Nie ma najmniejszego problemu zwolnic kobieta w ciazy czy tez na barselsorlov. Natomiast oficjalnym powodem zwolnienia z pracy nie moze byc ciaza. Dlatego bardzo waznym dla firmy jest przestrzeganie umowy zbiorowej i innych zawartych umow i postanowien(np. wewnatrzzakladowych), ktore moga zawierac „ochrone” pracownika.
Jezeli zwolnienie jest argumentowane zmiana organizacyjna lub koniecznoscia wprowadzenia oszczednosci (tzw. nedskæringer) nie ma specjalnego problemu zwolnic pracownika w ciazy lub na urlopie maciezynkim. Wypowiedzenie powinno byc uzasadnione, a firma (jezeli napotka sprzeciw pracownika/ow), powinna byc w stanie dowiesc, ze zwolnienie jest decyzja, ktora bieze punkt wyjsciowu w aktualnej sytuacji firmy.
Jezeli firma spelnia formalne wymagania, to nie ona najmniejszego problemu od strony prawnej aby zwolnic pracownika w ciazy. Szczegolnie latwo jest zwolnic pracownika w malej firmie, ktora nie wykazuje zbyt dobrych rezultatow ekonomicznych, lub nie ma umowy/overenskomst.
Nalezy jednak pamietac, ze wiekszosc znanych i renomowanych firm podchodzi to tego problemu bardzo powaznie, bowiem zwolnienie pracownika w ciazy to rowniez sygnal zarowno dla klientow firmy jak i do pozostalych pracownikow. Firma zazwyczaj jest zainteresowana lojalnoscia klientow i pracownikow.
Jeszcze raz: nie ma takiego przepisu prawa, ze nie mozna zwolnic pracownika w ciazy. Zalezy tylko wszystko od tego jak bardzo firmie zalezy na zwolnieniu takiego pracownika. Jezeli chce to zrobic – kazda firma adwokacka mu doradzi jak to zrobic „bezbolesnie”.
Ilosc lat pobytu w Danii (20 lat) ani zajmowanie jakiegos stanowiska nie jest argumentem posiadania niezaprzeczalnej wiedzy. Osobiscie zamieszkuje tutaj „od zawsze”, ale smiem twierdzic, ze nie daje mi to pewnosci calkowitej wiedzy na jakikolwiek temat. Natomiast wiem gdzie brakujacej mi wiedzy i informacji nalezy szukac – a to juz zupelnie inna sprawa. Pozdrawiam.