poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zwolnienie  (Przeczytany 11931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
zwolnienie
« dnia: 22 Lis 2011, 11:37:53 »
witam, chciałabym się dowiedzieć czy mogę się zwolnić z dnia na dzień, na umowie o prace mam miesięczne wypowiedzenie, ale nie dam rady wrócić do pracy! jakie mogę ponieść konsekwencje ?
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
Odp: zwolnienie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lis 2011, 11:58:40 »
jesli placilas A-kasse, bedziesz miala kilkotygodniowa karencje (nie wiem dokladnie, ile tygodni, ale zasilek dostaniesz po jakims czasie). a jesli nie placilas, a nie masz nowej pracy na oku, przemysl to! pracy nie ma az tyle, ile by sie moglo wydawac...

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lis 2011, 12:05:44 »
nie płaciłam, pracowałam ponad 3 lata ale ja psychicznie ani jednego dnia nie wytrzymam w pracy, od wczoraj wziełam "chorobowe", już dzis mi napisała szefowa że jutro mam na 7 do pracy przyjść. nie zależy mi na kasie na zasiłkach, chodzi mi o to zwolnienie z dnia na dzień czy tak się da :(
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lis 2011, 12:08:22 »
pewnie sie da, ale nie bedzie to super wygladalo, jak bedziesz sie ubiegac o jakas pomoc... lepiej wytrzymac miesiac i miec czyste papiery. :) powodzenia!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lis 2011, 13:44:17 »
Jezeli stracisz prace nie ze swojej winy (zostaniesz zwolniona) przysluguje Ci pomoc socjalna kontanhjælp (po zgloszeniu sie do Jobcenter - zachowujesz status osoby przynalezacej dorynku pracy). Jezeli sama sie zwolnisz bez konkretnej udokumentowanej przyczyny, tracisz ten status na podstawie ktorego masz rejestracja legalnego pobytu w Danii. Kosekwencja: nie poosiadajac tego stastusu - Statsforvaltningen wystosuje pismo abys udokumentowala posiadanei zatrudnienia, albo ,,,,,,wyjazd do Polski. Oczywiscie mozeszbyc tutaj jako turysta, albo poszukiwajaca pracy, ale to juz inna sprawa,,,

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lis 2011, 13:50:36 »
tak Roga ja to wszystko wiem, ale ja naprawdę już nie dam rady tam pracować, ona mnie zniszczy teraz psychicznie,  i licze sie z powrotem do Polski. nie che po prostu już wracać do pracy choćby na dzień, tylko tego teraz chce .  A za wszystkimi za i przeciw też myślałam

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lis 2011, 14:19:37 »
A ja z innej beczki  ;D Nie pomyślałaś o tym, że jeśli ona Ci tak dokuczyła, że masz dość wszystkiego, to może przez ten miesiąc dałabys jakoś radę zacisnąć zęby i ... odpłacać pięknym za nadobne? Przecież nikt Ci nie każe być dla niej miłym, a jeśli dasz jej swoje wypowiedzenie, to po prostu ograniczaj się do wypełniania swoich obowiązków i "olewaj" ją. Szkoda by było, żebyś straciła tu prawa do zasiłku, czy pobytu przez jedną głupią krowę  ;) Wiem, że to łatwiej brzmi dawać rady, ale się zagotowałam, kiedy przeczytałam jak to babsko Ci krew zepsuło...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lis 2011, 14:19:37 »

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lis 2011, 14:25:58 »
ja nie bylam w takiej sytuacji, bo zostalam zwolniona, ale robilam to, o czym pisze Reksio. robilam swoje, ale na luzie. duzo gadalam z innymi, lazilam itp., bo w sumie co mi mogli zrobic na wypowiedzeniu? zwolnic? :D
pomysl o tym! i trzymaj sie!

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lis 2011, 14:32:35 »
narazie jej odpisałam że jestem chora, i nie mogę przyjść jeszcze do pracy.  tak czy siak wypowiedzenie najwcześniej dam 30 listopada. nie wiem jak długo mogę być "chora" pisze w cudzysłowiu ale faktycznie wcale dobrze się nie czuje

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lis 2011, 14:36:14 »
nie wiem, ile dni mozesz byc chora bez koniecznosci pojscia do lekarza. mozesz nie isc kilka dni, potem przyjsc na 2-3 i znowu na "chorobowe". moze wytrzymasz, skoro ta szefowa tak Cie wykancza...

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lis 2011, 14:41:33 »
ułoży się .. dzięki za odpowiedz i pomoc

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lis 2011, 16:57:09 »
A nie mozesz isc do poradni psychologicznej i wyluszczyc caly temat?dunczycy tak robia i siedza na zwolnieniach cale miesiace bo maja depreche i  nie moga normalnie pracowac u nich jest to jak choroba zawodowa.

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lis 2011, 17:12:12 »
Ja bym zrobila wlasnie tak jak pisze Leo, sam stres zwiazany z praca tez jest" choroba" czesta wsrod moich znajomych, nie spotkaly ich zadne konsekwencje z tego powodu, wrecz przeciwnie, calkiem serio zamawiaj wizyte u lekarza....

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lis 2011, 17:20:22 »
jutro rejestruje się do lekarza rodzinnego, mam najpóźniej do czwartku jak mi napisała wysłać jej zaświadczenie od lekarza, i nie ma problemu.. tylko wątpię czy mnie przyjmie jutro lekarz. jak mnie sama nie zwolni to 30 zawiozę jej wypowiedzenie

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lis 2011, 20:49:07 »
Jezeli pracodawca zyczy sobie zaswiadczenia od lekarza to powinien za nie zaplacic. to, ze pracodawca chce abyc przyszla do pracy nie oznacza zetak ma byc. Porozamwiaj ze swoim lekarzem, porzedsrtaw sytuacje i NIE IDZ do pracy, poniewaqz jestes chora. wowczas niech pracodawca podejmie inicjatywe. Ewentualne zwolnienie przez pracodawce jest korzystne dla ciebie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lis 2011, 20:49:07 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26878
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4