  :)

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Paź 2011, 16:44:56 »
Tokent, ten malutki stawik w Greve to ten obok boisk?
A miejscówka w hundige to to?http://imageshack.us/photo/my-images/266/hindigeprzeplywanka.jpg/

I to o czym pisał fiskeren, to z mapy google widać dwa miejsca-są to długi kanał
Oto widok z mapy http://imageshack.us/photo/my-images/401/kogelandevejk.jpg/

Offline Tokent

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Paź 2011, 16:55:54 »
Tokent, ten malutki stawik w Greve to ten obok boisk?
A miejscówka w hundige to to?http://imageshack.us/photo/my-images/266/hindigeprzeplywanka.jpg/

I to o czym pisał fiskeren, to z mapy google widać dwa miejsca-są to długi kanał
Oto widok z mapy http://imageshack.us/photo/my-images/401/kogelandevejk.jpg/

Tak to ten przy boiskach . Szczupak , okon ale maly  i jakies plocie

Dokladnie , patrzac na zdjecie t ow prawa strone , przeplywanka na gorze i jeziorko na dole .
Na jeziorku trzeba daleko zucac , i  jest dosyc plytko . Przeplywanka jest dziwna , przy przepuscie jest dosyc gleboko - 2-3 metry , dalej plycizna tak od 4-5 metrow od przepustu. Jest tez tam uciag wody , drazni to czasami .

Dzieki za linki o/

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Paź 2011, 19:00:27 »
Rycerzyk111...to jest właśnie ta miejscówka, szczególnie południowa (szersza) część tego kanału, głębokość dochodzi tam do 2m i piękna ryba tam pływa; lin, leszcz 3kg to nic nadzwyczajnego, szczupaki raczej trzymają się drugiej, nieco dzikszej strony....mam miłe wspomnienia z tego łowiska

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2011, 19:25:23 »
Dzięki fiskeren za informacje.Na ten kanałek pojadę w sobotę za tym szczupłym.
A powiedz o tym jeziorze maribo-można tam rowerem dojechać?Znaczy się eską w pobliże a potem rowerkiem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Paź 2011, 19:25:23 »

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Paź 2011, 20:03:39 »
Rycerzyk dojedziesz bez problemu pociągiem...musisz wziąć kurs na Nykøbing Falster i potem do Maribo, czy jakoś tak, nie wiem dokładnie bo pociągi znam tylko ze znaczków pocztowych  :D  A ze stacji w Maribo do jeziorka jest ok 1km może mniej...nie ma sensu płacić za bilet na rower, do tego stracić prawko w drodze powrotnej...wiesz jak to na rybkach  ;) Gdybyś się wybierał i potrzebował jakichkolwiek wskazówek to się odezwij. Jakby co to mam łódeczkę z silnikiem i echosondą...można poszukać rybki

Offline maro75

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Paź 2011, 20:33:39 »
witam!
świetne miejsce na szczupaczki jest na Furesø od strony Holte.

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Paź 2011, 23:14:22 »
Siema Rycerzu .Moge Ci polecić 6 zon od kopen birkerod tam kiedys poznalem Polaka wlasnie w trakcie "łowienia" byl kolezka i bardzo zadowolony mowil ze dunczycy w szoku jak on to robi (stary kłusol gdzies tam z okolic Poznania  ;D) ze co chwile cos ma .Tam niedaleko stacji jest stawik mam nadzieje ze nie bedziesz jak on łapac kaczek i holować jak jakiegoś latawca tak jak on  ;D ;D pozdrawiam
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lis 2011, 14:53:48 »
Rycerzyk dojedziesz bez problemu pociągiem...musisz wziąć kurs na Nykøbing Falster i potem do Maribo, czy jakoś tak, nie wiem dokładnie bo pociągi znam tylko ze znaczków pocztowych  :D  A ze stacji w Maribo do jeziorka jest ok 1km może mniej...nie ma sensu płacić za bilet na rower, do tego stracić prawko w drodze powrotnej...wiesz jak to na rybkach  ;) Gdybyś się wybierał i potrzebował jakichkolwiek wskazówek to się odezwij. Jakby co to mam łódeczkę z silnikiem i echosondą...można poszukać rybki

Cos nie rozumiem tu;-)Za bilet na rower nie płacę i tak a stracić prawko?Nie mam prawka:-)Wsiadam w eskę z rowerem i dalej do tego jeziorka.
Znaczy co?Chcesz mi pożyczyć łódkę?:-D

[Posted on: 01 Lis 2011, 14:28:33]

Siema Rycerzu .Moge Ci polecić 6 zon od kopen birkerod tam kiedys poznalem Polaka wlasnie w trakcie "łowienia" byl kolezka i bardzo zadowolony mowil ze dunczycy w szoku jak on to robi (stary kłusol gdzies tam z okolic Poznania  ;D) ze co chwile cos ma .Tam niedaleko stacji jest stawik mam nadzieje ze nie bedziesz jak on łapac kaczek i holować jak jakiegoś latawca tak jak on  ;D ;D pozdrawiam

No, no.Z mapy wygląda obiecująco.Widzę tam pełno małych kładek-czy są one dostępne dla wszystkich?
Są też zakola, jednak jakby główka.Wygląda smakowicie:-)
Powiedz co z tymi kładkami i dostępnością do brzegu?

[Posted on: 01 Lis 2011, 14:33:20]

witam!
świetne miejsce na szczupaczki jest na Furesø od strony Holte.

maro napisz coś więcej.potężne to jezioro!A w zasadzie te jeziora dwa.Mówisz pewnie o miejscy przy przystani łódek?Można się tam kręcić bez problemu?Czy to teren tego klubu?

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lis 2011, 16:19:01 »
Rycerzyk Twój wybór...chciałem zasugerować że nie ma sensu ciągnąć roweru skoro jeziorko jest blisko.  Żony i łódki nie pożyczam, ale pływam dość często i czasem mam miejsce żeby ewentualnie kogoś zabrać

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lis 2011, 18:15:39 »
Rycerzyk Twój wybór...chciałem zasugerować że nie ma sensu ciągnąć roweru skoro jeziorko jest blisko.  Żony i łódki nie pożyczam, ale pływam dość często i czasem mam miejsce żeby ewentualnie kogoś zabrać

Jasne, jasne.Żartowałem.Wiesz co, najprędzej weekend.Mam wolną sobotę i niedzielę.
Gdzie mięli byśmy się spotkać?Odebrałbyś mnie ze stacji?

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lis 2011, 18:42:51 »
Może być ze stacji, looknij w rozkłady jak tam Ci dojazd pasuje. Chcesz spinningować czy łowić na żywca? Jak na żywca to mogę nałowić wcześniej

Offline Rycerzyk111

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lis 2011, 18:53:58 »
Dobra sprawdze rozkład i się zdzwonimy.
Wiesz co, myślę, że pospiningować tylko.Na żywca nigdy wcześniej nie łapałem a słyszałem że to nie takie proste przy szczupaku.
Moj mail dajmos69@gmail.com

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lis 2011, 18:53:58 »

jak dojechać z jednego miejsca do drugiego?

Zaczęty przez malwkaDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3893
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2012, 15:15:07
wysłana przez malwka
Miejsca w Vejle, które lepiej omijać.

Zaczęty przez kubenckiDział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10797
Ostatnia wiadomość 09 Lip 2019, 15:27:23
wysłana przez Nightworker
WYPLACENIE FERIEPENGE w przypadku opuszczenia miejsca pracy ???????

Zaczęty przez PolaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6456
Ostatnia wiadomość 25 Maj 2011, 22:13:04
wysłana przez faja
Sjælland - ciekawe miejsca

Zaczęty przez veraDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4260
Ostatnia wiadomość 29 Paź 2008, 08:43:55
wysłana przez vera
Jak powinno wyglądać w Danii wyposażenie miejsca pracy