poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: tv dunska  (Przeczytany 7979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
tv dunska
« dnia: 12 Gru 2011, 13:33:20 »
Chcialabym Was zapytac jaka macie propozycje zalozenia,zainstalowania dunskich kanalow .Kablowka czy satelita ,a moze inne wyjscie ?

Od marca wprowadzamy sie do domku,w ktorym bedziemy chcieli miec dunska tv , chcielismy dogadac sie z obecnym zamieszkujacym domek,ze przejmiemy po nim kablowke,zeby nie zakladac od nowa ,ale on sobie zazyczyl za to tyle co za zalozenie od poczatku plus koszta tego przejecia i zmiany pakietu(ok 3000 kr ) .Nie oplaca sie..
Poza tym widzielismy ,ze YouSee oferuje tv za nie cale 200 kr m-c .

Nie zalezy nam na duzej ilosci kanalow ,mamy satelite ,ktora nie uzywamy - moze by ja zalozyc ?Moznaby sciagnac dunskie kanaly z niej ?Co wtedy z dekoderem .ktorego nie mamy ?

Jak zrobic to w najoszczedniejszy sposob ?

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
Odp: tv dunska
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Gru 2011, 14:37:06 »
Jak zamontujesz antene to pojawi sie do placenia 196 koron na msc z DR jest to abonament tv/radiowy kiedys chcialem brac you see to gosc w FONA mi powiedzial a po co jak bedziesz mial te same kanaly a i tak bedziesz placil DR(przy pakiecie yousee podstawowym)  .Kup dekoder w jakims sklepie np.tureckim  i bedziesz mial ze 20 po dunsku i dobierzesz reszte wedle uznania bo pewnie wyjdzie  200 kanalow .Zaplacisz jednorazowo z 300 kr
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Gru 2011, 15:33:16 »
Seba08 mógłbyś wymienić jakie są to programy po duńsku,chodzi mi te ze 20 darmowych :o.
Ja właśnie próbuje się zorientować co warto bo płacę prawie 500kr m/c za kablówkę i narazie wygrywa Boxer tv pakiet Flex8 ze względu że zależy mi na kanałach dla dzieci. Wychodzi za m/c 262 kr. to już z Halvårlig kortafgift.
Jednak oferta Seba08 chyba najtańsza na rynku :D A abonament DR płacić trzeba tak czy siak ;)

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Gru 2011, 16:05:48 »
Nie mówie ze jest 20 darmowych ,tylko placąc abonament DR jak kazdy bo trzeba .Ja na zwyklej antenie z dachu mam z 20 dunskich  poza ramasjang dla dzieci jeszcze 3 angielskojezyczne i i kilka innych .Jak kupisz dekoder do anteny sat. do placac DR napewno złapiesz wszystkie dunskie z podstawowego pakietu np. yousee i sporo innych  .Zreszta idz do turasa jakiegos to Ci pokaze mnie namawiał kiedys jak bylem po telefon to pamietam nawet tv polonie włączył  i jakies tam inne polskie .Jak jeszcze nie placilem abonamentu DR bo nie wiedzieli ze tu mieszkam to mialem 10 dunskich dla dzieci tylko ramasjang ale moze to byla wina starego telewizora  ,ogolnie to itak nie ogladam zednej telewizji wiec specem nie jestem ale moze te wskazowki komus pomogą
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Gru 2011, 17:08:56 »
Cytuj (zaznaczone)
.........Kablowka czy satelita ,a moze inne wyjscie ?............

Chcesz miec dunskie kanaly za free ?? kup najtanszy tuner DVB-T z MPEG4  do tego jakas dedykowana antena i podstawowe kanaly (DR 1-DR2-DR HD- DR K-DR Update-DR Ramasjang-TV2,) masz za free:)  Kupisz lepszy tuner to moze bedzie mozliwosc rozszerzenia pakietu za pomoca karty abonenckiej, niestety w tej kwestii za wiele wiedzy nie mam bo temat mnie nie interesowal.

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Gru 2011, 17:30:30 »
Jak zamontujesz antene to pojawi sie do placenia 196 koron na msc z DR jest to abonament tv/radiowy kiedys chcialem brac you see to gosc w FONA mi powiedzial a po co jak bedziesz mial te same kanaly a i tak bedziesz placil DR(przy pakiecie yousee podstawowym)  .Kup dekoder w jakims sklepie np.tureckim  i bedziesz mial ze 20 po dunsku i dobierzesz reszte wedle uznania bo pewnie wyjdzie  200 kanalow .Zaplacisz jednorazowo z 300 kr

wlasnie ! zapomnialam podac,ze placimy co miesiac za DR .

Hmm - czyli lepiej dokupic dekoder ...20 dunskich kanalow nam wystarczy !  :)

[Posted on: 12 Gru 2011, 17:18:23]

Chcesz miec dunskie kanaly za free ?? kup najtanszy tuner DVB-T z MPEG4  do tego jakas dedykowana antena i podstawowe kanaly (DR 1-DR2-DR HD- DR K-DR Update-DR Ramasjang-TV2,) masz za free:)  Kupisz lepszy tuner to moze bedzie mozliwosc rozszerzenia pakietu za pomoca karty abonenckiej, niestety w tej kwestii za wiele wiedzy nie mam bo temat mnie nie interesowal.

Jaki jest ten lepszy tuner ? No wlasnie my tez na temat nie bardzo ,ale na pewno Ty bardziej  ;)
wklejam linka do dekoderow - jaki masz na mysli ?
http://www.avxperten.dk/parabol-tilbehoer/parabolmodtager/parabolmodtager.asp
DVB-T :
http://www.parabolshoppen.dk/shop/dvb-t-antenne-139c1.html

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2011, 18:02:03 »
Kwestia telewizora tez jest ważna bo jak mówi witiaw nowsze maja lepszy tuner wmontowany .Sprawdziłem swój i widze ze mam 31 kanałow w tym 2 puste :) na telewizorze kineskopowym sony który wywaliłem miałem chyba 11 kanałow same dk.Jak masz talez to sprawdz co Ci sie bardziej opłaci czy kupic nową antene taką zwykłą  czy dekoder do tależa.  Pewnie to drugie lepsze bo z satki zawsze wiecej programow bylo bedzie wiekszy wybór żeby zostawic najlepsze

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2011, 18:02:03 »

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Gru 2011, 18:40:00 »
Cytuj (zaznaczone)
Jaki jest ten lepszy tuner ? No wlasnie my tez na temat nie bardzo ,ale na pewno Ty bardziej  Mrugnięcie
wklejam linka do dekoderow - jaki masz na mysli ?

Na poczatek uscislij o jakiej tv mowimy ( satelita, kablowka czy tv naziemna) do kazdej sa inne tunery:)
Na pewno nie mozesz miec tunera FTA (ten z pierwszego linka) bo ten odbiera kanaly wylacznie niekodowane.

Zakladajac ze mowimy o tv naziemnej tzw DVB-T i chcesz miec wiecej niz pakiet podstawowy to na poczatek zorientuj sie czy jest szansa kupienia karty abonenckiej a potem mozna szukac tunera ktory ta karte  bedzie w stanie obsluzyc. Czyli bedze mial czytnik i bedzie obslugiwal system kodowania najprawdopodobniej Vicases. Niestety jak jest kodowana dunska tv naziemna nie mam pojecia.

Cytuj (zaznaczone)
Sprawdziłem swój i widze ze mam 31 kanałow w tym 2 puste Uśmiech na telewizorze kineskopowym sony który wywaliłem miałem chyba 11 kanałow same dk.
Mozesz napisaj nieco wiecej i jasniej, skad masz te 31 kanalow?
To jest kablowka? TV Sat?
Bo jakos trudno i uwierzyc ze nie podpisujac zadnej umowy masztyle kanalow, a tak wywnioskowalem z Twoich wczesniejszych wypowiedzi

Cytuj (zaznaczone)
Kwestia telewizora tez jest ważna bo jak mówi witiaw nowsze maja lepszy tuner wmontowany
Nie koniecznie :) Jezeli mamy tuner zewnetrzny to tv moze byc baaardzo stary bo i tak programy sa wyswietlane z tunera na kanale AV.

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Gru 2011, 19:06:20 »
W kamienicy w ktorej mieszkam jest w scianie wejscie do tv na dachu jest zwykla antena moi sasiedzi niewiem ile mają kanalow w kontrakcie nie mam nic o telewizji jak troche pomieszkalem to wpadl gosc z dr ipotem juz byl abonament .Niedawno przypadkiem wcisnąłem samostrojenie i mam teraz 31 .Poswiece sie izapytam kolesia co mieszka w domku jednorodzinnym  :)

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Gru 2011, 19:21:11 »
Na poczatek uscislij o jakiej tv mowimy ( satelita, kablowka czy tv naziemna) do kazdej sa inne tunery:)

Mam na mysli satelite .

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Gru 2011, 19:39:10 »
W takim przypadku zakup samego tunera nic ci nie da, niestety dunczycy koduja wszystkie kanaly via sat.
Tu masz liste dunskich niekodowanych kanalow: http://www.lyngsat.com/freetv/Denmark.html
Pozostaje zakup zestawu canal digital czyli tuner z abo chyba ze sprzedaja podobnie jak c+ polski same karty z abo polrocznym.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Gru 2011, 19:39:10 »

Poproszę o przepis na duńską remoulade

Zaczęty przez waruinyDział Przepisy Kuchni Duńskiej

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 25033
Ostatnia wiadomość 20 Sie 2013, 03:00:23
wysłana przez 1941
Duńska muzyka:)

Zaczęty przez JaDział Kultura

Odpowiedzi: 127