poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Børnepenge na A-kasie  (Przeczytany 6236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszyjaciel

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Børnepenge na A-kasie
« dnia: 25 Lis 2011, 15:18:56 »
Czesc forum,
no i stalo sie: zwolnili mnie i jestem na a-kasie od dwoch miesiecy.
Wczoraj dostalem pismo z komuny o wstrzymanie børnepenge.
W uzasadnieniu jest, ze tylko: pracobiorcy, prowadacy dzialalnosc lub studenci maja prawo
do swiadczen na dzieci. Dodam, ze moje dzieci mieszkaja w polsce z matka.

Patrzalem na rozporzadzenie EF-forordning 883/04 i nie chcialbym nic sugerowac, ale chyba jednak mam prawo do tego zasilku.
Pytanie do was: czy ktos sie spotkal z czyms podobnym i jak to sie skonczylo w jego przypadku.

Pozdrawiam
Pszyjaciel

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
Odp: Børnepenge na A-kasie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lis 2011, 22:58:51 »
może tu zadaj to pytanie     http://forumprawne.org/skandynawia/
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline pszyjaciel

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Gru 2011, 09:02:09 »
Dzięki za pomoc. Wysłałem tez na forum Skandynawi.
A w miedzy czasie już napisałem klage i prosiłbym o sprawdzenie pod kątem merytorycznym i gramatycznym.

Pozdrawiam

-------------------

Klage til Det Sociale Nævn

I jeres brev læser jeg, at man få børneydelser kun hvis man er arbejdstager, selvstændigt erhvervsdrivende eller studerende. Samtidig forties, at man også har ret til børneydelser, hvis man er ledig forsikret. Da jeg er fra 28.11.2011 anmeldt hos jobcenter som ledig, har ret til dagpenge, så er jeg altså forsikret.

Danske lov siger, at man skal være skattepligtigt i Danmark. Det er jeg, fordi jeg betaler skat her og ikke på andre steder. Videre kan man læse, at man skal være omfattet med danske lov og det er jeg - her er min bopæl (mit eget hus, som jeg betaler skat på), her arbejdede jeg sid-ste 3,5 år.

I henviser mig til EF-forordning 883/2004, men samtidig vil jeg henviser Jer til at læse mere i vejledningen til denne forordning. Om ledige med børneydelser handler blandt andet del IX - vejledning om familieydelser EF-forordning om koordinering af sociale sikringsordninger nr. 883/2004 (artikel 75).

Der er ingen steder der stå, at børneydelser bortfalder ved arbejdsløshed. Desuden har jeg ikke fundet under mit netværk eller på forskellige internet fora, at nogen får afslag for sine børne-ydelser ved tab af arbejdsplads. Man tage børneydelser ikke væk for Danskere, som mister de-res job. Heller ikke hørte jeg om, at Polakker mister deres børneydelser ved tab af arbejds-plads.

Med dette sagsbehandling støder du an imod europæiske ret NR 1408/71, fordi du be-handler mig helst anderledes selvom jeg kommer fra EØS land.

Jeg vil sige tydelig, at jeg ikke er skyld, at jeg mangler jobbet og vil understrege at firma hvor jeg har været ansat i 3 år gik konkurs. I moment har jeg ikke rimeligt tilbud om arbejde til mig. Alligevel at komme i arbejdslivet igen søger jeg aktiv mine arbejdsmuligheder.

Jeg vil bede Jer tage igen stilling til mine argumenter.

Mvh.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Gru 2011, 17:04:00 »
Czesc forum,
no i stalo sie: zwolnili mnie i jestem na a-kasie od dwoch miesiecy.
Wczoraj dostalem pismo z komuny o wstrzymanie børnepenge.
W uzasadnieniu jest, ze tylko: pracobiorcy, prowadacy dzialalnosc lub studenci maja prawo
do swiadczen na dzieci. Dodam, ze moje dzieci mieszkaja w polsce z matka.

Patrzalem na rozporzadzenie EF-forordning 883/04 i nie chcialbym nic sugerowac, ale chyba jednak mam prawo do tego zasilku.
Pytanie do was: czy ktos sie spotkal z czyms podobnym i jak to sie skonczylo w jego przypadku.

Pozdrawiam
Pszyjaciel

Ogólnie to nie wiem jak to jest, ale mamy przyjaciela (polaka), który po stracie pracy i przejściu na dagpenge z a-kassy nadal dostawał børnepenge (dzieci z żoną w Polsce), potem znalazł znowu pracę i nigdy nie dostał żadnego pisma że coś się zmieniło.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Gru 2011, 17:40:36 »
Na temat børnepenge nic nie wiem.

Jesli chodzi o sam list:
- Dostales list z komuny  a wysylasz zazalenie do Det sociale nævn wiec zdanie ...I jeres brev læser jeg, at...jest bez sensu.
Owszem wysylasz swój list do komuny ale oni tej sprawy nie rozpatruja a przesylaja dalej.

Logicznie byloby: jeg vil klage over Honolulu`s kommune afgørelse ang. udbetaling af børnefamilieydelse. Kommunen henviser til EU forordning 883/2004 men ifl.  vejledningen -  blandt andet del IX - vejledning om familieydelser EF-forordning om koordinering af sociale sikringsordninger nr. 883/2004 (artikel 75) har jeg ret til børnefamilieydelse i DK.
Jeg har fast bopæl i DK, lige nu modtager jeg dagpenge fra (np. Krifa), er omfattet af dansk skattepligt.

Ja osobiscie nie pisalabym takich szczególowych, osobistych detali - moze to byc odebrane jako "pyskówka" np: ...har ret til dagpenge, så er jeg altså forsikret..., ...fordi jeg betaler skat her og ikke på andre steder.., ...mit eget hus, som jeg betaler skat på..., ...Desuden har jeg ikke fundet under mit netværk eller på forskellige internet fora, at nogen får afslag for sine børne-ydelser ved tab af arbejdsplads. Man tage børneydelser ikke væk for Danskere, som mister de-res job. Heller ikke hørte jeg om, at Polakker mister deres børneydelser ved tab af arbejds-plads...
To sa nieistotne dla sprawy informacje. Albo oni maja racje w swoim tlumaczeniu prawa (watpie) albo popelnili blad, ty im podpowiadasz jaki przepis jest obowiazujacy i po sprawie.

Spokojnie i rzeczowo, taka jest moja rada. Powodzenia!

PS Betale skat af noget - nie : betale skat på
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline pszyjaciel

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Gru 2011, 17:14:01 »
Wielkie dzięki @ae@ za pomoc. Rzeczywiście przemawiają przeze mnie emocje. Zmieniłem pismo tak jak podajesz, pozostawiłem moje ostatnie dwa akapity o naruszaniu prawa europejskiego przez komunę i o zwolnieniu z pracy. Wielki szacun. (jak to mówią małolaty)

Poniżej wersja którą wysłałem.

Pozdrawiam
Pszyjaciel

[Posted on: 06 Gru 2011, 09:31:18]

Celem kontynuacji wątku i dla innych będących kiedyś w podobnej sytuacji jak ja.
Przyszla odpowiedz. Pozytywna. Szczegolnie podoba mi sie ostatnie zdanie. Jeszcze raz dzieki dla udzielających się na forum za pomoc.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Gru 2011, 17:14:01 »

Grundforløb na a kasie

Zaczęty przez Kazik40Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3086
Ostatnia wiadomość 18 Cze 2014, 20:27:13
wysłana przez Jomir
Praktyki na a kasie

Zaczęty przez Kazik40Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6198
Ostatnia wiadomość 13 Lip 2014, 21:50:57
wysłana przez sara9999
børnepenge 2012

Zaczęty przez frida1Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5424
Ostatnia wiadomość 04 Lis 2011, 01:17:08
wysłana przez dkdkdk
czy SKAT może zabrać børnepenge na poczet kary za ostatnie 4 lata?

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3566
Ostatnia wiadomość 22 Lut 2019, 23:53:27
wysłana przez Jomir
børnepenge

Zaczęty przez kamiladk19Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3810
Ostatnia wiadomość 28 Kwi 2012, 16:24:09
wysłana przez varszafiak