poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pomocy urzad skarbowy w polsce egzekucja za nabusezliczenie sie w danii!!!  (Przeczytany 38585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline despero51

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
mam pytanie do viper30
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lut 2011, 15:53:40 »
i jak zakonczyła sie twoja sprawa bo ja mam taką samą sytuacje i czy ta pani załatwiająca w danii cos pomogła bo niewiem czy warto z gory jej płacic ?????????????

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: mam pytanie do viper30
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lut 2011, 16:50:09 »
i jak zakonczyła sie twoja sprawa bo ja mam taką samą sytuacje i czy ta pani załatwiająca w danii cos pomogła bo niewiem czy warto z gory jej płacic ?????????????

Viper od 6 lat mieszka szczesliwie w Niemczech, gdzie ma rodzine i pracuje i ma juz obywatelstwo. Oczywiscie nie skonsultowalem z nim i dlatego nie moge podawac szczegolow. Sprawa z pania, ktorej numer telefonu otrzymal od forumowicza, niewiele dala i sprawa podatkowa w zasadzie byla z gory przegrana. Viper wyjechal z Danii w 2005, nawet nie pojechal do PL tylko bezposrednio do Niemiec gdzie znalazl lepsza prace. Wyjezdrzajac z Danii nigdy nie rozliczal sie z podatkiem i z czasem narosla powazna kwota + odsetki.

Oczywiscie postepjac zgodnie z prawem podatkowym, wpierw odwolania do kolejnej instancji, potem do najwyzszej instancji podajac argumenty braku rozliczenia itp.
Wszystkie z jednym rezultataem – negatywnym dla Vipera.. Vipert winien znaczacej kwoty. Ale nie zawsze trzeba zadawalac sie podanymi praz Skat §§ prawa podatkowego. Zanajac przepisy prawa podatkowego nalezy zwsze sprawdzic sprawdzic czy podane §§ przez Skat rzeczywiscie upowazniaja do podejtej decyzji i czy byc moze istnieja inne przepisy i §§, ktore moglyby otworzyc furtke do "odwrocnia" chociazby czesciowego, niekorzystnej sytuacji. Dodam jeszcze, ze sprawa juz dawno byla oddana do US w Polsce, ktory nawet za pomoca policji, znalazl aktualny adres podatnika i zaczela sie egzekucja naleznosci Skat.
Po kilku miesiacach wertowania przepisow, wyrokow sadaowych w podobnych sprawach, a byl to juz listopad 2010, nagle Eureka! jest...Kolejne sporzadzanie wniosku, juz nie do najwyzszej instancji podatkowej ale bezposrednio do Ministerstwa. Ministerstwo odpowiedzialo za posrednictwem Skatu/Inddrivelsescenter, ze niestety, moja konkluzja jest bledna, ale w tym samym uzasadnieniu swojej decyzji, powolala sie na pewne rozstrzygniecie jako przyklad utrzymania swojego stanowiska w tej sprawie. I wlasnie w tym przykladzie i zacytowanym przepisie, kiedy zaczalem analizowac blizej ta sprawe znalazlem odpowiedz. Skat blednie zainterpretowal wlasny przepis. Kolejna "petycja" i wreszcie w grudniu 2010 fantastyczna nowina. Viper30 nie bedzie zwracal ani jednej korony dla Skat, przeciwnie dostanie zwrot w postacli nieslusznie potraconego podatku wtedu kiedy pracowal + odsetki. Nowe rozliczenie 2005 bedzie 7. marca 2011 w jego teczce podatkowej. Egzekucja US zostala wstrzymana. A koszt takiej "operacji" - nie wyzszy niz tej Pani, ktorej telefon Viper otrzymal i z ktora rozmawial na ten temat. Inna sprawa jest, ze koszt mojej pomocy byl niespolmierne niski do wkladu pracy, ale nie zawsze chodzi o "kase". Samo wyzwanie ma conajmniej taka sama wage jak materialne zadoscuczynienie uzycia czasu i wiedzy,
o czym nie raz przekonalo sie olbrzymie grono osob/forumowiczow zwracajacych sie do mnie w swoich sprawach. Prosze nie traktowac mojego postu jako samoreklamy ktorej absolutnie nie potrzebuje. Poczta pantoflowa, jest najlepsza reklama  czego dowodem jest okolo 90 zloszen o pomoc w tym roku, czesto osob ktore wczesniej korzystaly z mojej pomocy. Zycze wszystkim "dobrych rozliczen" w zwiazku z propozycja Skatu dot. rozliczenia 2010, ktora bedzie dostepna po 7. marca 2011.
Dodam tylko ze ww sprawa to tylko jedna z nielicznych. Kilkanascie tego typu spraw w ciagu jednego roku podatkowego to duzo, w tym sprawy osob, ktore od dawna sa juz w Polsce. Tylko jedna jak to sie mowi ”splonela na panewce” – jezeli ktos jeszcze pamieta takie stare powiedzenie. No, ale ja do mlodzikow juz sie nie zaliczam.

Offline despero51

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
dziekuje roga za odpisanie. moja sytuacja wyglada tak: w danii bylem w 2007 roku ok 5 miesiecy i w 2008r ok 4 miesiecy.z dani przychodziły jakies papiery ze SKATu ale tu nikt tego nie umial przetłumaczyc takze nic z tym nie robiłem. teraz przyszedł do mnie komornik z urzedu skarbowego i mowi ze dania upomina sie o podatek- z 2007 roku 21 tysiecy zł a z 2008r 7 tysiecy zł . komornik wział zabezpieczył samochud i z koncem marca moze mi go zabrac. kabusewnik urzedu skarbowego mowi zeby to szybko jakos wyprostowac bo zajmą nawet nieruchomosci ale sam nie wiedział jak pomoc.  ja nie wiem do kogo z tym isc i co z tym robic dlatego prosilbym o pomoc.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Wyslalem odpowiedz na priv.

Offline dunczyk73

• Podziękowania
Pomocy z rozliczeniem SKAT!!!
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lis 2011, 13:42:29 »
Mam niemal identyczny problem jak Viper,właśnie dostałem pismo ze SKAT-u o wpłacie kwoty 51000 koron do 21dni i formułke że jak nie zapłacę to będą mnie ścigać poprzez urząd mojego kraju.Proszę o kontakt użytkownika ROGA!!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
Odp: Pomocy z rozliczeniem SKAT!!!
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lis 2011, 17:06:20 »
Mam niemal identyczny problem jak Viper,właśnie dostałem pismo ze SKAT-u o wpłacie kwoty 51000 koron do 21dni i formułke że jak nie zapłacę to będą mnie ścigać poprzez urząd mojego kraju.Proszę o kontakt użytkownika ROGA!!!

Problemy tego typu powstaja wylacznie z winy podatnika. Pismo, ktore otrzymales ze Skat, nie jest jedynym pismem jakie Skat wyslal. Skat wysyla kilka pism z propozycja swojego rozliczenia, podkreslajac mozliwosc zmiany rozliczenia przez podatnika w okreslonym terminie pod warunkiem udokumentowanych pozycji (najczesciej ulg podatkowych), ktore Skat nie wzial pod uwage w swojej propozycji rozliczenia. Ostateczny krok Skatu, to przekazanie sprawy do polskeigo urzedu o wtegzekwowanie swoich naleznosci. 

poloniainfo.dk

Odp: Pomocy z rozliczeniem SKAT!!!
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lis 2011, 17:06:20 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310937
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17416
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39905
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46281
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42909
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand