poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prowizja za przelew przychodzący w PL  (Przeczytany 26069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Prowizja za przelew przychodzący w PL
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lis 2011, 21:57:32 »
Nie znam twojej historii bankowej i ilości kont jakie posiadasz ale piszesz o firmach i ich rozliczeniach między sobą za towary- to bardzo szczegółowe sprawy a to chyba troszkę nie na temat. Autor wątku chyba miał na myśli jak to wygląda dla zwykłego zjadacza chleba ;D. Miłego wieczoru.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lis 2011, 22:01:11 »
rowniez milego wieczoru,ale pisalem na temat tj prowizji za przelew.To Ty prosiles o wyjasnienia,ktorych udzielilem ;)

Offline slaban

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lis 2011, 23:35:47 »
dk Nordea zbiera zawsze 40 dkk i nie dogadałem się z nimi (przelewam zawsze dkk) ale PKO Bank Polski pobiera 8 zł za przyjęcie dkk ale po 6 miesiącach regularnych przelewach już nie pobiera nic  :)
Według mnie dobra oferta! (zaznaczam że przesył dkk się bardziej opłaca)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lis 2011, 23:48:46 »
Według mnie dobra oferta! (zaznaczam że przesył dkk się bardziej opłaca)

Niestety nie, polecam moj komentarz, kiedys bawilem sie w wyliczenia:
http://www.poloniainfo.dk/smf/index.php?topic=9436.msg1001056#msg1001056

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lis 2011, 01:22:14 »
Z Danske Bank do PKO Sa. , opłata 40dkk w Danske i 20zł w Pko sa. Pozdro

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lis 2011, 02:11:32 »
Ja polecam założyć konto w polskiej i duńskiej Nordei, wtedy masz prawo do dwóch DARMOWYCH przelewów w ciągu miesiąca w systemie Nordea Intercompany Payment. Warunkiem jest, aby przelew był w takiej samej walucie w jakim posiadasz konto w DK jak i w PL. Moim zdaniem lepiej przelać pieniądze w koronach i pofatygować się do kantoru w Polsce, zamiast dać się oskubać bankowi poprzez bardzo niekorzystny przelicznik walut.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2011, 02:19:00 »
Mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym, że bank korespondent pobiera 25zł.
Czyli nie jest zależne do którego banku w PL robimy przelew, zawsze jest 25zł??

Zależy... Wszystko rozbija się o  to, jak wyślemy przelew. Przelewy międzynarodowe są wykonywane za pomocą systemu SWIFT, który ma trzy opcje rozliczenia kosztów:
http://e-platnosci.23.pl/przelewy_zagraniczne.htm To tyle, jeśli chodzi o rozliczenie kosztów.

Inna sprawa to to, czy banki z którego wysyłamy przelew i docelowy sa własnymi "korespondentami", tzn czy ze sobą współpracują. Jeśli tak, to przelew idzie bezpośrednio, bez pośredników. Jeśli nie, to wtedy bank startowy wysyła do swojego korespondenta, a ten albo bezpośrednio do banku docelowego, lub szuka banku korespondenta tamtego banku.
Może to wyglądać tak: BANK A > Korespondent Banku A > Korespondent Banku B > Bank B. Po prostu jest szukana najkrótsza drogą w powiązaniach pomiędzy bankami dotyczących rozliczeń dewizowych.

[Posted on: 27 Lis 2011, 02:13:28]

Ja polecam założyć konto w polskiej i duńskiej Nordei, wtedy masz prawo do dwóch DARMOWYCH przelewów w ciągu miesiąca w systemie Nordea Intercompany Payment. Warunkiem jest, aby przelew był w takiej samej walucie w jakim posiadasz konto w DK jak i w PL. Moim zdaniem lepiej przelać pieniądze w koronach i pofatygować się do kantoru w Polsce, zamiast dać się oskubać bankowi poprzez bardzo niekorzystny przelicznik walut.

Dobre. Tyle, że najczęściej to banki mają korzystniejszy kurs niż kantory, szczególnie gdy przyjdziesz z duńskim koronami do kantoru na zadupiu który ma obrót w koronach rzędu 1000 na miesiąc. Albo jeszcze lepsze to bieganie po dziesiątkach kantorów w celu szukania gdzie można jeszcze kilka groszy urwać...

[Posted on: 27 Lis 2011, 02:17:21]

W ING za przelew przychodzący w koronach jest 0zł, a w złotówkach opłata wynosi 25zł.

Ciekaw jestem skąd wytrzasnąłeś taką stawkę 25PLN za przelew, skoro nie ma jej w żadnej tabeli opłat i prowizji ING.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2011, 02:19:00 »

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lis 2011, 02:27:53 »

Zgadzam się. Również posiadam konto w Nordei oraz w Nordei PL w DKK. Przelewy do Polski są darmowe w ramach Nordea Intercompany Payment. Pozniej pozostaje juz tylko przewalutować, ale to juz inna kwestia.

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lis 2011, 03:22:08 »

Zgadzam się. Również posiadam konto w Nordei oraz w Nordei PL w DKK. Przelewy do Polski są darmowe w ramach Nordea Intercompany Payment. Pozniej pozostaje juz tylko przewalutować, ale to juz inna kwestia.

A czemu pozniej przewalutowywac jak mozna od razu w Nordea DK. Przynajmniej ja wysylam do Nordea PL zlotowki (Nordea DK przelicza korony na zlotowki). Kiedys sprawdzalem co jest korzystniejsze. Czy wysylac korony (Nordea PL przelicza korony na zlotowki) czy od razu zlotowki (Nordea DK przelicza korony na zlotowki). Korzystniejsze jest to drugie rozwiazanie. Oczywiscie mozna sobie utworzyc konto DKK w Nordea PL, wysylac korony a potem latac po kantorach. Jednakze dla kogos kto przebywa w Danii, a potrzebuje zrobic przelew np. za jakies zakupy (nie wszytkie polskie sklepy internetowe akceptuja platnosci karta) to te rozwiazanie jest troche bez sensu.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lis 2011, 10:39:34 »
Moim zdaniem najlepsza opcja, którą opisał Krakers w poście powyżej (LINK). Jeżeli bardzo zależy nam na kontroli kursu i przesłaniu po takim kursie jak chcemy Nordea daje taką możliwość. Zlecam dziś do godz. 13 i już wiem po jakim kursie, pasuje przelewam, nie - anuluje i jest ok. Jak wyślesz korony to za 3 dni robocze kurs może się znacznie zmienić.
Jeszcze jedno z Nordea DK do Nordea PL przelew trwa 2 dni robocze a do innych banków 3 dni robocze (tak miałe jak przelewałem do PKO BP).

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lis 2011, 11:33:19 »
A czemu pozniej przewalutowywac jak mozna od razu w Nordea DK. Przynajmniej ja wysylam do Nordea PL zlotowki (Nordea DK przelicza korony na zlotowki). Kiedys sprawdzalem co jest korzystniejsze. Czy wysylac korony (Nordea PL przelicza korony na zlotowki) czy od razu zlotowki (Nordea DK przelicza korony na zlotowki). Korzystniejsze jest to drugie rozwiazanie. Oczywiscie mozna sobie utworzyc konto DKK w Nordea PL, wysylac korony a potem latac po kantorach. Jednakze dla kogos kto przebywa w Danii, a potrzebuje zrobic przelew np. za jakies zakupy (nie wszytkie polskie sklepy internetowe akceptuja platnosci karta) to te rozwiazanie jest troche bez sensu.

Oooo... calkiem ciekawa opcja, ktorej nigdy nie bralem pod uwagę. Czy potrzebuje miec w tym momencie konto w PLN w Nordei DK? Jeszcze jedno - gdzie moge na stronie nordeii sprawdzic kursy po jakich bank dokonuje przewalutowania? W nordei PL tabela aktualnych kursow dostepna jest na stronie: https://www.nordeasolo.pl/solo/www?dest=/html/curr/list.jsp&onlyHelp=yes

Edit: Znalazłem: http://www.nordea.dk/Privat/Livssituationer/Rejse/Valutakurser/15387.html?lnkId=portal-fp%7cd-area%7cshortcut-valutakurser%7cdk%7c16mar09 jednak nie widze tu różnić w porownaniu z przewalutowwaniem w PL :>
« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2011, 11:49:32 wysłana przez Baumi »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lis 2011, 11:58:36 »
Baumi nie potrzebujesz sprawdzać i szukać jak Ci przewalutują, zanim ostatecznie zatwierdzisz przelew to widzisz ile dostaniesz złotówek za określoną kwotę DKK. Więc zanim przyklepiesz przelew hasłem, możesz przeanalizować czy Ci się opłaca czy nie. Jeśli nie anulujesz i po sprawie ;D.

[Posted on: 27 Lis 2011, 11:53:57]

Edit: Znalazłem: http://www.nordea.dk/Privat/Livssituationer/Rejse/Valutakurser/15387.html?lnkId=portal-fp%7cd-area%7cshortcut-valutakurser%7cdk%7c16mar09 jednak nie widze tu różnić w porownaniu z przewalutowwaniem w PL :>

Są róznice, sprawdź np. jutro, potrenuj na sucho tak jak napisałem powyżej i porównaj  ;D. Po warunkiem, że zastosujesz się do porady Krakersa w tym wątku   post gdzieś powyżej i wejdź w link, który podał.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lis 2011, 12:01:32 »
Dzięki wielkie za informację, pobawię się i posprawdzam co i jak w najbliższym tygodniu :)

Edit: wciaz cos jednak mi się nie zgadza... Jezeli przyjac by kurs z dnia 25 Nov, to przelewajac przyjmijmy 10k DKK z Nordei DK do Nordei PL otrzymamy 5.755,40 PLN:

Cytuj (zaznaczone)
Ved køb for 10.000,00 danske kroner får du 5.755,40 PLN til kurs 173,75 den 25. november 2011
(http://www.nordea.dk/Privat/Livssituationer/Rejse/Valutaberegner/15397.html?valutaparameter=PLN&belob=10000)

Jezeli jednak przelalibysmy (za darmo w ramach Intercompany Payment) 10k DKK z nordei DK do Nordei PL i tam przewalutowalibysmy to otrzymamy: 5890,00 PLN

(https://www.nordeasolo.pl/solo/www?dest=/html/curr/list.jsp&onlyHelp=yes - kurs kupna z tego samego dnia)

Wychodzi więc na to, ze (przynajmniej w miniony piatek), Nordea PL dysponowala lepszym kupnem anizeli Nordea DK.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lis 2011, 12:04:06 »

To nie sa krusy do przelewu internetowego!

Jak juz wspominalem - jesli przelewasz zlotowki (dunski bank zamienia korony) to masz kurs na poziomie najlepszych kursow kantorowych, u mnie przewaznie wychodzi to tak, ze w najlepszym kantorze jest, przykladowo - 0,5870 a w Nordei (przelewajac) bedzie to 0,5880 (oczywiscie pomijam zmiennosc kursu i czas trwania przelewu), przewaznie ciut lepiej, dlatego juz od dawien dawna przelewam tylko zlotowki. Polecam tez lekture linku z mojej poprzedniej wypowiedzi, a upraszczajac - jak przelewasz wiecej niz 4000dkk to zawsze wybieraj przelew zlotowek (zamiana koron w dunskim banku), dzieki czemu dodatkowa oplata dla banku posredniczacego zostanie pokryta przez lepszy kurs ... a pozniej juz zarabiasz.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lis 2011, 12:11:24 »
(...) dzieki czemu dodatkowa oplata dla banku posredniczacego zostanie pokryta przez lepszy kurs (...)

W moim przypadku nie ma banku pośredniczącego jak juz pisałęm.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lis 2011, 12:11:24 »

Przelew

Zaczęty przez buriqDział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7251
Ostatnia wiadomość 17 Maj 2009, 10:17:39
wysłana przez buriq
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21543
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10239
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24661
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Przelew pensji

Zaczęty przez IsmarDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 3766
Ostatnia wiadomość 16 Lip 2014, 18:09:44
wysłana przez faja