poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: 60% podatek zabrany, potrzebna kumata szubka odpowiedź :/  (Przeczytany 8595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline worker.dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zostałem zatrudniony w duńskiej firmie, a że nie miałem bladego pojęcia bo nie szperałem aż tak po forum to nie wiedziałem nawet o żółtej karcie podatkowej. Mniejsza o moj brak zaangażowania w sprawy formalne których nigdy nie nawidziłem.. Problem pojawił się przy wypłącie, zabrali mi 60% wypłaty i pytanie moje jest takie czy ma ktoś jakieś sugestie i ma pojęcie na temat czy moge jeszcze coś zrobić żeby odzyskać tą wypłatę, czy pozostaje mi o niej teraz tylko zapomnieć, iść wyrobić karte podatkową i zmienić podatek na 38%? Prosiłbym o pilną odpowiedź, czas nagli :/
Z góry dziękuję.

varszafiak

• Gość
Odp: 60% podatek zabrany, potrzebna kumata szubka odpowiedź :/
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Gru 2011, 14:33:31 »
Jeżeli juz otrzymales wyplate, kasa do odzyskania dopabuse przy rocznym rozliczeniu.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Gru 2011, 14:35:54 »
Jest dokładnie tak jak pisze varszawiak. Dostaniesz wyrównanie w przyszłym roku w maju.

Offline worker.dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Gru 2011, 14:43:22 »
A nie przypadkiem pod koniec tego roku? Czyli mam rozumieć że normalnie mam iść wyrobić karte podatkową, zmienić podatek na 38% i mi to wyrównają przy rozliczeniu tak?

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Gru 2011, 15:04:21 »
Tak, najpierw zalatw wszystkie formalnosci. Jak juz bedziesz mial karte podatkową to sobie spokojnie pracuj. W przyszlłym roku dostaniesz rozliczenie podatkowe za poprzedni (2011) rok i jezeli bedziesz mial pieniażki do zwrotu to mozesz otrzymac je najwczesniej w maju.

Jeszcze jedno: nie ma czegos takiego jak zolta karta podatkowa. Jest żółta karta (cos na wzor naszego dowodu osobistego z ubezpieczniem) i karta podatkowa. to dwie kompletnie rozne rzeczy.

Offline worker.dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Gru 2011, 22:42:35 »
Moja pomyłka, wiem o co chodzi z zolta karta, chodzilo mi o podatkowa bez tego zolta, dzieki wszystkim.
A ps. jezeli umowa miesieczna ktora mam sie konczy juz i dostalem tylko 1 wyplate z tej umowy i wlasnie z niej mi zabrali ten 60%podatek za brak karty podatkowej, to tez z nia moge isc o ta karte podatkowa czy musze znalesc inna prace do nastepnego rozliczenia z ta wyplata terazniejsza?

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Gru 2011, 23:08:01 »
tu moge akurat powiedzieć ze to jest normalne
Zostałem zatrudniony w duńskiej firmie, a że nie miałem bladego pojęcia bo nie szperałem aż tak po forum to nie wiedziałem nawet o żółtej karcie podatkowej. Mniejsza o moj brak zaangażowania w sprawy formalne których nigdy nie nawidziłem.. Problem pojawił się przy wypłącie, zabrali mi 60% wypłaty i pytanie moje jest takie czy ma ktoś jakieś sugestie i ma pojęcie na temat czy moge jeszcze coś zrobić żeby odzyskać tą wypłatę, czy pozostaje mi o niej teraz tylko zapomnieć, iść wyrobić karte podatkową i zmienić podatek na 38%? Prosiłbym o pilną odpowiedź, czas nagli :/
Z góry dziękuję.
  mialem tak samo bo firma zle zrobila jakos ..nie znali mojej karty skatowej ani cpr-u bo wszystko załatwialem w tym samym czasie, wogóle na szybko i tez bylem w szoku ale zamiast skatu - firma mi oddala jak tylko im powiedzialem. Ksiegowa przelała w ten sam dzien tyle ile brakowało

[Posted on: 07 Gru 2011, 22:58:31]

Moja pomyłka, wiem o co chodzi z zolta karta, chodzilo mi o podatkowa bez tego zolta, dzieki wszystkim.
A ps. jezeli umowa miesieczna ktora mam sie konczy juz i dostalem tylko 1 wyplate z tej umowy i wlasnie z niej mi zabrali ten 60%podatek za brak karty podatkowej, to tez z nia moge isc o ta karte podatkowa czy musze znalesc inna prace do nastepnego rozliczenia z ta wyplata terazniejsza?
oj ale w takim przypadku to juz firma pewnie nie odda tylko skarb królestwa ;D ;D

[Posted on: 07 Gru 2011, 23:02:17]

Karte masz jaka masz ale podobno zawsze z nowym kontraktem i w styczniu dobrze iśc im pokazać zeby uniknąć takich poborów podatkowych :)
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Gru 2011, 23:08:01 »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Gru 2011, 13:55:51 »
 Nie musisz zmieniac pracy poprostu do poki twoj pracodawca nie dostanie twojej karty podatkowej to bedzie ci odciagal 60 % z twojej wyplaty bo nie wie jaki bedziesz mial podatek wiec potraca maks.stawke.Jak skat przesle pracowadcy karte wtedy bedziesz mial normalne wyplaty z potraceniem wlasciwego podatku.

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Gru 2011, 15:16:06 »
Najlepiej udaj się do SKAT, wyrób kartę podatkową i zanieś ją do pracodawcy jak najszybciej. To, że pieniądze dostaniesz dopabuse w przyszłym roku przy rozliczeniu to niekoniecznie prawda. Jeśli potrącili Ci 60% przy wypłacie, którą dostałeś teraz pod koniec listopada/na początku grudnia, to nie powinno być problemu z uregulowaniem kwoty przez pracodawcę (jeśli szybko doniesiesz mu kartę podatkową). Sama miałam taką sytuację na początku swojej przygody w Danii i brakującą część dostałam na następny dzień od okazania karty.

Offline worker.dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Gru 2011, 22:56:37 »
Wracając do tego tematu dalej nie wiem, w pewnym sensie się domyślam, że większość osób które piszą o jakimś nie uregulowaniu przez pracodawcę mówią bzdety, bo to skat obcina kwit. Skoro ta sytuacja przez którą założyłem ten temat była by jak mówią te osoby, to czemu znajomy który identycznie jak ja poszedł nie przynosił im nic, ale ma karte podatkową i wszystko, dostał normalną wypłątę..

Jeżeli dalej rodacy będą wprowadzać w błąd, a w skacie mi powiedzą co innego, to ostatni raz zawitałem tutaj..

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Gru 2011, 23:09:36 »
Kolega nie chciał pomóc. Zapytaj kolegi czego Ci nie powiedział.

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Gru 2011, 01:15:06 »

Jezeli jest sie w stanie dostarczyc karte podatkowa, zanim firma zglosi rozliczenie podatku do Urzedu Skarbowego, to mozna taka wyplate skorygowac wedlug  wyliczonej stawki. Firmy rozliczaja podatek od wynagrodzen w roznych terminach - dlatego nie zawsze z pozoru jednakowe sytuacje koncza sie takim samym rozwiazaniem. Trzeba sie zawsze spieszyc - dla wlasnego dobra - z uporzadkowaniem dokumentow.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Gru 2011, 17:59:40 »
No to koles sie popisales swoja wypowiedzia, ludzie staraja sie tutaj na forum ci pomoc a ty piszesz ze jakies bzdety wypisuja skoro to negujesz to wez swojego ziomka pod pache (skoro jest nieomylny) i idz z nim do skatu gdzie tez pracuja nieomylni urzednicy i napewno bedziesz alpha i omega w sprawach podatkowych.Myslisz ze w skacie sa tak chetni do pomocy? i ci powiedza co ci sie nalezy i ile? to sie mylisz oni maja w dupie (nie wszyscy ale wiekszosc) w udzielaniu szczegolowej informacji co i jak im zalezy na tym zebys jak najmniej wyciagnal z dunskiej kasy i to twoim obowiazkiem jest zebys mial porzadek w papierach.Jak ci to forum nie pasuje to tutaj nie zagladaj i niemacz ludzi pytaniami na ktore dostajesz odpowiedz a i tak jest brak podziekowania z twojej strony.

Offline 6palcy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sty 2012, 18:40:41 »
mnie też zabrali  tylko ze 55% w styczniu 2010, doniosłem nową karte podatkową i księgowa  uregulowała nadpłacony podatek  przy kolejnej wypłacie.
teraz  juz sam skat dosłał karte  podatkową na ten  rok.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sty 2012, 18:40:41 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7792
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0