poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga na współmałżonka (Fradrag for begrænset skattepligtige)  (Przeczytany 5037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Czy ja dobrze się doczytałem, że od roku podatkowego 2011 Ci co mają ograniczony obowiązek podatkowy nie będą mogli skorzystać z ulgi na współmałżonka - personfradrag małżonka (Fradrag for begrænset skattepligtige)? Tak mnie coś dziś tknęło, poszukałem i tak to zrozumiałem, czy dobrze. Do tej pory było tak (do 2010 roku), że taki delikwent co miał ograniczony obowiązek podatkowy przedstawiał akt małżeństwa w SKAT i automatem otrzymywał personfradrag małżonka. Nikt nie wnikał czy małżonek ma jakieś dochody w PL czy nie (i to wg mnie było chore).
Tak pytam bo na początku roku w SKAT niedouczona babka chyba powiedziała mi, że będzie odpisa ale uzależniony od dochodu w PL. Jeśli małżonek nie ma dochodu w PL będzie cały odpis, jeśli zarobił mniej niż 42.900 kr będzie można odliczyć róznice, jeśli zarobił 42.900 kr i więcej nie będzie odpisu. Dowodem na dochody w PL miało być polskie zaświadczenie z US.
Napiszcie jak coś wiecie na ten temat  ;D.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Ulga na współmałżonka (Fradrag for begrænset skattepligtige)
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Gru 2011, 00:37:46 »
Ulga na malzonke w Polsce zostala zniesiona, ale jest inna opcja tzw. opodatkowanie wedlug zasady dla "grænsegængere". Rezultat podatkowy taki sam jak dotychczas, tylko ze zmiast ulgi wdochodach 42.900 uzyskuje sie bezposrednio obnizke podatku o wartosc tej samej kwoty, czyli tak jak w przypadku Personfradrag. Pisalem o tym bardzo obszernei juzwczesniej. Opodatkowanie wedlug zasad dla grænsegængere daje mozliwosc odliczeniaodsetek w PL, rowniez od kredytow mieszkaniowych, ale za to nalezy zaplacic w Danii podatek od wartosci nieruchomosci itp....... poszukaj mojego watku na ten temat.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Gru 2011, 10:31:53 »
Ulga na malzonke w Polsce zostala zniesiona, ........
Miałeś na myśli DK???
Dzięki roga za info, myślisz, że opcja o której piszesz ma zastosowanie do ograniczonego obowiązku podatkowego? Po co zlikwidowano ulgę na współmałżonka (Fradrag for begrænset skattepligtige) - żeby tego odliczenia nie było a tu zostawili lukę?
Tu znalazłem dyskusję na naszym forum też na ten temat: http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=43841.msg104397 i andyandy pisze także, że od 2011 roku jej nie będzie. Powołuje się też na decyzje folketingu na ten temat: http://www.ft.dk/samling/20091/lovforslag/L213/index.htm

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Gru 2011, 10:31:53 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19053
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Ulga 53 przy zmianie umowy o pracę

Zaczęty przez kadillDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 11822
Ostatnia wiadomość 25 Mar 2014, 16:34:13