poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Tytuł wykonawczy- egzekucja należności za niezapłacony podatek  (Przeczytany 17857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline episteme

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Moja sprawa przedstawia się następująco:

Otrzymałem z lokalnego US międzynarodowy tytuł wykonawczy. Chodzi o nabusezliczone podatki za 2008 rok(z Danii). Do urzędu stawiłem się następnego dnia. Po rozmowie z poborca podatkowym i wyjaśnieniu sytuacji(wytłumaczyłem, że podatek został naliczony "z automatu", że pośrednik polski, u którego pracowałem, a który rozliczał mnie w roku poprzednim nie dopełnił tego obowiązku w 2008 roku) udałem się do firmy, która zajmuje się odzyskiwaniem podatków, rozliczenie i odwołanie zostały wysłane(powiedziano mi, że mogę czekać nawet rok na decyzję ze Skatu). W międzyczasie zadzwoniłem do poborcy i poinformowałem go o poczynionych przeze mnie staraniach oraz o fakcie, że dostarczę mu tłumaczenie odwołania jakie zostało wysłane do Skatu (na które potrzeba kilka dni- przygotowane przez firmę rozliczającą mnie). Jutro lub pojutrze jestem umówiony na odbiór tego tłumaczenia. Dzisiaj jednak otrzymałem informacje z US o zajęciu przez nich mojego konta prywatnego i renty rodzinnej. Bardzo proszę wszystkich o informacje w jaki sposób najlepiej tą sprawę wyjaśniać. Czy można w jakiś sposób wstrzymać egzekucję? Jak przyśpieszyć działania Skatu? Bardzo zależy mi na czasie. Z góry dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: Tytuł wykonawczy- egzekucja należności za niezapłacony podatek
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lis 2011, 18:48:51 »
Wykonania tytułu egzekucyjnego nie zablokujesz, bardzo trudna sprawa. Na odpowiedź ze SKAT możesz czekać też bardzo długo.
Jedyne co ja mogę Ci doradzić to jeśli masz nie rozliczony podatek za jakieś lata następne 2009, 2010 to czym prędzej rozliczaj bo też Cię ścigną.

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lis 2011, 19:22:41 »
 Wyslali  to  tak  prost  z mostu  do  Polski  bez  zadnych poprzednich  pisemnych  upomnien ?
To  troche  dziwne .

Offline episteme

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lis 2011, 21:20:58 »
To jedyny nabusezliczony rok. Wysłali pismo do Polski, jednak w języku duńskim(w tamtym roku, teraz już wiem o co chodziło):/

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lis 2011, 23:05:27 »
Wniosek o wstrzymanie egzekucji administracyjnej. I to szybko. Polska to nie Dania gdzie wszystko zalatwi sie przez telefon. W Polsce wszystko trzeba na pismie, szczegolnie z urzedami. Poszukaj w necie o tym wniosku. I koniecznie zlacz ta kopie tlumaczenia (tlumaczenie przysiegle).

Offline episteme

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Gru 2011, 20:29:26 »
Sprawa jest w toku. Dzisiaj na spotkaniu z kabusewniczką działu egzekucyjnego ustaliśmy, że napiszę wniosek o rozłożenie należności na małe raty(by nie płacić należności od razu i zyskać na czasie) , zaznaczę również w nim, że sprawa jest wyjaśniana ze Skatem. Jeśli wniosek zostanie przyjęty US cofnie zajęcia konta i renty. Nie ma możliwości wstrzymania tytułu wykonawczego, można go kwestionować na drodze sądowej lub cofnąć na wniosek wierzyciela- trzeba płacić (cokolwiek). Korekta została wysłana, będę starał się też maksymalnie przyśpieszyć działania Skatu przez osobę będącą na miejscu w Danii. Pamiętam jeszcze z pobytu w Danii jak ludzie narzekali na działanie duńskiej machiny podatkowej.

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Gru 2011, 22:01:12 »
    A  jakim  cudem  zadania   dunskiego  urzedu podatkowego  uzyskuja  automatycznie  klauzule  wykonalosci w  Polsce ??
Stalismy  sie  krajem  nordyckim  ostatnio ??? Na co  US  sie  powolal  ??

hehe  , sam  znalazlem odpowiedz na  swoje  pytanie  , wyglada  na  to  ze jest  mozliwe  od  14 lutego 2006 :(
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1552054&vId=0
« Ostatnia zmiana: 01 Gru 2011, 22:44:12 wysłana przez gumiscph »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Gru 2011, 22:01:12 »

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Gru 2011, 22:29:04 »
Sprawa jest w toku. Dzisiaj na spotkaniu z kabusewniczką działu egzekucyjnego ustaliśmy, że napiszę wniosek o rozłożenie należności na małe raty(by nie płacić należności od razu i zyskać na czasie) , zaznaczę również w nim, że sprawa jest wyjaśniana ze Skatem. Jeśli wniosek zostanie przyjęty US cofnie zajęcia konta i renty. Nie ma możliwości wstrzymania tytułu wykonawczego, można go kwestionować na drodze sądowej lub cofnąć na wniosek wierzyciela- trzeba płacić (cokolwiek). Korekta została wysłana, będę starał się też maksymalnie przyśpieszyć działania Skatu przez osobę będącą na miejscu w Danii. Pamiętam jeszcze z pobytu w Danii jak ludzie narzekali na działanie duńskiej machiny podatkowej.

1. Wniosek o rozlozenie zaleglosci na raty NIE wstrzymuje egzekucji. Sam wniosek nie wystarczy zeby US zszedl Ci z konta. Do tego potrzebna jest decyzja. US ma 30 dni na wydanie decyzji, ale moze tez mu to zajac 60 dni jezeli sprawa bedzie, wg US, skomplikowana.

2.

Art. 23 § 6 ustawy o postepowaniu egzekucyjnym w administracji

Cytuj (zaznaczone)
Organy sprawujące nadzór mogą, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, wstrzymać, na czas określony, czynności egzekucyjne lub postępowanie egzekucyjne
prowadzone przez nadzorowany organ, z zastrzeżeniem § 7.

i § 7

Cytuj (zaznaczone)
Dyrektor izby skarbowej może wstrzymać czynności egzekucyjne lub postępowanie egzekucyjne dotyczące innych należności pieniężnych niż pozostających
we właściwości urzędów skarbowych wyłącznie za zgodą wierzyciela.

Organ sprawujacy nadzor = Dyrektor izby skarbowej

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Gru 2011, 23:22:14 »

,,,,,zaznacze rowniez, ze sprawa jest wyjasniona ze Skatem,,,,,

Rozliczenie sporzadzone przezfirme rozliczajaca nie oznacza automatycznie ze: a) zostanie zaakceptowane przez Skat (domyslam sie, zewprowadzono ulgi podatkowe) b) nowe rozliczenie po np. tylko czesciowym uznaniu naniesionych kwot przez Skat nie bedzie nadal wykazywalo dlugu podatkowego za 2008.

Offline aaaaaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Gru 2011, 23:32:14 »
,,,,,zaznacze rowniez, ze sprawa jest wyjasniona ze Skatem,,,,,

Rozliczenie sporzadzone przezfirme rozliczajaca nie oznacza automatycznie ze: a) zostanie zaakceptowane przez Skat (domyslam sie, zewprowadzono ulgi podatkowe) b) nowe rozliczenie po np. tylko czesciowym uznaniu naniesionych kwot przez Skat nie bedzie nadal wykazywalo dlugu podatkowego za 2008.

roga troche Ci sie literka przestawila on napisal ze sprawa jest wyjasniAna (w toku) a nie juz wyjasniOna

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Gru 2011, 00:03:28 »
Masz w zupelnosci racje, ale "wyjasniona" czy tez "wyjasniana", nie zmienia faktu. Jezeli dlug podatkowy nie zostal zlikwidowany, to Skat nadal bedzie egzekwowal swoja naleznosc. Nowe rozliczenie moze rowniez oznaczac ze dlug zostal zmniejszony. W wielu podobnych/identycznych przypadkach (ostatnio przed 3 tygodniami) poradzilem podatnikowi aby wplacil natychmiast cala kwote dlugu za posrednictwem Ministerstwa Finansow, aby nie ryzykowac zajecia kont itp. Sprawa byla bardzo podobna, poniewaz sporzadzone dodatkowe rozliczenie za 2008 wykazywalo nadplate podatkowa, ktora podatnik odzyska w ciagu max. 90 dni. Rozliczenie jest juz w teczce podatkowej, co oznacza jego zaakceptowanie przez Skat. Teraz tylko procedura wyplaty, po sprawdzeniu czy podatnik nie posiada innych dlugow. Problemem w wielu przypadkach jest natomiast brak srodkow aby zaplacic dlug.

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Gru 2011, 12:43:34 »
  A tak  troche  z  innej  beczki . Jak  to  wyglada  z  dunskimi madatami  w  PL ?
Znam  kilka  osob ktore  mieszkaja  w  Berlinie  i jednoczesnie maja  cala  kolekcje  dunskich  mandatow ( niezaplaconych )
Okazuje  sie  ze  w  Niemczech  jest  do  w  zasadzie  nie  do  wyegzekwowania  z  powodu  niemieckiego systemu  prawnego .

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Gru 2011, 14:26:54 »
Zdjęcia samochodów na polskich rejestracjach zrobione przez fotoradary w DK lądują w koszu  :)

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Gru 2011, 14:54:36 »
Zdjęcia samochodów na polskich rejestracjach zrobione przez fotoradary w DK lądują w koszu  :)

Obyś się kiedyś nie zdziwił. Nic nie znika, najwyżej jest odkładane na później.
Znam przypadek, gdzie zdjęcie z fotoradaru zostało wykorzystane, aby komuś udowodnić, że jednak rok wcześniej był danego dnia o danej porze w DK.
Ponadto czasami na granicy tez stoi auto, które strzela fotki każdemu, bez wyjątku. I SKAT często z takich fotografii korzysta.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Gru 2011, 15:18:23 »
Oczywiście mogą służyć do obiegu wewnętrznego ale do PL nie wysyłają.

[Posted on: 02 Gru 2011, 14:59:37]

Dodam że skatowcy często łażą po parkingach przy centrach handlowych  fotografując zagraniczne samochody  i auta na żółtych tablicach  ;) Kiedyś był nawet na forum artykuł z duńskiej gazety  jak można zarobić za donos ( to znaczy jak spełnić obywatelski obowiązek :D)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Gru 2011, 15:18:23 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7788
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0