poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wolny dzień na chore dziecko  (Przeczytany 4095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
wolny dzień na chore dziecko
« dnia: 19 Gru 2011, 14:45:23 »
Jak w temacie.
Czy na chore dziecko rodzicom należy się wolny dzień czy też nie? jeżeli tak to czy jest on płatny?
Rozchorował nam się syn, dzisiaj ja zostałam z nim w domu, ale jutro muszę wrócić do pracy. Mąż poprosił swojego przełożenego o dzień wolnego. Wytłumaczył sytuację, ale oczywiście, czego się spodziewaliśmy, tylko go tym rozłościł.

Dzwoniłam do związków. do których należy mąż, żeby się dowiedzieć jak to jest, kiedy jest chore dziecko i rodzic nie ma go z kim zostawić. "Uprzejma" Pani z infolinii udzieliła mi takowej informacji, że owszem dzień wolny pracodawca musi dać, ale jest on niepłatny i wogóle to dla męża będzie lepiej, jeżeli on jednak do pracy pójdzie, bo oczywiście nie pójście nie będzie powodem do zwolnienia, ale pracodawca może sobie znaleźć inny powód bądź skutecznie utrudnić mężowi życie. Fajnie - prawda? Poza tym, przełozony męża skutecznie utrudnia mu życie już od bardzo długiego czasu, niestety.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
Odp: wolny dzień na chore dziecko
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Gru 2011, 15:13:16 »
Skrevet af Beskæftigelsesministeriet
Du har altid ret til at tage fri, hvis dit barn bliver akut sygt eller kommer til skade. Men du har kun ret til løn på barnets første sygedag, hvis det står i din overenskomst eller kontrakt

Czyli innymi slowy - dzien wolny sie nalezy jezeli dziecko uleglo wypadkowi albo nagle sie rozchorowalo. Pensja jest placona tylko za pierwszy dzien, jezeli zawarte jest to w umowie..

W praktyce czesto i matka i ojciec biora pierwszy dzien choroby dziecka. Nie jest to tak zupelnie zgodne z przepisami. No i nikt sie tym nie chwali przed pracodawca.
Jesli dziecko choruje dluzej to zostaje brac ferie.

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Gru 2011, 15:22:20 »
Dziękuje za odpowiedź.
Czyli jednym słowem, lepiej by było zadzwonić jutro rano i poinformować pracodawcę, że się nie przyjdzie, bo dziecko jest chore, a nie pytać już dziś o jutro. No cóz, mąż chciał być fair i uprzedzic. Syn rozchorował się dziś w nocy - jest to pierwszy raz, kiedy mąż chce dzień wolny, bo musi zająć się dzieckiem.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Gru 2011, 16:04:23 »
 chorobowe na dziecko to jedynie 1 dzien lub 2 ,u mnie w pracy 2 dni przysluguja 1 Barnsygedag i 2Barnsygedag.niektorzy biora omsorgdag czyli dzien opieki ktory nalezy sie , zapytaj ile  ci sie nalezy w komunie chyba pare dni na rok.potem maz moze sam sie zameldowac chory lub ty i caly tydzien zleci.tak dunki kombinuja ,a i tak czesto wysylaja dzieci na penicylinie do zlobka;(

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Gru 2011, 17:35:36 »
albo najlepiej zadzwonic i powiedziec e ty jestes chory,chora .... jesli nie rozumieja takiego normalnego i zyciowego tlumaczenia.
musze jednak to powiedziec:  dziwi mnie to ze w tym kraju gdzie dobro dziecka jest szczegolnie wazne taki niezycuiowy bubelek prawny sie wdarl.

Offline mbj

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Gru 2011, 19:54:10 »
Już wiemy, że mężowi przysługują 2 wolne dni na opiekę nad dzieckiem, oczywiście płatne.
Mmaw, tu nie chodzi o to, że przełożony nie rozumie, on po prostu kiedy tylko może, robi wszystko, żeby dać odczuć, że jesteś obcy i nie będziesz miał takich samych praw jak "swój" czyli Duńczyk. Takie dziwne sytuacje zdarzają się zawsze, kiedy mój mąż o coś prosi bądź czegoś potrzebuje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Gru 2011, 19:54:10 »

Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11208
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Dziecko!

Zaczęty przez PanslaashDział Pomoc!

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 25570
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2012, 20:23:58
wysłana przez kaja288
Chorobowe na dziecko

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9536
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2011, 17:50:58
wysłana przez kaja83
Kleszcz, dziecko i słuzba zdrowia

Zaczęty przez liliaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 10420
Ostatnia wiadomość 31 Maj 2011, 10:17:11
wysłana przez inna
dziecko w danii

Zaczęty przez annaodenseDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8362
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2007, 09:12:31
wysłana przez mona