domowe forårsruller czyli azjatyckie krokiety
ja je robię w stylu tajskim
będziemy potrzebowali zrobić zakupy w sklepie tajskim ,
potrzebujemy 1/2 op. suszonego vermicelli (jest to szklisty makaron z fasoli mung) lub można użyć makaron z maki ryżowej )
1 op.tj około 30 placków ciasta na sajgonki (lub inne dostępne w sklepie , najlepsze jest to z mąki i jajek ) jeżeli jest mrożone należy 2 h wcześniej wyjąć do rozmrożenia
około 300 g, mięsa drobiowego (można użyć mięso mielone lub drobno rozdrobnić)
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki świeżego utartego imbiru
około 4 łyżek sosu ostrygowego (może tez być sos rybny ,ja uważam że ostrygowy jest lepszy)
2 trawy cytrynowe (najlepiej zmiksowane lub drobno potrojone i roztarte w moździerzu)
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru brązowego
1 pęczek kolendry (nie każdy lubi i można ominąć ten składnik )
około 200 g warzyw wedle uznania np: cebula ,papryka ,pędy bambusa , kiełki soi ,marchew
(najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w paseczki )
grzyby mun ,papryka ,por ,
najlepsze są warzywa świeże nie mrożone
Makaron należy namoczyć na 5 minut w letniej wodzie ,następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki .
Mięso podsmaża się w woku lub w głębokim naczyniu na niewielki ilości oleju
(najlepszy jest sezamowy do tej potrawy )
dodajemy wodę i przyprawy - imbir , sos ostrygowy ,trawę cytrynową ,chilli i cukier brązowy ,czosnek
i na końcu warzywa i makaron ,na końcu posiekaną kolendrę i jeszcze chwilę mieszamy i doprawiamy do smaku .
Zamiast soli możemy użyć sos sojowy ,co zaostrzy smak potrawy .
Jeżeli farsz nam się za bardzo klei do Woka to należy dodać trochę wody
(masa nie może być też za bardzo mokra )
Odstawiamy farsz do ostygnięcia .
tu jest filmik pokazuje jak należy zawijać rulle
Następnie zawijamy farsz w papier i odstawiamy na 1 h do lodówki ,smażymy na oleju
(musi go być tyle by pokryły do połowy forårsruller ,
smażymy do zarumienia z dwóch stron .można podawać ze słodkim sosem chilli i ryżem .