poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: małżonek rozpoczynający pracę  (Przeczytany 3317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
małżonek rozpoczynający pracę
« dnia: 14 Gru 2011, 21:58:22 »
Witam, moja żona przez cały 2011rok mieszkała ze mną w Danii, niestety nie pracowała. Ja miałem jej personalfradrag uwzględniony za 2011 teraz rozpoczyna pracę na razie jako vikar z nie pełną liczbą godzin czyli ok 21 tygodniowo. Proszę o pomoc jeśli byliście w takiej sytuacji  bądź macie wiedzę na ten temat. Jak teraz będę musiał zwiększyć  sobie podatek, boje sie takiej sytułacji (wiem że to odległa przyszłość) że będę musiał dopłacić potem do SKAT więc chcę od razu już mieć tak sporządzoną kartę żeby pobierali wystarczająco dużo. (Czy moja żona dostanie 38% podatku również jako Vikar z niepełną liczbą godzin?) Mam nadz ze nie opisałem tego zbyt chaotycznie ;) pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: małżonek rozpoczynający pracę
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Gru 2011, 23:42:13 »
Witam, moja żona przez cały 2011rok mieszkała ze mną w Danii, niestety nie pracowała. Ja miałem jej personalfradrag uwzględniony za 2011 teraz rozpoczyna pracę na razie jako vikar z nie pełną liczbą godzin czyli ok 21 tygodniowo. Proszę o pomoc jeśli byliście w takiej sytuacji  bądź macie wiedzę na ten temat. Jak teraz będę musiał zwiększyć  sobie podatek, boje sie takiej sytułacji (wiem że to odległa przyszłość) że będę musiał dopłacić potem do SKAT więc chcę od razu już mieć tak sporządzoną kartę żeby pobierali wystarczająco dużo. (Czy moja żona dostanie 38% podatku również jako Vikar z niepełną liczbą godzin?) Mam nadz ze nie opisałem tego zbyt chaotycznie ;) pozdrawiam
Jezeli zonarozpoczyna prace jeszcze teraz w 2011, to bedzie to mialo rowniez znaczenie przy rozliczeniu za 2011 ale minimalne, pozostalo niewiele do konca roku. Natomiast w roku 2012 nie musisz zwiekszac sobie podatku pod warunkime, ze wszystkie inne dane w zaliczkowej deklaracji podatkowej (=karta podatkowa 2012) sa w duzym przyblizeniu wlasciwe. Podatek zmieni sie automatycznie, poniewaz Twoja malzonka bedzie miala swoj wlasny Personfradrag 42.900 kr. (wartosc podatkowa ok. 15.500 kr.) bez wzgledu na wysokosc jej zarobku. To jaki podatek (%) bedzie placila Twoja zona zalezy od lacznej  stopy opodatkowania: bundskat + sundhedsskat + kommuneskat. bund-og sundhedsskat jest taki sam w calym kraju, natomiast kommuneskat jest ustalany indywidualnie przez komune. Generalnie mozna powiedziec, ze zona bedzie placila ten sam podatek 38% OOd dochodu po odliczeniu AM-bidrag bedzie placila tylko bundskat 4,64% a od kwoty dochodu pomniejszonego o ulgi ustawowe (skladka na zwiazki, A-kasse, beskæftigelsesfradrag) zaplaci 7% podartku zdrowonego + podatek komunalny np. w swojej komunie np. 25% czyli 32% od tej kwoty.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Gru 2011, 18:43:57 »
Dziękuję za odpowiedź. Kilka dni temu dostała zestawienie za przepracowane kilka godz w grudniu tego roku, niestety pobrano jej ponad 50%podatku mimo że posiada CPR już od roku, Rogo czy wystarczy iść do SKAT i sporządzić właściwą kartę podatkową (mam wrażenie że tego nie dopilnowaliśmy)pozdrawiam 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Gru 2011, 19:38:38 »
Wszystko zostanie wyjasnione/wyrownane przyrozliczeniu rocznym za 2011, ktore bedzie dostepne dla podatnikow na poczatku marca. Teraz i tak Skat nic  nie zmieni. Rok podatkowysie skonczyl. W rozliczeniu rocznym beda wziete pod uwage faktyczne dochody, ulgi itp. Zaplacony podatek 50% (mysle, ze chodzi o 55%) to tylko zaliczkowy podatek.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Gru 2011, 19:38:38 »

POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11139
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
należne ulgi dla polaków pracujących na umowe o prace na czas nieokreslony

Zaczęty przez wbisewski33Dział Podatki

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 45503
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2008, 14:39:02
wysłana przez Klingon
Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11520
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
2 prace na 1 pozwoleniu

Zaczęty przez barbara1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10744
Ostatnia wiadomość 22 Wrz 2007, 09:00:30
wysłana przez marta_malgorzata
Ulga 53 przy zmianie umowy o pracę