poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Duńskie Lotto ;)  (Przeczytany 17907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-4
Duńskie Lotto ;)
« dnia: 30 Lis 2011, 09:09:21 »
Witam,
czy ktos z szanownych Forumowiczow orientuje sie jak jest z podzialem pieniedzy lotto jezeli nastapi wygrana? Moj chlopak twierdzi ze kwota ktora jest do wygrania bedzie podzielona tylko miedzy osoby ktore frafia wszystkie numery a na celnie trafione  np, czworki czy piatki jest przygotowana inna pula pieniedzy na wyplate. Ja twierdze inaczej:) Jezeli ktos sie orientuje w temacie zapraszam do rozmowy:) Zalozylam sie o pewna sumke pieniedzy i licze ze wygram:)
Pozdrawiam

Offline maxmaniak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Lotto
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lis 2011, 10:15:15 »
en samlede gevinstsum deles i seks præmiepuljer med:

45 % som 1. præmie til rækker, der indeholder 7 vindertal.
6,09 % som 2. præmie til rækker, der indeholder 6 vindertal og tillægstallet.
2,81 % som 3. præmie til rækker, der indeholder 6 vindertal.
6,09 % som 4. præmie til rækker, der indeholder 5 vindertal.
31,88 % som 5. præmie til rækker, der indeholder 4 vindertal.
8,13 % som TrumfPulje.

[Posted on: 30 Lis 2011, 10:14:43]

czyli wygralas :)

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lis 2011, 10:40:17 »
Swietna informacja maxmaniak.  Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz :)
Milego dziona zycze!

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lis 2011, 14:58:12 »
Swietna informacja maxmaniak.  Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz :)
Milego dziona zycze!

Bezwartościowa informacja. Bo nie dotyczy losowań w środę, tylko w sobotę. I na dodatek sa to zasady stosowane w przypadku standardowej puli, a dzisiejsza kumulacja to "SuperPula"

Prawidłowo jest tu:
"I Onsdags Lotto vinder man:
1. præmien, hvis man har de 6 vindertal rigtige på samme række.
2. præmien ved at have 5 vindertal og ét tillægstal rigtigt på samme række.
3. præmien ved at have 5 vindertal rigtige på samme række.
4. præmien ved at have 4 vindertal rigtige på samme række.
5. præmien ved at have 3 vindertal rigtige på samme række.

Hvis det udtrukne Supertal også er et af de 6 vindertal, vil SuperPuljen blive udløsty og blive delt mellem alle vindere med 6 rigtige vindertal."

I niestety przegrałaś. Przy standardowym losowaniu wypłata wygranych I stopnia (szóstki) to około 50% z puli na wygrane. Ale dochodzi jeszcze owa "SuperPula" która jest do podziały wśród szóstkowiczów, jeśli "SuperLiczba" bedzie taka sama, jak jedna ze standardowych liczb.

Przykład: Wylosowano liczby 9, 16, 22, 24, 41, 47. W ostatnim losowaniu w puli było 28.813.072DKK, z czego dwie szóstki po 5.546.424DKK. Kwota na szóstki to jakieś 38% z puli. I to zostało podzielone.

Jako "SuperLiczbę" wylosowano 13. Skoro nie była to taka sama liczba jak spośród standardowych sześciu, to "SuperPula" nie została podzielona tylko przeszła do kolejnej kumulacji. Było wtedy 92mln DKK w tej puli dodatkowej.
Ale gdyby zamiast liczby 13 wylosowano 16 (jako "SuperLiczbę") to ponieważ 16 była też w standardowym losowaniu, to wtedy "SuperPulę" podzielono by pomiędzy te dwie osoby, co miały szóstkę. Dostałyby wtedy dodatkowo po 46mln DKK z "SuperPuli".

Twój chłopak myśli tylko o "SuperPuli" i ma rację, bo jest to osobna pula pieniędzy. Natomiast ty myślisz o całym Lotto, i pewnie nie znałaś tych zasad. A sa one odmienne od polskiego TotoLotka...

[Posted on: 30 Lis 2011, 14:49:26]

en samlede gevinstsum deles i seks præmiepuljer med:

45 % som 1. præmie til rækker, der indeholder 7 vindertal.
6,09 % som 2. præmie til rækker, der indeholder 6 vindertal og tillægstallet.
2,81 % som 3. præmie til rækker, der indeholder 6 vindertal.
6,09 % som 4. præmie til rækker, der indeholder 5 vindertal.
31,88 % som 5. præmie til rækker, der indeholder 4 vindertal.
8,13 % som TrumfPulje.

[Posted on: 30 Lis 2011, 10:14:43]

czyli wygralas :)

Nie masz racji. Nie wystarczy wklepać "lotto" w google.dk i przekleić treść, bo tego to mozna nawet małpę nauczyć. Trzeba to jeszcze przeczytać i zrozumieć.
Dzisiaj mamy środę, czyli jest losowanie "Onsdags Lotto", które ma inne zasady niż zwykłe "Lørdags Lotto", poczynając od liczby losowanych kul a kończąc na zasadach wygranych i ich podziału.

Offline maxmaniak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lis 2011, 15:26:49 »

Bezwartościowa informacja. Bo nie dotyczy losowań w środę, tylko w sobotę. I na dodatek sa to zasady stosowane w przypadku standardowej puli, a dzisiejsza kumulacja to "SuperPula"

Prawidłowo jest tu:
"I Onsdags Lotto vinder man:
1. præmien, hvis man har de 6 vindertal rigtige på samme række.
2. præmien ved at have 5 vindertal og ét tillægstal rigtigt på samme række.
3. præmien ved at have 5 vindertal rigtige på samme række.
4. præmien ved at have 4 vindertal rigtige på samme række.
5. præmien ved at have 3 vindertal rigtige på samme række.

Hvis det udtrukne Supertal også er et af de 6 vindertal, vil SuperPuljen blive udløsty og blive delt mellem alle vindere med 6 rigtige vindertal."

I niestety przegrałaś. Przy standardowym losowaniu wypłata wygranych I stopnia (szóstki) to około 50% z puli na wygrane. Ale dochodzi jeszcze owa "SuperPula" która jest do podziały wśród szóstkowiczów, jeśli "SuperLiczba" bedzie taka sama, jak jedna ze standardowych liczb.

Przykład: Wylosowano liczby 9, 16, 22, 24, 41, 47. W ostatnim losowaniu w puli było 28.813.072DKK, z czego dwie szóstki po 5.546.424DKK. Kwota na szóstki to jakieś 38% z puli. I to zostało podzielone.

Jako "SuperLiczbę" wylosowano 13. Skoro nie była to taka sama liczba jak spośród standardowych sześciu, to "SuperPula" nie została podzielona tylko przeszła do kolejnej kumulacji. Było wtedy 92mln DKK w tej puli dodatkowej.
Ale gdyby zamiast liczby 13 wylosowano 16 (jako "SuperLiczbę") to ponieważ 16 była też w standardowym losowaniu, to wtedy "SuperPulę" podzielono by pomiędzy te dwie osoby, co miały szóstkę. Dostałyby wtedy dodatkowo po 46mln DKK z "SuperPuli".

Twój chłopak myśli tylko o "SuperPuli" i ma rację, bo jest to osobna pula pieniędzy. Natomiast ty myślisz o całym Lotto, i pewnie nie znałaś tych zasad. A sa one odmienne od polskiego TotoLotka...

[Posted on: 30 Lis 2011, 14:49:26]

Nie masz racji. Nie wystarczy wklepać "lotto" w google.dk i przekleić treść, bo tego to mozna nawet małpę nauczyć. Trzeba to jeszcze przeczytać i zrozumieć.
Dzisiaj mamy środę, czyli jest losowanie "Onsdags Lotto", które ma inne zasady niż zwykłe "Lørdags Lotto", poczynając od liczby losowanych kul a kończąc na zasadach wygranych i ich podziału.

pytanie bylo o LOTTO nie o onsdags lotto wiec odpowiedz jakiej udzielilem jest jak najbardziej poprawna, malpe jak widac powyzej mozna nauczyc kopiowac i wklejac, ale myslec to juz nie... BTW skad ty mozesz wiedziec, o co chodzilo jej chlopakowi??

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lis 2011, 15:43:58 »
pytanie bylo o LOTTO nie o onsdags lotto wiec odpowiedz jakiej udzielilem jest jak najbardziej poprawna, malpe jak widac powyzej mozna nauczyc kopiowac i wklejac, ale myslec to juz nie... BTW skad ty mozesz wiedziec, o co chodzilo jej chlopakowi??

Wiem dlatego, ze dziś jest środa, dziś jest losowanie "Onsdags Lotto" i dziś jest rekordowa kumulacja.

Czy jak ktoś zapyta cię w grudniu co robisz w święta, to zaczniesz mu życzyć smacznego jajka i tłumaczyć że na Wielkanoc jedziesz do rodziny świecić jajka i szukać zajączka?

Offline czerwiec99

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2011, 16:54:51 »
Czyli dzisiejsza wygrana bedzie podzielona miedzy osoby ktore trafia szostke?
A na mniejsze wygrane jest przygotowana inna pula. Dobrze zrozumialam?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2011, 16:54:51 »

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lis 2011, 17:09:13 »
Jak trafisz szóstkę, to standardowo dostajesz wygraną z puli ogólnej, która wynosi 11mlnDKK do podziały wśród szóstkowiczów. Dopabuse gdy "SuperLiczba", losowana dodatkowo będzie identyczna z jakakolwiek spośród zwykłych liczb w szóstce, to dodatkowo uwalniana jest "SuperPula" do podziału wśród szóstkowiczów.

Przykład: Obstawiasz: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Wylosowano 1, 2, 3, 4, 5, 6 oraz "SuperLiczbę" 33: trafiłaś zwykłą szóstkę i jeśli jesteś jedyna, to masz 11mln DKK, ze zwykłej puli.
Wylosowano 1, 2, 3, 4, 5, 6 oraz "SuperLiczbę" 3: trafiłaś  zwykłą szóstkę oraz "SuperLiczba zawiera się w szóstce, wtedy masz zwykłą pulę + "SuperPulę"

"I denne uge er der i alt 111 millioner kroner på spil: 11 af slagsen i 1. præmiepuljen og overvældende 100 millioner kroner på spil i SuperPuljen. SuperPuljen bliver udløst, hvis SuperTallet også er blandt de seks vindertal."

Zwykła szóstka, to też wygrana wyższego stopnia. To jest tak jak w PL, i tez mogę byc kumulacje w zwykłej puli. Z tej samej puli idą wygrane na szóstki, piątki z liczba dodatkową (osobny temat), zwykłe piątki, czwórki i trójki. To wszystko to jest normalna pula na wygrane.
A, że Duńczycy dołożyli "SuperPulę", której rozbicie następuje w specyficznych warunkach dodatkowo komplikuje sprawę.

Wygrywając dzisiaj maksimum (trafiając szóstkę, i jeśli "SuperLiczba" będzie w szóstce) dostajesz kasę z dwóch pul: zwykłej i super.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lis 2011, 17:15:06 »
głupie pytanie - ile kosztuje wysłanie losu, trzeba coś skreślać czy samo losuje, no i do kiedy można wysyłać bo mam przeczucie że dzisiaj jest mój szczęśliwy dzień

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lis 2011, 18:06:16 »
głupie pytanie - ile kosztuje wysłanie losu, trzeba coś skreślać czy samo losuje, no i do kiedy można wysyłać bo mam przeczucie że dzisiaj jest mój szczęśliwy dzień

Skreślasz 6 z 48, zakład 4 korony, minimum musisz wybrać dwa zakłady. Czyli minimalna opłata to 8DKK. Na całym kuponie mieści się 10 zakładów, czyli cały kupon to 40DKK. Możesz sam skreślać, lub poprosić o LYNLOTTO, czyli chybił-trafił.

Dodatkowo możesz zagrać w JOKERa, to osobna gra gdzie automat losuje dwa zestawy 7 cyfr. A potem losowany jest zestaw, i jeśli dwie, trzy, cztery ostatnie cyfry są identyczne (lub wszystkie), to wygrywasz. Sprawdzanie następuje od końca. Czyli jeśli JOKER to 1234567, a ty masz 1234566, to nie wygrałeś nic. A jeśli masz 0034567, to masz zgodnych pięć, i możesz czuć się bogaty.
Joker kosztuje dodatkowo 10DKK. I też może mieć kumulacje, zwykła pula w JOKERa na wygrane pierwszego stopnia (siedem identycznych), to 10mln.

[Posted on: 30 Lis 2011, 17:23:31]

no i do kiedy można wysyłać bo mam przeczucie że dzisiaj jest mój szczęśliwy dzień

Dobra, jestem wredny. Wysyłać można do 18.00 ;)

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
Duńskie Lotto ;)
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Gru 2011, 19:59:17 »
 We środę była rekordowa liczba do wygrania, z tego, co wiem, nie padła główna wygrana  ;)

Ale mnie ciekawią jeszcze zasady dotyczące innych gier: może ktoś mi wyjaśni, na czym opiera się, polega gra Joker, którą "dokupić" można do tradycyjnego lotto..?  ::)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: Duńskie Lotto ;)
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Gru 2011, 20:18:12 »

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Gru 2011, 00:05:40 »
Witam
Czy my też jako obcokrajowcy możemy grać w lottka?
Wcześniej kupowałam los, a teraz mam wątpliwości jak przeczytałam to:
"OBS: Kun danske vindere er angivet"

Co Wy na to? Możemy otrzymać wygraną jeśli trafimy?

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Gru 2011, 14:56:56 »
Witam
Czy my też jako obcokrajowcy możemy grać w lottka?
Wcześniej kupowałam los, a teraz mam wątpliwości jak przeczytałam to:
"OBS: Kun danske vindere er angivet"

Co Wy na to? Możemy otrzymać wygraną jeśli trafimy?

Każdy może zagrać. Powyższy zapis oznacza, iż podana jest tylko pula duńskich wyników. W "duńskie" Lotto graja także mieszkańcy innych krajów skandynawskich np. Finlandii, a także kilku nadbałtyckich. I po prostu wyniki nie są podawane razem z wygranymi w innych krajach, dotyczą tylko kuponów wysłanych w DK.
Jeśli jesteś tu legalnie, nawet jako turysta, to masz prawo zagrać.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Gru 2011, 17:47:55 »
Ja bym Hans to trochę sprostowała (ale niedużo)  8)

"Duńskie" Lotto, w którym bierze udział tylko Dania, jest w soboty.

W środy nazywa się to w Danii, Onsdags Lotto (dawna nazwa Viking Lotto), i tak jak piszesz biorą w nim udział inne kraje: Dania, Szwecja, Norwegia, Finlandia, Islandia, Grenlandia, Estonia oraz Łotwa.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Gru 2011, 17:47:55 »

Duńskie providenty.

Zaczęty przez ThaBossDział Pomoc!

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 30589
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2014, 09:36:02
wysłana przez Avora
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10204
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 34693
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14023
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Duńskie ciasteczka

Zaczęty przez GregorixDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 22554
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2015, 14:17:17
wysłana przez milena84