poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Bilsyn  (Przeczytany 7354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dami-dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Bilsyn
« dnia: 18 Gru 2011, 20:29:57 »
Mógłby ktoś miły napisać jak tu w Danii jest z przeglądem, ile przed końcem daty ostatniego przeglądu trzeba się udać na nowy i jeżeli trzeba coś w aucie wymieniać ile czasu się na to ma.
Bardzo ciężko jest przejść duński przegląd?
Na co najbardziej zwracają uwagę (hamulce, wydech)??
A jak jest z opłatą, czy jak nie przejdzie przeglądu i tak trzeba zapłącić?

fiskeren30

• Gość
Odp: Bilsyn
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Gru 2011, 20:43:40 »
Jeżeli nie zgłosisz się w czasie to dostaniesz pisemko z ostatecznym terminem ca 1 miesiąc. Przegląd kosztuje (ja jeżdżę do aplus) 500 dkk i trzeba zapłacić bez względu na wynik przeglądu. Jeżeli będzie buba to dostaniesz czas na naprawę -kolejny miesiąc, chyba że auto nadaje się tylko do kasacji... wtedy nawet nie wyjedziesz nim z hali, czego Ci nie życzę :) Przegląd jest dość szczegółowy, wszystko musi być "cacy" ; hamulce, spaliny, zawieszenie, przewody hamulcowe jeżeli nie są miedziane to muszą być całkowicie wolne od rdzy, podobnie sprawa ma się ze stanem podwozia. Jak masz hak , to nawet wtyczkę sprawdzają. Powodzonka!

speedtrans

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Gru 2011, 20:45:26 »
1 przegląd od 450 kr do 600 jak nie przejdzie następny w ciągu 30 dni cena od 250 do 400 kr ekstra w zależności od miejsca stacji diagnostycznej,  pamiętaj tu na przeglądach mają młoteczki i napierda....lają w kanale w podwozie, w Vejen diagnosta został ostro potraktowany przezemnie podczas przeglądu odradzam  A+bilsyn czepiają się detali.
Sąsiadom polecam  billsyndk Rødding Jimmy Levandowski facet stanowczy ale bezproblemowy.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Gru 2011, 20:45:32 »
Przyjdzie do ciebie list z informacja do kiedy masz wykonać przegląd.
Miesiąc czasu na usuniecie usterek.
Jak masz sprawny samochód bez problemów. warto sprawdzić przed przeglądem duperele- żarówki ustawianie świateł, czyste szyby , bez maskotek i zawieszek na przedniej szybie.
Standard plus zależnie od marki -fordy i ople gniją wiec będzie  sprawdzał młotkiem progi i podłogę , hamulce i spaliny , zawieszenie i przewody itd to samo co w Polsce, przegląd się nie różni.
Tak trzeba zapłacić jeżeli nie przejdzie , po miesiącu też jest opłata tylko że mniejsza.

Offline dami-dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Gru 2011, 21:36:53 »
A którą stację diagnostyczną polecanie na Fyn, taką co się nie czepiają wszystkiego.

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Gru 2011, 21:40:51 »
A którą stację diagnostyczną polecanie na Fyn, taką co się nie czepiają wszystkiego.

Heh...chyba nie ma takiej , gdzie się nie czepiają :) Nie wiem czy polecanie jakiejś konkretnej stacji będzie zgodne z regulaminem...

Offline dami-dk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2011, 19:23:17 »
A więc jaką stację polecacie, taką co nie szukają "dziury w całym".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2011, 19:23:17 »

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Gru 2011, 20:39:28 »
Ja ostatnio robilem przeglad w dwuletnim aucie i chlopek marudzil bo nieswiecila mi jedna lampka od tabl.rej.i musialem ja naprawic przy nim a ze jest jakis problem z napieciem (nie ma go w kablu) to przeglad podbil ale dal kwit z adnotacja ze jedna lamka jest niewidoma i zaleca naprawic ja w jak najszybszym czasie i w miare mozliwosc jedzil tylko do pracy a po naprawie to juz wszedzie.Ot takie maja tu zwyczaje jesli chodzi o przeglady.

speedtrans

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Gru 2011, 21:29:36 »
Ja ostatnio robilem przeglad w dwuletnim aucie i chlopek marudzil bo nieswiecila mi jedna lampka od tabl.rej.i musialem ja naprawic przy nim a ze jest jakis problem z napieciem (nie ma go w kablu) to przeglad podbil ale dal kwit z adnotacja ze jedna lamka jest niewidoma i zaleca naprawic ja w jak najszybszym czasie i w miare mozliwosc jedzil tylko do pracy a po naprawie to juz wszedzie.Ot takie maja tu zwyczaje jesli chodzi o przeglady.
To nie Polska że za stówe i flaszkę wódki załatwisz przegląd, chociaż dziwi mnie jedno, jak przechodzą przeglądy te stare dunskie pognite padaki???tak jak w pl kolega kolegi koledze??? Ja się ostro starłem z diagnostą, doczepił się do haka w moim vanie bo niemiecki i masywny, a te dunskie liche ale (the best bo dunskie) ale co zrobić żyje w Tym kraju i wcale nie źle, więc niekiedy trzeba sobie pogrozić palcem w kieszeni i iść dalej, choć nie raz dałbym takiemu durniowi w mord...e co fałszywie się podśmiechuje i klepie Cię po ramieniu bo ty z Polski europy wschodniej jak to mówią.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Gru 2011, 22:06:05 »
Ja ostatnio robilem przeglad w dwuletnim aucie ...

Coś ściemniasz... Pierwszy przegląd robi się po czterech latach...

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Gru 2011, 07:24:04 »
Coś ściemniasz... Pierwszy przegląd robi się po czterech latach...

ojjj...nie bądź taki szczegółowy, miało być "dwunastoletnim", ale kolega szybko pisał i mu literki uciekły ;D

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Gru 2011, 18:28:18 »
Auto kupione na poczatku stycznia 2010 i przyszly papiery z Kopenhagi ze mam zrobic przeglad do 10.01.2012.Wiec przeglad robilem teraz w poniedzialek i nie wnikalem czy mam pierwszy na cztery lata czy na dwa,przyslali kwit wiec sie wstawilem i tyle w temacie.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Gru 2011, 12:33:56 »
Trzeba bylo napisac ze auto masz 2 lata a nie dwuletnie bo to duza roznica. Tak jak Hans napisal  pierwszy przeglad jest po 4 latach .:)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Gru 2011, 16:50:48 »
Dzisiaj bylem zalatic jedna sprawe u dilera i sie zapytalem przy okazji jak to jest z tym przegladem to mi odpowiedzieli ze jesli kupilem samochod jako demo (bo wlasnie taki kupilem) rok prod.2009 i pierwsza rejestracja w pazdzierniku tegoz roku a ja go kupilem na poczatku stycznia 2010 z przebiegiem ok.4 tys.km. wiec od momentu kiedy ja zostalem jego wlascicielem i przerejestrowalem go na mnie przeglady mam robic co dwa lata.Gdybym byl w posiadaniu tego auta od samej nowosci czyli gdybym go kupil i pierwsza i jedyna rejestracja byla by na moje nazwisko to wtedy jest faktycznie na cztery lata.Tak to w skrocie wyglada.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Gru 2011, 20:02:08 »
Dziwne rzeczy piszesz . Pierwszy raz o czyms takim slysze . Musial byc inny powod ze wezwali Ciebie na przeglad .
Mozna nawet tak pokombinowac zeby robic potem przeglad co 2 i pol roku calkiemm legalnie:)
Szczegoly i ostatni akapit:)

http://www.quickbilsyn.dk/faq/hvornar-skal-bilen-synes/
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Gru 2011, 20:02:08 »

Bilsyn

Zaczęty przez themorwaxarDział Pomoc!

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3477
Ostatnia wiadomość 30 Mar 2014, 16:30:19
wysłana przez Jomir
Bilsyn - obowiązkowy przegląd samochodów

Zaczęty przez ManiorDział Odense

Odpowiedzi: 4