poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pomocy urzad skarbowy w polsce egzekucja za nabusezliczenie sie w danii!!!  (Przeczytany 38608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline viper30

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
 :(
Bardzo prosze o pomoc co moge zrobic sciga mnie polski urzad skarbowy ,a mianowicie  pod koniec 2004 roku i prawie caly 2005 pracowalem w danii, pojechalem tam przez firme T&S a pracowalem przez JobServer. Dunskiego ani angielskiego jezyka nieumialem wszystko zalatwiala nam firma mielismy tyle i tyle na godzine i bylo ok, pod koniec 2005 roku zjechalem do polski i w polsce w biurze zapytalem sie o rozliczenie, natomiast Pani powiedziala mi ze jezeli nie bede wracal juz do Danii to niemusze sie rozliczac i tak tez zrobilem nabusezliczylem sie. Od 2006 roku mieszkam w niemczech ale w polsce jestem dalej zameldowany ,przychodzily jakies listy z danii ale mnie w polsce nie bylo tylko telefonicznie mama mi mowila ,a ja myslalem ze jakies niewazne papiery jeszcze po dunsku i niepolecone(a okazalo sie ze ze SKATA)!!! Teraz mamy 2010 rok i Urzad skarbowy wszcza egzekucje z rachunku bankowego fakt ze w polsce nic niemam poniewaz tam nie mieszkam tylko pytanie co moge z tym jeszcze zrobic chodzi tu o kwote 22.000zl.  Czy jest jeszcze jakas szansa odkrecic to w danii po tak dlugim czasie????? Prosze pomozcie albo dajcie jakas informacje jezyka nieznam i nawet sie ze skatem nie dogadam telefonicznie :(    Wcale sytuacja finansowa nie wyglada u mnie najlepiej i przez taka glupote teraz tylko problemy,wiem ze niewiedza nie tlumaczy ale naprawde niewiedzialem ze musowo trzeba sie rozliczyc :(
Pozdrawiam i mysle ze ktos moze udzielic jakiejs informacji!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Sytuacja nie wyglada zbyt dobrze. Korektury a wlasciwie ponowne "otworzenie" dunskich rozliczen podatkowych ogranicza sie w obecnej chwili do roku 2007. Ignorancja z Twojej strony kosztuje Cie teraz zwrot/egzekucje podjeta przez US. O ile sie orientuje, US wczesniej (przed wszczeciem egzekucji) zwracal sie do Ciebie w tej sprawie. Niestety, widocznie nie ragowales na pisma US, tak jak na pisma Skatu. Rezulata jest taki jaki jest i niestety nie sadze, ze da sie cos "odkrecic" o co prosisz w swoim poscie.

Offline bater

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
no to teraz masz juz na co przeznaczać wypłaty dobre sobie pomóżcie a jak kasa wpadała to było dobrze nie no niestety płacz i płać co zrobić..

Offline banana23

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Probklem Twoj wynika nie z tego , ze cos masz do zaplacenia, ale dlatego, ze sie wogole nie rozliczyles w Danii i nie policzyly Ci zadnych ulg i diet, gdybys to zrobił wtedy pewnie bys jeszcze dostal jakis zwrot...ale nie wazne,moim zdnaiem da rade jeszcze to odkrecic, ale racezj sam spobie nie dasz rade,podaje Ci numer do ksiegowej w Danii bardzi mila Pani i nie droga 3000dkk za rok rozliczeniowy mieszkajaca od wielu lat w Danii mowiaca po polsku.Zna sie na tym bardzo dobrze tez kiedys mi pomogla.
+45 40736385.
powodzenia

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
Probklem Twoj wynika nie z tego , ze cos masz do zaplacenia, ale dlatego, ze sie wogole nie rozliczyles w Danii i nie policzyly Ci zadnych ulg i diet, gdybys to zrobił wtedy pewnie bys jeszcze dostal jakis zwrot...ale nie wazne,moim zdnaiem da rade jeszcze to odkrecic, ale racezj sam spobie nie dasz rade,podaje Ci numer do ksiegowej w Danii bardzi mila Pani i nie droga 3000dkk za rok rozliczeniowy mieszkajaca od wielu lat w Danii mowiaca po polsku.Zna sie na tym bardzo dobrze tez kiedys mi pomogla.
+45 40736385.
powodzenia

3 tys koron to nie drogo????????

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Twój przykład jest bardzo dobrm przkładem ze nic e przyrodzie nie ginie!Wielu z moich znajomych "olewa" rozliczenie w polsce.No jak widac mimo ze w danii wiecej placi sie podatku niz w polsce to sam fakt rozliczenia w polsce jest bardzo wazny!!!

ReFormer

• Gość
Twój przykład jest bardzo dobrm przkładem ze nic e przyrodzie nie ginie!Wielu z moich znajomych "olewa" rozliczenie w polsce.No jak widac mimo ze w danii wiecej placi sie podatku niz w polsce to sam fakt rozliczenia w polsce jest bardzo wazny!!!

Mieszkam i osiagam dochody tylko w Danii i moj zamiar stalego pobytu dotyczy Danii - nigdy nie korzystalem z zadnych ulg, place od zawsze 37% - czyli jestem nierezydentem podatkowym w Polsce - dlatego nie musze sie rozliczac, zatem kazdy przypadek jest inny.
Ciekawi mnie tylko sprawa ... lokat bankowych w PL

Odnosnie watku - skad ta kwota 22 000zl? - pewnie bylo "8%" i ulgi?

Zurich
- no i jesli w Danii placa wiecej podatku ... to US i tak im nic nie zrobi, bo co - pobierze nienalezna kwote?
« Ostatnia zmiana: 24 Wrz 2010, 18:32:39 wysłana przez ReFormer »

poloniainfo.dk

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Mieszkam i osiagam dochody tylko w Danii i moj zamiar stalego pobytu dotyczy Danii - nigdy nie korzystalem z zadnych ulg, place od zawsze 37% - czyli jestem nierezydentem podatkowym w Polsce - dlatego nie musze sie rozliczac, zatem kazdy przypadek jest inny.
Ciekawi mnie tylko sprawa ... lokat bankowych w PL

Odnosnie watku - skad ta kwota 22 000zl? - pewnie bylo "8%" i ulgi?

Zurich
- no i jesli w Danii placa wiecej podatku ... to US i tak im nic nie zrobi, bo co - pobierze nienalezna kwote?

To ile mieszkasz w Danii i ile masz dochodu tak naprawde nie obchodzi  US w polsce pod warunkiem ze zlozysz pit 3Jesli tego nie zrobisz to masz obowiazek rozlicznia sie w PL.AA co za tym idzie masz problemy ak zalozyciel watku!Pozdrawiam.

ReFormer

• Gość
No nie do konca sie zgodze, ze jestem w takiej samej sytuacji jak zalozyciel watku ... ale przeciez nie bede Cie na sile przekonywal :)
Oczywiscie pozdrawiam rowniez, zycze jeszcze milego wieczoru.

keny79

• Gość
To ile mieszkasz w Danii i ile masz dochodu tak naprawde nie obchodzi  US w polsce pod warunkiem ze zlozysz pit 3Jesli tego nie zrobisz to masz obowiazek rozlicznia sie w PL.AA co za tym idzie masz problemy ak zalozyciel watku!Pozdrawiam.
Problem z Urzędem Skarbowym pojawiał się już wielokrotnie w kilku wątkach.ja natomiast nie potrafię zrozumieć dlaczego ludzie idą "pod prąd" a potem słyszy się : olaboga skarbówka mnie ściga.czy tak trudno było choć raz poświęcić godzinkę czasu podczas urlopu w Polsce i  pofatygować się do urzędu w celu złożenia formularza NIP-3 i certyfikatu rezydencji?to  nie zajmuje zbyt wiele czasu a ma się święty spokój.oczywiście moja wypowiedź nie odnosi się do założyciela wątku bo ta sprawa ma zupełnie inny charakter.pozdrawiam

ReFormer

• Gość
Problem z Urzędem Skarbowym pojawiał się już wielokrotnie w kilku wątkach.ja natomiast nie potrafię zrozumieć dlaczego ludzie idą "pod prąd" a potem słyszy się : olaboga skarbówka mnie ściga.czy tak trudno było choć raz poświęcić godzinkę czasu podczas urlopu w Polsce i  pofatygować się do urzędu w celu złożenia formularza NIP-3 i certyfikatu rezydencji?to  nie zajmuje zbyt wiele czasu a ma się święty spokój.oczywiście moja wypowiedź nie odnosi się do założyciela wątku bo ta sprawa ma zupełnie inny charakter.pozdrawiam

No pewnie, ze nie problem, ale jak czytalo sie porady typu:
"Warto zaznaczyć, że osoba mająca w Polsce status nierezydenta podatkowego i osiągająca dochody tylko w Danii, nie musi składać w Polsce zeznania podatkowego - argumentuje ekspert PricewaterhouseCoopers." - podatki.gazetaprawna.pl to tak sie ma ;)
Wyjechalem do Danii w maju 2007, w PL nie pracowalem, z ulg nie korzystalem (SKAT mi nie przyznal, poniewaz uznal, ze centrum moich interesow zyciowych znajduje sie w Danii), kawaler ... to na logike wychodzilo, ze nie jestem rezydentem podatkowym w PL. Do Polski nie jezdze w ogole.
No, ale gdyby US rozliczyl moje dunskie dochody to i tak podatek, ktory zaplacilem w DK (37%, 0 ulg) ... przekroczy kwote podatku naliczanego wedlug polskiej skali ... a przeciez nie wylicza sobie podatku tylko od dochodu - nie uwzgledniajac podatku zaplaconego w DK?
Gdzie popelnilem gafe - nie zarejestrowalem sie od razu w urzedzie statystycznym i nie wyrobilem zoltej karty (jakos nie potrzebowalem), dopabuse w 2009. Aczkolwiek miejsce zamieszkania to miejsce, w ktorym dana osoba przebywa z zamiarem stalego pobytu a nie miejsce, gdzie jest "zameldowana".

Rozumiem, ze autor watku ma problem z tym, ze korzystal z ulg, stad ta kwota podatku do zaplaty.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
Sytuacja nie wyglada zbyt dobrze. Korektury a wlasciwie ponowne "otworzenie" dunskich rozliczen podatkowych ogranicza sie w obecnej chwili do roku 2007. Ignorancja z Twojej strony kosztuje Cie teraz zwrot/egzekucje podjeta przez US. O ile sie orientuje, US wczesniej (przed wszczeciem egzekucji) zwracal sie do Ciebie w tej sprawie. Niestety, widocznie nie ragowales na pisma US, tak jak na pisma Skatu. Rezulata jest taki jaki jest i niestety nie sadze, ze da sie cos "odkrecic" o co prosisz w swoim poscie.

Czy SKAT może zlecić wykonanie egzekucji  należności nie zapłaconego podatku  ( podstawa prawna) za pomocą polskiego US???????

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Skoro firmy 'parkingowe' egzekwują swoje należności to dlaczego nie SKAT ?
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
Skoro firmy 'parkingowe' egzekwują swoje należności to dlaczego nie SKAT ?

Wydawało mi się że ściąganiem mandatów zajmują się firmy windykacyjne a nie US, nie wiem na jakiej zasadzie   wybierają sobie egzekutorów ale w Katowicach operował dla nich Kruk , bo to chyba nie zależy od wielkości długu.

Offline viper30

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Co niektorzy zle mnie zrozumieli US w polsce niechce odemnie pieniedzy tylko SKAT wlasnie sciaga te kwote ze mnie za pomoca polskiego US. Urzad skarbowy w polsce dostal od SKAT nakaz sciagniecia ze mnie tych pieniedzy!!!  I zadnej informacji jak niektorzy pisza nie dostalem wczesniej od US poprostu przyszedl pierwszy polecony list z US bylem akurat w polsce odebralem no i odrazu egzekucja z rachunku bankowego!!!!  A to ze nasze urzedy lubia pomagac innym kraja to nieda sie nic zrobic ,pani powiedziala przez tel. ze gdyby to byl dlug w polsce to mozna bylo by jakos chociaz czesciowo umorzyc ale ze to dlug zagraniczny to nieda sie nawet odsetek umorzyc bo maja taki nakaz z danii i tyle!!!
A i jeszcze jedno poprostu sie nie rozliczylem bo naprawde niewiedzialem,a gdybym sie rozliczyl to moze i zwrocik jakis by przyszedl a wiec nie olewajcie tego bo skonczycie tak jak ja!!!!!  
Pozdrawiam Danie i w razie jak moze ktos pomoc to piszcie!
Zdecydowalem ze zaplace polowe kwoty i sprobuje skontaktowac sie jakos ze SKATEM bo oni sa wierzycielem i moze umorza chociaz 1/3 tego!

[Posted on: 25 Wrz 2010, 19:23:04]

Niechodzi o rozliczenie w polsce akurat a w DANII ,SKACIK jezeli sie nabusezliczysz w Danii sciagnie sobie zalegly podatek za pomoca polskiego US po kilku latach oczywiscie tak jak to u mnie wyglada po 5! a i odsetki sa niemale, a wiec rozliczajcie sie i nieolewajcie tego!!! Ja Danii nie zapomne pozostanie w mojej pamieci

[Posted on: 25 Wrz 2010, 19:32:06]

Czy SKAT może zlecić wykonanie egzekucji  należności nie zapłaconego podatku  ( podstawa prawna) za pomocą polskiego US???????

Ja sie przekonalem ze moze bo wlasnie to robi!!! Na zlecenie SKAT tak jak piszesz!!! Wkoncu mamy nasza unie europejska. A malo tego to jezeli cie w polsce US naprzyklad nie znajdzie bo mieszkasz w innym kraju tak jak w mojej sytuacji w niemczech to sprawa moze zajac sie nawet INTERPOL bo tak mi powiedzieli w naszym US. Poprostu nieuciekniesz

[Posted on: 25 Wrz 2010, 19:41:03]

no to teraz masz juz na co przeznaczać wypłaty dobre sobie pomóżcie a jak kasa wpadała to było dobrze nie no niestety płacz i płać co zrobić..
A moze i Ciebie ten watek czegos nauczyl poto jest forum zeby sobie pomagac a jak masz glupoty wypisywac tolepiej wcale sie nie udzielaj!!!! ot. Zebys sam kiedys nie plakal i nie placil przyjdzie samo nawet na to nie bedziesz liczyl!!!

poloniainfo.dk

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 311001
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17429
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39911
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46285
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42916
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand