Piernik
1szklanka miodu
1 szklanka cukru
4 cale jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka oliwy lub oleju
1 kostka masła
1 szklanka letniego mleka
4 szklanki maki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru (gałkę i imbir można zastąpić jedna przyprawa do piernika)
starta skorka z cytryny i pomarańczy
smażona skorka z pomarańczy
Bakalie:
(śliwki suszone,żurawina suszona migdały po około 1 szklance,rodzynki 1/2 szklanki.Orzechy i migdały pokruszyć(posiekać) śliwki suszone pokroić na polówki)
Cukier przypalić na patelni lub w garnku,dodać szklankę miodu i zalać szklanką gorącej wody
cały czas mieszając aż się rozpuści .
Po lekkim ostygnięciu dodać 4 jajka mieszając mikserem cały czas na średnich obrotach przez 5-10 min.
Dodać szklankę oliwy lub oleju słonecznikowego.
Do tego dodać kostkę masła rozpuszczona w szklance letniego mleka.
Dobrze miksować.
Dodać łyżeczkę sody oczyszczonej,dodawać po jednej szklance maki (razem cztery)
cały czas mieszając + dodawać przyprawy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i
1/2 łyżeczki imbiru (lub jedna przyprawa do piernika)
1 łyżeczka cynamonu,starta skorka z cytryny i pomarańczy.
Wymieszać wszystko na małych obrotach przez 5 minut..
Na samym końcu dodać bakalie obtoczone w mace (orzechy,śliwki suszone,żurawina suszona,migdały,
po ok 1 szklance + 1/2 szklanki rodzynek,)wszystko wymieszać delikatnie łyżką.
Wysmarować foremkę masłem i oprószyć mąką.
Wlać ciasto
i piec w ogrzanym do 160*C-170*C piekarniku.
Sprawdzać wykałaczką.
W płytkiej foremce krócej w głębszej dłużej pieczemy (ok.1 1/2 godz)
Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez ok 1 godz
po wyjęciu i przestudzeniu (ok 15 min) owinąć w folie aluminiowa i wstawić do chłodnego miejsca aż do schłodzenia całkowitego.
Taki piernik można przechowywać w szczelnym opakowaniu około 2 miesięcy .