poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Feriepenge ,po zakonczeniu pracy ....  (Przeczytany 4198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malinamalina13

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-5
  • FUCK JANTELOV
Feriepenge ,po zakonczeniu pracy ....
« dnia: 12 Gru 2011, 18:32:15 »
Witam.Mam następujące pytanie . Pracowałem u Duńskiego pracodawcy 2 miesiące , już u niego nie pracuję ale z danii nie wyjeżdżam . Jak mogę dostać moje feriepenge ? Sprawdzałem na ATP ale tam pienążków nie ma , więc pewnie pracodawca ich tam nie wpłacał  ( ale pobierane były 12.5% ).
Z góry dziekuję za odpowiedź.

Gazeciarz

• Gość
Odp: Feriepenge ,po zakonczeniu pracy ....
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Gru 2011, 18:37:35 »
pieniadze byly naliczane nie pobierane. Jezeli pracodawca ma prywatne konta do trzymania feriepenge to do konca marca otrzymasz feriekarte , bedziesz mogl poprosic o wyplate pieniedzy na wakacje miesiac przed planowanym urlopem ale nie wczesniej niz 1 maj.

Offline sonadora85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Paź 2013, 08:35:23 »
Witam, ja też w sprawie tych feriepenge, z tym że ja wyjechałam z Danii na jakiś czas do Polski, nie znam swoich planów jeszcze więc żółtej karty nie oddałam gdyż kto wie czy nie wrócę w przyszłym roku, będzie łatwiej z kartą bo zaczynałam od zera i przez jej brat długo pracy nie mogłam znaleść.
Horesta, urząd ktory zajmuje sie feriepenge mojego pracodawcy powiedział że wypłacą mi jak ureguluję swoją sytuacje  z żółtą kartą, wspomniałam im wcześneij że jestem w Polsce. Dać sobie spokój narazie? Spokojnie czekać do marca? odzyskam je w przyszłym roku?
nie chciałabym odsyłać żółtej karty
No i w tym przyszłym roku jak gdyby nigdy nic wypełnić feriekarte na miesiąc będąc w tej Polsce? ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Paź 2013, 09:27:38 »
Witam, ja też w sprawie tych feriepenge, z tym że ja wyjechałam z Danii na jakiś czas do Polski, nie znam swoich planów jeszcze więc żółtej karty nie oddałam gdyż kto wie czy nie wrócę w przyszłym roku, będzie łatwiej z kartą bo zaczynałam od zera i przez jej brat długo pracy nie mogłam znaleść.
Horesta, urząd ktory zajmuje sie feriepenge mojego pracodawcy powiedział że wypłacą mi jak ureguluję swoją sytuacje  z żółtą kartą, wspomniałam im wcześneij że jestem w Polsce. Dać sobie spokój narazie? Spokojnie czekać do marca? odzyskam je w przyszłym roku?
nie chciałabym odsyłać żółtej karty
No i w tym przyszłym roku jak gdyby nigdy nic wypełnić feriekarte na miesiąc będąc w tej Polsce? ;)

Otrzymasz wczesniej jak zglosisz ze wyjechalas z DK, jak nie czekaj do maja 2014 na wyplate pieniedzy wakacyjnych.

Piszesz, ze zatrzymalas zolta karte, a masz rowniez meldunek czy wymeldowalas sie z adresu???
Nie regulujac swojej sytuacji z wyjazdem, jestes caly czas w DK w przszlym roku nie bedzesz miala uprawnien do ulg podatkowych dla pracownikow sezonowych bo przebywasz w DK wiecej niz 180 dni w roku, pomysl co Ci sie oplaca. Nie mozna zjesc ciastka i miec ciastko  :(

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Paź 2013, 14:46:50 »
Wszystko pięknie i fajnie sonadora, ale pod jednym warunkiem: że Ciebie najemca (albo właściciel) nie wymeldował z adresu w Danii. Jeśli jesteś wymeldowany, to twoja żółta karta to tylko kawałek pastiku. Powodzenia W Danii z takim "way of thinking". :P

(Na marginesie, nagroda "złotej łopaty" należy w tym tygodniu do Ciebie.)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Paź 2013, 15:12:41 »
ILE ADRESOW TYLE ZOLTYCH KART.Coz ona znaczy ?a co niektorzy przywiazuja wielka wage do niej

Offline sonadora85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Paź 2013, 14:07:45 »
;)

nie byłam nigdy zameldowana chyba oficjalnie, byłam jako CO, moja współokatorka była zameldowana. Nie ukrywaliśmy tego że tam mieszkałam, pisała nawet o moje nazwisko na skrzynce agencji nieruchomości, jakoś nie dostałam takiej informacji że ktoś mnie zameldował, nikt też nie robił problemuł. A podatek miałam wysoki , bo 37%, zamiast 8% więc pal licho z tymi ulgami.

Chyba warto poczekać do przyszłego roku

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Paź 2013, 14:07:45 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13382
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26694
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17966
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31909
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18692
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir